ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης χτες στο χώρο της πρώην ΕΤΜΑ

Φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι τίμησαν χτες τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της ΚΝίτισσας φοιτήτριας «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα», που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία σε εκείνο το σημείο 37 χρόνια πριν και δήλωσαν πως θα ζει για πάντα μέσα από το παράδειγμά της, μέσα από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Στο χώρο της πρώην ΕΤΜΑ έδωσαν μαζικό «παρών» εργαζόμενοι και πολλοί φοιτητές που έφτασαν με πορεία μπροστά στο μνημείο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση του χρονικού της δολοφονίας και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μάνος Καβακλής, εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Παντείου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς, οι νέοι που σήμερα σπουδάζουμε, είμαστε σε μεγάλο βαθμό η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Ξέρουμε ότι μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή ανασφάλεια και ζούγκλα, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ετεροαπασχόληση. Βλέπουμε ότι τα μέτρα που παίρνονται σήμερα, στο όνομα της δήθεν "δίκαιης ανάπτυξης" και της ανταγωνιστικότητας, είναι για να στριμώξουν το δικό μας μέλλον και τα όνειρά μας μέσα στα ασφυκτικά όρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Η στάση της Σωτηρίας μάς θυμίζει καθημερινά ότι η θέση μας ως φοιτητών είναι δίπλα στους εργάτες γιατί πάνω απ' όλα είναι κοινή η αιτία των προβλημάτων μας. Είναι η δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για περισσότερα κέρδη, που εντείνει την εκμετάλλευση των εργατών, που ταυτόχρονα χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ. Και κοινή πρέπει να είναι η πάλη μας απέναντί τους διεκδικώντας ό,τι έχουμε σήμερα ανάγκη.

Τιμάμε την Σωτηρία παλεύοντας με τον τρόπο που κι εκείνη πάλευε. Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό, ενάντια στην εργοδοσία και την τρομοκρατία της. Ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην πολιτική που, όπως τότε έτσι και σήμερα, χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Γιάννης Καρανικόλας, σημείωσε στην ομιλία του: «Ολα για τα οποία αγωνιζόταν η συντρόφισσα Σωτηρία και καλούσε τους εργάτες να παλέψουν, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και την ακρίβεια, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα, είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Σήμερα, η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος μάς καλεί να συναινέσουμε στο νέο αφήγημα μιας "βιώσιμης" και "δίκαιης" ανάπτυξης με κοινωνικό "πρόσημο" για όλους. Δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν υπήρξε ποτέ ούτε μπορεί να υπάρξει. Αυτή η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί δίκαιης ανάπτυξης καταρρέει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο».

«Το παράδειγμα της Σωτηρίας παραμένει επίκαιρο. Αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης για τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο διάστημα, με σκοπό να παρεμποδίσουμε τη νέα βάρβαρη επίθεση. Οργανώνουμε μαζικούς αγώνες για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της κρίσης. Ολα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα μας αφαίρεσαν. Ολα όσα είναι δικαίωμά μας, με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά στο δρόμο που θα βάλει την καπιταλιστική βαρβαρότητα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης
Κουβαλάμε στις πλάτες μας το φορτίο όλων όσοι θυσίασαν τη ζωή τους, πλήρωσαν με το αίμα τους το δίκιο της εργατικής τάξης. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα τα καταφέρουμε».

«Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»

Με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου που γράφτηκαν για τη δολοφονημένη ΚΝίτισσα, με υψωμένες γροθιές, με τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», στην εκδήλωση δόθηκε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα. Χαιρετισμό απηύθυνε η αδελφή της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, Ζέτα, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. «Είμαι σίγουρη ότι οι αγώνες της και οι δικοί σας αγώνες ταυτίζονται και θα συνεχίσετε κι εσείς για τα ίδια ιδανικά να αγωνίζεστε», σημείωσε και κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο της δολοφονίας.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και φορέων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Χρήστος Κατσώτης και του ΚΣ της ΚΝΕ ο Μανώλης Ραπανάκης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Διεκδικούμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη»

Κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., έξω από τη Βουλή

Σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, τη Δευτέρα 31 Ιούλη στις 11 π.μ., καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο εκείνη τη μέρα συζητείται στην Ολομέλεια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο για την ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου στην Παιδεία, η συνέχεια της επίθεσης που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ έχουν εξαπολύσει για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μετά το 4ο μνημόνιο και την ψήφιση των προαπαιτούμενων σε άσχετο νόμο για τα ψάρια που έφερε η κυβέρνηση, τώρα, κατακαλόκαιρο, με κλειστά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, φέρνει νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Νομίζει ότι εάν το "περάσει νύχτα", θα μας κάνει στην άκρη και δεν θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αντίσταση φοιτητών και σπουδαστών μαζί με το λαό. Eίναι γελασμένοι!».

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο βάζει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (ακόμα και σε αυτά που δεν υπάρχουν) μετατρέποντας και με τη βούλα τα ιδρύματα σε μαγαζιά και τους φοιτητές σε πελάτες, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, δημιουργεί ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα, ενώ τα εμπόδια στις σπουδές παραμένουν, η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τεράστιες.

Απέναντι στα παραπάνω, το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να αντιτάξουν τις δικές τους ανάγκες, διεκδικώντας:

«-- Ολη η απαραίτητη για το επάγγελμα γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο επάγγελμα να είναι το πτυχίο. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής επάρκειας. Απαιτούμε να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Οχι στη λεγόμενη "αυτονομία" των Ιδρυμάτων που οδηγεί τα ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει νέους δρόμους για τα δίδακτρα.

-- Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για τέλος εγγραφής και τζάμπα δουλειά των μεταπτυχιακών φοιτητών.

-- Κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, με σύγχρονο εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, άμεσα προσβάσιμο στους φοιτητές και σπουδαστές.

-- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα και αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το καλοκαιρινό του «ταξίδι» σε όλη τη χώρα. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο, Σάββατο

-- Στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση της σειράς «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», ομιλία από τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και κλείνει με λαϊκό γλέντι.

-- Στο Πελόπιο Ηλείας, στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Ζάκυνθο, στην κεντρική πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Την Κυριακή 30 Ιούλη

Στην Κω, στις 6 μ.μ., στο δημοτικό γήπεδο μπάσκετ Κεφάλου, τουρνουά μπάσκετ 3on3 με σύνθημα «Βάλε τρίποντο ζωής - πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Την Τρίτη 1 Αυγούστου

Στην Παλαιοχώρα Χανίων, στην προβλήτα (Σκάλα) στις 7 μ.μ. με πρόγραμμα που περιλαμβάνει παρουσίαση μαθητικής εργασίας, ομιλία και κρητικό γλέντι. Νωρίτερα, στις 5 μ.μ., θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στο μικρό γήπεδο της Παλαιοχώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ