Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική διαμελισμού των κρατών ακολουθεί το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια
  • Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με κοινοβουλευτικούς της ΔΕΕ
  • Λ. Κανέλλη: Σε περισσότερο αίμα στην περιοχή οδηγεί η στάση της «διεθνούς κοινότητας»

Associated Press

Κριτική στη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άσκησαν χτες βουλευτές κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με τη συμμετοχή και της πολιτικής επιτροπής της ΔΕΕ.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Κ. Παπούλιας είπε, ανοίγοντας τη συνεδρίαση ότι τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να γαληνέψουν και να προκόψουν, καθώς άλλοι παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι του εθνικισμού, άλλοι το υποδαυλίζουν και το υποστηρίζουν και άλλοι προσπαθούν «να εξωραΐσουν τους φόβους μας».

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την πολιτική του διαμελισμού των κρατών που αυτό ακολουθεί. Τόνισε ότι μετά τη βάρβαρη επέμβαση του ΝΑΤΟ δε σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και δεν προστατεύτηκε καμία μειονότητα, ενώ υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους και τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Εκεί, είπε, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία) είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η Μεγαλόνησος παραμένει χωρισμένη με ένα πραγματικό «τείχος», ενώ συνεχίζουν παράλληλα τη λειτουργία τους οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.

Η βουλευτής αναφερόμενη στην υποκριτική στάση των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι ο ΟΥΤΣΕΚΑ πριν τρία χρόνια ήταν για τις δυνάμεις αυτές μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών, μετά έγινε απελευθερωτικός και επαναστατικός στρατός και σήμερα βαφτίζεται πάλι τρομοκρατικός. Κάλεσε δε τους συναδέλφους της να αναρωτηθούν ποιος εξοπλίζει τον ΟΥΤΣΕΚΑ με αμερικανικά όπλα και να διερευνήσουν πώς τα μέλη του βρέθηκαν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Καταλήγοντας, είπε, ότι με την παρέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή τίθεται εν αμφιβόλω η λαϊκή κυριαρχία στα Βαλκάνια και η περιοχή οδηγείται σε περισσότερο αίμα.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι στις πρόσφατες εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η ΕΕ είχε μια καθαρή πολιτική στάση, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τη βία ως μέσο για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλοντας να αποστασιοποιηθεί εκ των υστέρων από τη βάρβαρη επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία την οποία συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι η σημερινή στάση θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί και στις «προηγούμενες κρίσεις».

Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων σε μία πορεία προς την ΕΕ και ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας καταδικάζει μεν τη βία στην περιοχή, όμως ένα μεγάλο τμήμα του αλβανικού λαού στέκεται με κατανόηση στις ενέργειες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός είπε ότι η «διεθνής κοινότητα» στηρίζει τα δικαιώματα της μειονότητας στην ΠΓΔΜ αλλά στηρίζει και την κυβέρνηση των Σκοπίων στην κατεύθυνση να προχωρήσει πολιτική συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών.

Κριτική στη μία ή την άλλη πλευρά της επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή άσκησαν στις ομιλίες τους οι Ελληνες βουλευτές που πήραν το λόγο. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μολυβιάτης είπε ότι αν ισχύσει το μοντέλο «κάθε μειονότητα και κράτος» τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμία διαπραγμάτευση» μέχρι τη σύλληψη των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς, λένε οι Σέρβοι (2018-01-18 00:00:00.0)
«Αναζωπύρωση» εθνικιστικών διαθέσεων (2017-04-26 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ (2017-03-03 00:00:00.0)
Υπό συγκρότηση δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ (2014-04-05 00:00:00.0)
Αντίθετες απόψεις (2007-02-23 00:00:00.0)
Το χρονικό του εκρηκτικού «κοκτέιλ» πολλών αστέρων... (2004-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ