ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Μαδούρο και συλλήψεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογής των αντιπροσώπων για τη νέα Συντακτική Συνέλευση, όπου συμμετείχε το 41,5% ή 8.089.320, σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Συγκεκριμένα, «παγώνουν» λογαριασμοί ή περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ ή περιοχές δικαιοδοσίας τους και απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται μαζί του. Η απόφαση δικαιολογείται ως μέτρο που παίρνεται «ενάντια σε ένα δικτάτορα», ενώ ήδη υπάρχουν και αναλύσεις ότι θα ακολουθήσουν κυρώσεις και στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, που έχει συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ν .Μαδούρο: «Σήμερα, η κυβέρνηση του αυτοκράτορα Ντόναλντ Τραμπ πήρε μια απόφαση εναντίον μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αποφάσεις που εκφράζουν την ανικανότητα, την απελπισία, το μίσος τους, εκφράζουν το χαρακτήρα του μεγιστάνα ο οποίος είναι αυτοκράτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δίνει εντολές που πρέπει να τηρούνται από τους υπηκόους του στην αυτοκρατορική γη τους, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», δήλωσε ειρωνικά. Και συνέχισε: «Εγώ δεν υπακούω σε αυτοκρατορικές εντολές, δεν υπακούω σε εντολές ξένων κυβερνήσεων, ούτε τώρα ούτε ποτέ. Είμαι ένας Πρόεδρος ελεύθερος, ανεξάρτητος, και επιπλέον αντιιμπεριαλιστής, του δρόμου ενάντια στον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, αντιαποικιοκράτης και αντιρατσιστής. Είμαι ενάντια στην Κου Κλουξ Κλαν που κυβερνάει τον Λευκό Οίκο και είμαι περήφανος γι' αυτό».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Πάρτε όσες κυρώσεις σας κάνει κέφι, ο βενεζουελάνικος λαός αποφάσισε να είναι ελεύθερος και εγώ είναι ο Πρόεδρος ενός ελεύθερου λαού, ανεξάρτητου, περήφανου, μπολιβαριανού και υπέρ του Τσάβες».

Επίσης ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι σκοπεύει να διατάξει έρευνα για τη στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που όλες αυτές τις μέρες προπαγάνδιζαν το κλίμα βίας.

Ακόμα, το βράδυ της Δευτέρας, η Κρατική Ασφάλεια της χώρας προχώρησε στη σύλληψη δύο ηγετών της αντιπολίτευσης, που κρατούνταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τον ηγέτη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος εκτίει ποινή 13 χρόνων για τη συμμετοχή και καθοδήγησή του σε τάγματα κρούσης που στις βίαιες εκδηλώσεις του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 43 ανθρώπων, και τον Αντόνιο Λεντέσμα, πρώην δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, που είναι καταδικασμένος για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Και για τους δύο αναφέρεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι παραβίασαν τους όρους κράτησης, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις, ενώ αξιολογήθηκαν και πληροφορίες ότι προετοίμαζαν απόδραση.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση άλλων ηγετών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, όπως και ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, που καταδίκασαν τις συλλήψεις. Ωστόσο, ο Ν. Μαδούρο προαναγγέλλει ότι με τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, που αναμένεται αύριο (μετά και την εκλογή των 8 εκπροσώπων των ινδιάνικων κοινοτήτων, οι 537 εξελέγησαν την Κυριακή), θα συσταθεί επιτροπή που θα αποδώσει δικαιοσύνη και για τα τελευταία θύματα (και από τις δύο μεριές) στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης από το φετινό Απρίλη, που φτάνουν τα 114.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση, που δεν φαίνεται να υποχωρεί, «πατάει» πάνω σε μια αντικειμενική πραγματικότητα, σκληρή για το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που δεν είναι άλλη από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα και τη χρεοκοπία της λεγόμενης «αριστερής» διαχείρισης που πλασάρεται από την κυβέρνηση με την οπορτουνιστική θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», με υψηλούς «αντιϊμπεριαλιστικούς τόνους». Βεβαίως η αντιδραστική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και εντείνει την προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο, με τις «πλάτες» ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους, που θέλουν να πάρουν πίσω αγορές που έχασαν από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η μεγάλη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες στην Αγκυρα η μεγάλη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη του 2016, γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στον ιμάμη - επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ (πρώην σύμμαχο του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Στην αρχική της φάση η δίκη αφορά 486 υπόπτους, που σχετίζονται με τα γεγονότα στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Αγκυρα η οποία θεωρείται το επιχειρησιακό κέντρο των πραξικοπηματιών, από όπου απογειώθηκαν τα αεροσκάφη που χτύπησαν το Κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα.

Από τους κατηγορούμενους που δικάζονται, οι 461 βρίσκονται υπό κράτηση, 7 διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι. Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην είναι ο Γκιουλέν, ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Επίσης, ο επιχειρηματίας Αντίλ Οκσούζ, ως επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει αν και είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ' εντολήν ενός δικαστή. Ο φερόμενος υπαρχηγός του, επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Αγκυρα, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, που έδωσε την εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη και για την απαγωγή του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Χουλούσι Ακαρ, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών που κρατήθηκαν στην αεροπορική βάση του Ακιντζί.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνεται σε έγγραφα 6.000 σελίδων και αναφέρεται σε κατάλυση του Συντάγματος και απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εισαγγελείς εισηγούνται για τους 45 ηγέτες της απόπειρας πραξικοπήματος ποινές 330 φορών ισόβια, ενώ υπάρχουν και φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλάνε για εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση Τουρκίας - Γερμανίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα των διμερών σχέσεων και η κρίση τους αξιοποιούνται στο προεκλογικό σκηνικό στη Γερμανία (γίνονται βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβρη). Θύμισε την άρνηση σε Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν εκδηλώσεις στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, στις 16 Απρίλη, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και την απαγόρευση εισόδου σε Γερμανούς βουλευτές σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Τουρκία.

Μίλησε για αντιτουρκικές θέσεις και παράνοια, που δεν οδηγεί πουθενά, και κάλεσε τις γερμανικές αρχές «αντί να κάνουν δηλώσεις για τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι οι πολίτες δεν είναι ασφαλείς, να απαγορεύσουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) που στοχεύουν την Τουρκία και τη δημοκρατία της».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στην Κοινή Επιτροπή της Διεθνούς Συμφωνίας για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα, με αφορμή τις κυρώσεις που επέβαλαν σε βάρος του οι ΗΠΑ τον Ιούλη, υποστηρίζοντας πως παραβιάζουν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Σαουδάραβας διάδοχος στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία νέου μεγάλου πολυτελούς τουριστικού θερέτρου, που θα αξιοποιήσει νησίδες και παράκτιες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας, όπως είπε, «ημιαυτόνομο τουριστικό προορισμό ελεύθερο από βίζα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ινδικά στρατεύματα στο υπό ινδική κατοχή Κασμίρ σκότωσαν χτες ηγετικό στέλεχος αυτονομιστών της οργάνωσης «Lashkar-e-Taiba» (LeT), που θέλει την απόσχιση της περιοχής και την ένωσή της με το Πακιστάν. Στη συνέχεια σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις Ινδών στρατιωτών με αμάχους στο Κασμίρ, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου. Το ίδιο 24ωρο, νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Ν. Δελχί, αποκαλύπτει αύξηση τουλάχιστον 6,8% στα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ Ινδών αγροτών τα τελευταία χρόνια, λόγω μεγάλων χρεών που προκαλούν οι ελλείψεις υποδομών σε αντιπλημμυρικά έργα ή άρδευση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές.

ΒREXIT
Η «Ντόιτσε Μπανκ» μένει Σίτι...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε συμφωνία μίσθωσης για τα νέα κεντρικά της γραφεία στο Σίτι του Λονδίνου ανακοίνωσε πως κατέληξε χτες η γερμανική τράπεζα «Ντόιτσε Μπανκ», προχωρώντας σε κίνηση «εμπιστοσύνης» και υποστήριξης της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έγινε γνωστή το Μάρτη, προσθέτοντας ότι βάσει του συμβολαίου για 25ετή μίσθωση, η γερμανική τράπεζα, που απασχολεί περίπου 9.000 άτομα στη Βρετανία, δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 43.571 τετραγωνικά μέτρα στο κτίριο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκλογή νέου μεταβατικού πρωθυπουργού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τον 58χρονο πρώην υπουργό Πετρελαίου και έξι φορές βουλευτή Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, στη θέση του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού του Πακιστάν, εξέλεξε χτες η πλειονότητα των μελών του πακιστανικού κοινοβουλίου, μετά την αναγκαστική παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η υποψηφιότητα του Αμπάσι συγκέντρωσε 221 ψήφους, ενώ ο Σαγίντ Ναβίντ Καμόρ, που ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, από το Λαϊκό Κόμμα Πακιστάν, πήρε τις 47 ψήφους της 342μελούς Βουλής.

Η θητεία του Αμπάσι αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα χρόνο, καθώς ο Ν. Σαρίφ έχει χρίσει διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος τον αδελφό του, τον Σαχμπάζ Σαρίφ. Ομως ο τελευταίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός παρά μόνον μόλις εκλεγεί βουλευτής, στις προγραμματισμένες για τον Ιούνη του 2018 εκλογές. Ο Αμπάσι είναι από τους πλουσιότερους αστούς πολιτικούς στο πακιστανικό κοινοβούλιο. Προέρχεται από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν επίσης βουλευτής και μοίραρχος της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας.

ΗΠΑ
Και αποπομπή Σκαραμούτσι με εντολή Τραμπ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι αλλαγές εκπροσώπων Τύπου στο Λευκό Οίκο. Αργά προχτές βράδυ, για παράδειγμα, ελάχιστες ώρες από την ορκωμοσία του στρατηγού ε.α. Τζον Κέλι στη θέση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αποπέμφθηκε μόλις 10 μέρες από το διορισμό του ο διευθυντής επικοινωνίας του Προέδρου Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι. Ο Σκαραμούτσι λέγεται πως αποπέμφθηκε με απόφαση του Κέλι, ο οποίος φαίνεται πως έχει το ελεύθερο να επιβάλει στο Λευκό Οίκο «στρατιωτική πειθαρχία» και μεταξύ άλλων να σταματήσει τις διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε αργότερα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την αποπομπή Σκαραμούτσι για τα πρόσφατα απαράδεκτα σχόλιά του σε βάρος του πρώην προσωπάρχη Ρ. Πρίμπους...

Η αποπομπή του Σκαραμούτσι έγινε μετά από ταραχώδη βδομάδα για την κυβέρνηση Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας απέτυχε η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για τη μερική κατάργηση του προγράμματος Ασφάλισης και Περίθαλψης Obamacare, έπειτα από την «ανταρσία» τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Την ίδια βδομάδα παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, και απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προσωπάρχης Ράινς Πρίμπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ