ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις κομμουνιστές

Αθώοι κρίθηκαν χτες από το Εφετείο Θεσσαλονίκης οι τρεις κομμουνιστές, αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν ότι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ειρήνη στα Βαλκάνια, για το δικαίωμα στη ζωή και την ελπίδα όλων των Βαλκανικών λαών, για την αλληλεγγύη και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η δημόσια διαμαρτυρία των φιλειρηνιστών και στελεχών του ΚΚΕ Σαββαΐδη, Μανδάκα και Καρακάση κατά του ΝΑΤΟ στις 25 Μάρτη 1999, έγινε «απείθεια», «αντίσταση κατά της αρχής» κ.λ.π

Οπως δήλωσε μετά την αθωωτική απόφαση ένας από τους κατηγορούμενους, ο Αργύρης Μανδάκας «η κατηγορία δεν μπόρεσε να σταθεί στην ακροαματική διαδικασία, μια και δεν υπήρξε ούτε απείθεια, ούτε αντίσταση, ούτε εξύβριση, όπως διαπιστώθηκε».

«Η ενέργεια των αστυνομικών πριν δύο χρόνια, πρόσθεσε, είχε σαφή πολιτικό χαρακτήρα καθώς η εντολή που είχαν πάρει ήταν να «καθηλώσουν» τη διαμαρτυρία του λαού μας και την πρωτοβουλία μας, για να περάσουν ένα μήνυμα τρομοκρατίας. Εμείς και στη διάρκεια της διαδικασίας δηλώσαμε στο δικαστήριο ότι άλλα χίλια πανό θα σηκώσουμε μέχρι να τελειώσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος».

Λίγο πριν τη δίκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης που παραβρέθηκε στο δικαστήριο για να εκφράσει τη συμπαράσταση του στους κατηγορούμενους δήλωσε:

«Φτάσαμε στο σημείο έναν πόλεμο να το θεωρούμε μια ανθρωπιστική διαδικασία και μία διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου να τη θεωρούμε πράξη διατάραξης της ησυχίας. Αυτή η δίκη μπαίνει σ' αυτό το πλαίσιο. Τελικά πέντε - δέκα άνθρωποι κάτω από την πίεση ενός πολέμου, κάτω από την αγωνία τους για την ειρήνη διαμαρτυρήθηκαν σε μια ημέρα γιορτής, για να θυμίσουν στον κόσμο ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, ότι τα πράγματα εξελίσσονται εναντίον των λαών και εναντίον της ειρήνης των λαών. Αυτή ακριβώς η διαμαρτυρία τους θεωρήθηκε ως πράξη κολάσιμη και γι' αυτό βρίσκονται τα στελέχη του ΚΚΕ στο δικαστήριο. Ακριβώς να απολογηθούν, να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, να αποφύγουν την ποινή γιατί κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκαν υπέρ της ειρήνης».

Επίσης, η Γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «τη συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της φιλειρηνικής δραστηριότητας και συνδικαλιστικής δράσης», εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους τρεις διωκόμενους αγωνιστές της ειρήνης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενασχόληση με τα οργανωτικά

Σήμα για περιορισμένης έκτασης οργανωτικές αλλαγές, θεωρείται η απόφαση του Κ. Καραμανλή να μην αλλάξει το έμβλημα του κόμματος (ο πυρσός) στο συνέδριο.

Την απόφασή του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ την ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα το «κυβερνητικό πρόγραμμα» και τις αλλαγές στο Καταστατικό. Επίσης ο Κ. Καραμανλής έκανε αποδεκτό το αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα κομματικά όργανα από 20% σε 30%. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών που ενέκρινε η ΕΕ, κατά την αυριανή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία σχετικά με τη σύνθεση και τον τρόπο ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής. Το ζήτημα αυτό, όπως και οι αλλαγές που θα γίνουν σε άλλα άρθρα του Καταστατικού, συζητούνταν μέχρι αργά το βράδυ στην ΕΕ. Η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε την πρότασή της, η οποία φέρει τον τίτλο «νέα πορεία για την Ελλάδα - Αλλαγή με σταθερότητα». Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν ήταν γνωστό αν υπήρξε συμφωνία στην ΕΕ γύρω από τα «επίμαχα» ζητήματα, όπως εκλογή γραμματέα, θητεία προέδρου, θεσμοθέτηση Πολιτικού Συμβουλίου, κ.ά. Πάντως, και χθες αρκετά στελέχη της καραμανλικής πλευράς και στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή (Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας) εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη θέσπιση της θητείας για τον πρόεδρο και της εκλογής γραμματέα του κόμματος. Μάλιστα, ο Δ. Σιούφας ανέφερε στην ΕΕ ότι η εκλογή γραμματέα θα αποτελέσει εστία εσωστρέφειας, υποστηρίζοντας ότι «αν τώρα μπροστά σε μια τέτοια προοπτική γίνεται τόσο θόρυβος τι θα γίνει αν θεσμοθετηθεί;».

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει αύριο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τζ. Τζανετάκης, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί κομμάτων και στη συνέχεια η ομιλία του Κ. Καραμανλή. Αμέσως μετά, το λόγο θα πάρει ο Κ. Μητσοτάκης, ο Μ. Εβερτ, ο Γ. Βαρβιτσιώτης και ο Δ. Σιούφας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συνάντηση με Φ. Κάστρο

Δεκτή έκανε ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που του απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα και τον Παναμά, προσκεκλημένος των δημάρχων της Αβάνας και της Πόλης του Παναμά, είχε συνάντηση διάρκειας δύο ωρών με τον Φ. Κάστρο, στην οποία ο Κουβανός ηγέτης υπογράμμισε «τις δύσκολες σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ», επισημαίνοντας τις συνέπειες του συνεχιζόμενου εμπάργκο, το οποίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, χαρακτήρισε «άδικο και εκτός της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας». Ο Φ. Κάστρο «έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού, για τον οποίο εξέφρασε το θαυμασμό του». Αύριο ο Δ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με τον δήμαρχο της Ν. Υόρκης και με εκπροσώπους της ομογένειας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Τα ΠΑΝΤΑ» ΡΕΙ στην εξέλιξη του σύμπαντος

Ο διαστημικός σταθμός «ΜΙΡ» στα 15 χρόνια της ειρηνικής αποστολής του, που ολοκληρώθηκε με παραδειγματική επιτυχία, πρόσφερε, με τα 20.000 επιστημονικά προγράμματά που στέγασε, πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν όχι μόνο το σύμπαν και την εξέλιξή του, αλλά και σε πρακτικά προβλήματα που αφορούν στον πλανήτη μας. Θέματα που συνδέονται με την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών από τον κοντινό διαστημικό χώρο, συστηματικότερες διαστημικές αποστολές, πύκνωση και ποιοτική βελτίωση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών επικοινωνιών, προγράμματα μετεωρολογίας, διερεύνηση της ύπαρξης άλλων εμβρίων οργανισμών κλπ.

Η Γαία, η Γη μας, αποτελεί, μια ασήμαντη υποδιαστολή στο συμπαντικό χώρο, και ταυτόχρονα αποκτά τη σημαντικότητά της, από την ύπαρξη της μοναδικής - ως τώρα - ύπαρξης ζωής, σ' ένα απέραντο σύμπαν που προήλθε κατά την επικρατούσα επιστημονική αντίληψη από την τιτάνια έκρηξη, το «Μπιγκ Μπανγκ».

Και από την έκρηξη αυτή, σε μια συνεχιζόμενη αλληλουχία κολοσσιαίων μετασχηματισμών ενέργειας - ύλης στο χωροχρόνο, προήλθαν απέραντοι κόσμοι γαλαξιών, πλανητικών συστημάτων, άστρων, κομητών, σβησμένων πριν από εκατομμύρια χρόνια άστρων που το φως τους ανιχνεύεται τώρα στη Γη, κατά το «ταξίδι» του στο διάστημα.

Νεότερα στοιχεία έρευνας αποτελούν οι «μαύρες τρύπες» που ανεξάρτητα από το «μέγεθός» τους, «καταβροχθίζουν» τεράστιες ποσότητες ύλης - ενέργειας, και και θα μπορούσαν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις να οδηγήσουν σε τιτανικές αναδιαμορφώσεις, στη δημιουργία ενός «νέου» σύμπαντος, ή, την κατάρρευσή του, στο αρχικό ΤΙΠΟΤΑ. Επί του παρόντος όμως, δηλαδή για απροσδιόριστα δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν εξακολουθεί να διαστέλλεται..!

Αυτά δεν είναι προφητείες του Νοστράδαμου και χρησμοί αστρολόγων τσαρλατάνων και καφετζούδων, αλλά συμπύκνωση θεωρητικών απόψεων διάσημων Ελλήνων και ξένων αστροφυσικών που τελευταία γίνεται προσπάθεια σύνθεσής τους σε ενιαία θεωρητική βάση. Και όπου η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η κβαντο-μηχανή, η χαοτική θεωρία της α-ταξίας που οδηγεί σε νέες ισορροπίες, η θεωρία των υπερχορδών, η πρόοδος της μοριακής φυσικής, η θεωρία των πιθανοτήτων, κινούνται στη διαλεκτική αντίληψη που τόσο σοφά διατύπωσε ο Ηράκλειτος: «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» και όπου, οι αναζητήσεις στο σύμπαν, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τα επί της Γης συμβαίνοντα.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Συγκέντρωση της ΚΟΒ Παγκρατίου

Η ΚΟΒ Παγκρατίου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή 1η Απρίλη, στην ταβέρνα «Το χωριό» (Ζηνοδότου 1, πλατεία Υμηττού), στις 11 π.μ., όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Κόμματος επ' αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ