Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η μεγάλη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες στην Αγκυρα η μεγάλη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη του 2016, γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στον ιμάμη - επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ (πρώην σύμμαχο του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Στην αρχική της φάση η δίκη αφορά 486 υπόπτους, που σχετίζονται με τα γεγονότα στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Αγκυρα η οποία θεωρείται το επιχειρησιακό κέντρο των πραξικοπηματιών, από όπου απογειώθηκαν τα αεροσκάφη που χτύπησαν το Κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα.

Από τους κατηγορούμενους που δικάζονται, οι 461 βρίσκονται υπό κράτηση, 7 διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι. Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην είναι ο Γκιουλέν, ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Επίσης, ο επιχειρηματίας Αντίλ Οκσούζ, ως επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει αν και είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ' εντολήν ενός δικαστή. Ο φερόμενος υπαρχηγός του, επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Αγκυρα, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, που έδωσε την εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη και για την απαγωγή του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Χουλούσι Ακαρ, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών που κρατήθηκαν στην αεροπορική βάση του Ακιντζί.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνεται σε έγγραφα 6.000 σελίδων και αναφέρεται σε κατάλυση του Συντάγματος και απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εισαγγελείς εισηγούνται για τους 45 ηγέτες της απόπειρας πραξικοπήματος ποινές 330 φορών ισόβια, ενώ υπάρχουν και φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλάνε για εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση Τουρκίας - Γερμανίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα των διμερών σχέσεων και η κρίση τους αξιοποιούνται στο προεκλογικό σκηνικό στη Γερμανία (γίνονται βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβρη). Θύμισε την άρνηση σε Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν εκδηλώσεις στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, στις 16 Απρίλη, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και την απαγόρευση εισόδου σε Γερμανούς βουλευτές σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Τουρκία.

Μίλησε για αντιτουρκικές θέσεις και παράνοια, που δεν οδηγεί πουθενά, και κάλεσε τις γερμανικές αρχές «αντί να κάνουν δηλώσεις για τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι οι πολίτες δεν είναι ασφαλείς, να απαγορεύσουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) που στοχεύουν την Τουρκία και τη δημοκρατία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ