ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 72 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ για τα 72 χρόνια απ' το έγκλημα της ρίψης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«72 χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, κατά των λαών, που το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Τεράστιες οι υλικές καταστροφές, με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις - στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. Ακόμα και σήμερα η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, χρησιμοποιώντας το ψέμα της "στρατιωτικής αναγκαιότητας" των πληγμάτων, και ενώ ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων. Το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλης 2016) και απειλεί τους λαούς. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (Μάης 2017) επιταχύνουν την υλοποίηση των δολοφονικών τους σχεδιασμών, με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο του επικίνδυνου ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στη Συρία. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη στο Κυπριακό, το "μπαρούτι" που συγκεντρώνεται στις γεωτρήσεις και τους κινδύνους που κυοφορούνται για τον ελληνικό λαό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (και των άλλων αστικών κομμάτων) είναι μεγάλες, γιατί με την πολιτική της βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Την ίδια στιγμή, σε περίοδο ανέχειας για το λαό μας, δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., και πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές».
ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για τη ναζιστική βεβήλωση του μνημείου του ΚΚΕ στο Μουντέ Ραχών

Αποκατάσταση του μνημείου και δημιουργία νέων αναγγέλλει η Οργάνωση του Κόμματος

Τους «θρασύδειλους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές τους», που βεβήλωσαν το μνημείο του ΚΚΕ στο Μουντέ Ραχών, καταγγέλλει η ΤE Ικαρίας - Φούρνων του Κόμματος. Γνωστοποιεί πως το μνημείο όχι μόνο θα αποκατασταθεί αλλά θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος, παράλληλα με τη δημιουργία δύο ακόμη μνημείων στην Ικαρία.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ΤE Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τους θρασύδειλους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές τους, που πριν λίγα βράδια βεβήλωσαν για μια ακόμα φορά το μνημείο που έχει στηθεί κοντά στο μοναστήρι του Μουντέ Ραχών, με τη φροντίδα των κομμουνιστών της Ικαρίας, ως φόρος τιμής στους Αλύγιστους της Ταξικής Πάλης.

Ενοχλούνται οι φασίστες...

Τρέμουν οι θρασύδειλοι νεοναζί...

Χάνουν τον ύπνο τους οι ιδεολογικοί απόγονοι των μπουραντάδων, των χιτών, των ταγματασφαλιτών και των γερμανοτσολιάδων...

Κρυμμένοι στο σκοτάδι της νύχτας καταφεύγουν σε πράξεις θρασύδειλες, μακριά από τα βλέμματα του λαού, γιατί δεν μπορούν να τον αντικρίσουν στα μάτια.

Το εργατικό κίνημα όμως είναι εδώ... Οι κομμουνιστές είναι εδώ. Τιμούν την Ιστορία του, τιμούν τις νίκες και τα επιτεύγματά του. Τιμούν τους αλύγιστους ήρωες της ταξικής πάλης.

Το ΚΚΕ είναι εδώ. Στις παραμονές του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, συνεχίζει να δίνει ταξικούς αγώνες για την οργάνωση της πάλης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης. 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου εργατικού κράτους στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Το φάντασμα του κομμουνισμού θα στοιχειώνει για καιρό ακόμα τα αφεντικά των μαντρόσκυλων... Και μέχρι τότε, τα θρασύδειλα ανθρωπάκια της Χρυσής Αυγής θα κυκλοφορούν μόνο νύχτα, για να μαγαρίζουν με τα εμετικά τους συνθήματα, να κυνηγούν αδύναμους πρόσφυγες και μετανάστες, να σκάβουν λαγούμια στα θεμέλια της κοινωνίας, να σκορπούν αυτό που διαθέτουν άφθονο: Το μίσος τους προς οτιδήποτε ηρωικό και ωραίο έχει να επιδείξει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε δημοκράτη, να οργανωθεί στα συνδικάτα του, να παλέψει ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.

Να απομονώσει πολιτικά και κοινωνικά τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα της άρχουσας τάξης, τα τσιράκια του συστήματος.

Το μνημείο όχι μόνο θα αποκατασταθεί αλλά θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος, παράλληλα με τη δημιουργία δύο ακόμη μνημείων στην Ικαρία».

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχλείται η Χρυσή Αυγή από την επαφή της νεολαίας με την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Συνεργείο της ΚΝΕ που πραγματοποιούσε αφισοκόλληση στον Πειραιά για το 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, προσπάθησαν να εμποδίσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, την Παρασκευή 21 Ιούλη.

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το γεγονός τονίζει ότι αυτό που ενοχλεί τους φασίστες είναι κάθε προσπάθεια που βάζει στο στόχαστρο των εργαζομένων και της νεολαίας το μεγάλο κεφάλαιο. «Δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριάσουν τα μυαλά της νεολαίας με τη σαπίλα και τη βρωμιά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η συζήτηση που καθημερινά δυναμώνει ανάμεσα σε χιλιάδες νέους στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην οποία είναι αφιερωμένο το 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενόχλησε τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και μάταια διανοήθηκαν ότι μπορούν να την εμποδίσουν.

Οι φασίστες, ως γνήσιοι υπερασπιστές του συστήματος, έχουν μένος απέναντι σε κάθε συζήτηση και δράση που αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα, που εξηγεί τα πραγματικά αίτια των δεινών του λαού. Τους ενοχλεί κάθε προσπάθεια που βάζει στο στόχαστρο του εργατικού - λαϊκού κόσμου και της νεολαίας το μεγάλο κεφάλαιο.

Σαν γνήσια τσιράκια της εργοδοσίας, πρωτοστατούν ενάντια σε κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα, όπως τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην "Cosco" και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά και σε μια σειρά ρατσιστικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς ενάντια σε πρόσφυγες - μετανάστες.

Πολύ περισσότερο, τρέμουν στην ιδέα να γίνουν γνωστές στη νεολαία οι πρωτόγνωρες κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ανησυχούν μήπως αναδειχτούν η σαπίλα και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού και η μοναδική διέξοδος, που είναι η ανατροπή του και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Καμία ενέργειά τους δεν θα μείνει αναπάντητη! Η συμμορία των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής θα βρει το δάσκαλό της στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Θα ξεριζωθούν μαζί με το σύστημα που τους θρέφει.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους ανθρώπους, να αγωνιστούν για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Να απομονώσουν τη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ό,τι στέκεται εμπόδιο στον αγώνα για να πάρουν αυτά που τους ανήκουν.

Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας!

Δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριάσουν τα μυαλά της νεολαίας με τη σαπίλα και τη βρωμιά τους».

Εκδρομή στον Γράμμο διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στα εγκαίνια του νέου Μνημείου - Μουσείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, στο χωριό Θεοτόκος, διοργανώνει 2ήμερη εκδρομή - επίσκεψη στην περιοχή, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Αυγούστου.

Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Παρασκευής 18 Αυγούστου με πούλμαν από την Αθήνα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση στην Κόνιτσα, συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του Μουσείου το Σάββατο 19 Αυγούστου, περιήγηση στην περιοχή και αναχώρηση το απόγευμα του Σαββάτου.

Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 210.52.82.571, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 31 Ιούλη έως 20 Αυγούστου

Οπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό για 3 βδομάδες για τις καλοκαιρινές διακοπές, το διάστημα από 31 Ιούλη έως 20 Αυγούστου 2017. Από 21 Αυγούστου θα περιμένει ξανά τους επισκέπτες του καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ.. Υπενθυμίζουμε ότι για τη διευκόλυνση της σωστής λειτουργίας του Κέντρου, κάθε επίσκεψης πρέπει να προηγείται τηλεφωνική ειδοποίηση τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα (τηλ. 2106851129).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ