Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Τα ΠΑΝΤΑ» ΡΕΙ στην εξέλιξη του σύμπαντος

Ο διαστημικός σταθμός «ΜΙΡ» στα 15 χρόνια της ειρηνικής αποστολής του, που ολοκληρώθηκε με παραδειγματική επιτυχία, πρόσφερε, με τα 20.000 επιστημονικά προγράμματά που στέγασε, πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν όχι μόνο το σύμπαν και την εξέλιξή του, αλλά και σε πρακτικά προβλήματα που αφορούν στον πλανήτη μας. Θέματα που συνδέονται με την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών από τον κοντινό διαστημικό χώρο, συστηματικότερες διαστημικές αποστολές, πύκνωση και ποιοτική βελτίωση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών επικοινωνιών, προγράμματα μετεωρολογίας, διερεύνηση της ύπαρξης άλλων εμβρίων οργανισμών κλπ.

Η Γαία, η Γη μας, αποτελεί, μια ασήμαντη υποδιαστολή στο συμπαντικό χώρο, και ταυτόχρονα αποκτά τη σημαντικότητά της, από την ύπαρξη της μοναδικής - ως τώρα - ύπαρξης ζωής, σ' ένα απέραντο σύμπαν που προήλθε κατά την επικρατούσα επιστημονική αντίληψη από την τιτάνια έκρηξη, το «Μπιγκ Μπανγκ».

Και από την έκρηξη αυτή, σε μια συνεχιζόμενη αλληλουχία κολοσσιαίων μετασχηματισμών ενέργειας - ύλης στο χωροχρόνο, προήλθαν απέραντοι κόσμοι γαλαξιών, πλανητικών συστημάτων, άστρων, κομητών, σβησμένων πριν από εκατομμύρια χρόνια άστρων που το φως τους ανιχνεύεται τώρα στη Γη, κατά το «ταξίδι» του στο διάστημα.

Νεότερα στοιχεία έρευνας αποτελούν οι «μαύρες τρύπες» που ανεξάρτητα από το «μέγεθός» τους, «καταβροχθίζουν» τεράστιες ποσότητες ύλης - ενέργειας, και και θα μπορούσαν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις να οδηγήσουν σε τιτανικές αναδιαμορφώσεις, στη δημιουργία ενός «νέου» σύμπαντος, ή, την κατάρρευσή του, στο αρχικό ΤΙΠΟΤΑ. Επί του παρόντος όμως, δηλαδή για απροσδιόριστα δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν εξακολουθεί να διαστέλλεται..!

Αυτά δεν είναι προφητείες του Νοστράδαμου και χρησμοί αστρολόγων τσαρλατάνων και καφετζούδων, αλλά συμπύκνωση θεωρητικών απόψεων διάσημων Ελλήνων και ξένων αστροφυσικών που τελευταία γίνεται προσπάθεια σύνθεσής τους σε ενιαία θεωρητική βάση. Και όπου η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η κβαντο-μηχανή, η χαοτική θεωρία της α-ταξίας που οδηγεί σε νέες ισορροπίες, η θεωρία των υπερχορδών, η πρόοδος της μοριακής φυσικής, η θεωρία των πιθανοτήτων, κινούνται στη διαλεκτική αντίληψη που τόσο σοφά διατύπωσε ο Ηράκλειτος: «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» και όπου, οι αναζητήσεις στο σύμπαν, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τα επί της Γης συμβαίνοντα.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γρίφος για τους αστρονόμους παραμένουν οι «Μικρές Κόκκινες Τελείες» που ανακάλυψε το «Τζέιμς Γουέμπ» (2024-07-06 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα από τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου «James Webb»; (2022-09-03 00:00:00.0)
Πιθανώς σημαντική ανακάλυψη για τη θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης» (2014-03-18 00:00:00.0)
Το αέναο γίγνεσθαι των σφαιρωτών σμηνών (2003-11-09 00:00:00.0)
Ενα αστέρι στη γυάλα (2001-06-17 00:00:00.0)
Παράθυρο στο Σύμπαν (1998-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ