Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στα Βαλκάνια δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την ανοιχτή δυναμική επέμβαση στην περιοχή από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές στα πλαίσια της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης».

Η εφαρμογή του σχεδίου διάλυσης της ΛΔ της Γιουγκοσλαβίας ήταν η απαρχή για τη ΝΑΤΟική κυριαρχία στην περιοχή και την αλλαγή των συνόρων στα βαλκανικά κράτη σε όφελος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με κύριο στόχο ν' ανοίξει ο δρόμος προς την πρώην Σοβιετική Ενωση και τις πηγές πετρελαίου στην περιοχή.

Με την απόσπαση από τη ΛΔΓ των Κροατίας, Βοσνίας, Ερζεγοβίνης και τον περιορισμό της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας στα σημερινά της όρια δημιούργησαν οι ΗΠΑ «βάσεις-φρουρές» για την ανοιχτή επέμβασή τους με ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις. Συνάμα εκμεταλλεύτηκαν τις ανατροπές στα καθεστώτα στις ΛΔ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αλβανίας και κίνησαν τη διαδικασία αποσταθεροποίησης στο Μαυροβούνιο και τη Βοϊβοντίνα για να πετύχουν την απόσπασή τους από την ΟΔΓ.

Στόχο τους έχουν, με την «ειρηνευτική διευθέτηση» της περιοχής, την αλλαγή του χάρτη στα Βαλκάνια και τον καθορισμό νέων συνόρων. Μάλιστα, χρησιμοποιούν στα σχέδιά τους την εθνικιστική δράση των Αλβανών με την ιδέα της «μεγάλης Αλβανίας» και δεν ξέρουμε ποια άλλα σχέδια χαλκεύουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Ομως, απέναντι στις ενέργειες αυτές του ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ οι λαοί των Βαλκανίων δε μένουν απαθείς και απλοί θεατές. Κι όπως φαίνεται, έχουν αποφασίσει ν' αντισταθούν δυναμικά και να παλέψουν για τη ματαίωση κάθε προσπάθειας των ιμπεριαλιστών ν' αλλοτριώσουν τους βαλκανικούς λαούς.

Πρόσφατα ο λαός της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις άλλες βαλκανικές χώρες διαδήλωσαν στο Βελιγράδι ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εταίρους («Ρίζος», 9/2/2001, σελ. 8). Σύνθημα σ' αυτό το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο ήταν: «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε - στους ιμπεριαλιστές εναντιωθείτε».

Το σάλπισμα του Ρήγα για την ενωμένη πάλη των λαών της Βαλκανικής ενάντια στον κοινό εχθρό αντήχησε και πάλι, ύστερα από δυο περίπου αιώνες. Για την επίδραση των ιδεών του Ρήγα και της προτροπής του σ' έναν κοινό ξεσηκωμό των Βαλκάνιων ενάντια στον τύραννο μάς δίνει μια μικρή εικόνα ο Σπύρος Κουζινόπουλος, γενικός δ/ντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων («Ημερησία», 3/2/2001, σελ. 13): «Κι αν εκείνο το όραμα του Ρήγα Φεραίου έμεινε όραμα κι ανακόπηκε ύστερα από τη στυγερή δολοφονία του στις 24/6/1798, στις μέρες μας οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες για την πραγμάτωσή του».

Το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο στο Βελιγράδι, που ευαισθητοποίησε όλους τους λαούς των Βαλκανίων κι έστειλαν εκπροσώπους τους, πρέπει και μπορεί αυτή η συμπαράταξη να μετατραπεί σε μια πλατιά συσπείρωση. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί αν χτες το ΝΑΤΟ έπληξε πισώπλατα τη Σερβία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο, την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα η κλιμάκωση της βίας στη νότια Σερβία και στα βόρεια της ΠΓΔΜ και οι προσπάθειες να αποσχιστεί το Μαυροβούνιο κι η Βοϊβοντίνα αποτελούν εστίες αναταραχής σ' ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σχετικά με αυτό, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, σε μια συνέντευξη πρόσφατα στην Αθήνα είπε πως «πρόκειται για μια κλιμάκωση της αλβανικής τρομοκρατίας στις περιοχές της Σερβίας. Η ΚΦΟΡ και η ΟΥΜΝΙΚ είναι υπεύθυνες» και κατάγγειλε πως «τα Βαλκάνια ίσως αποσταθεροποιηθούν ακόμα περισσότερο» και πιστεύει πως «είναι πραγματικός ο κίνδυνος να υπάρξει μια γενικευμένη σύρραξη στα Βαλκάνια» («Ρίζος» 4/3/2001).

Γι' αυτό, οι καιροί επιβάλλουν την κοινή δράση των βαλκανικών λαών οργανωμένα και συντονισμένα. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ βαλκανικό αντιιμπεριαλιστικό αντιΝΑΤΟικό μέτωπο πάλης απ' όλους τους λαούς της Βαλκανικής, που θα εντείνει τον αγώνα αποτελεσματικά ενάντια στους δολοφόνους που συνεχίζουν το απάνθρωπο έγκλημά τους, μακελεύοντας αθώες ανθρώπινες υπάρξεις. Το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο αναπτύσσει δράση σ' αυτή την κατεύθυνση. Ενωμένοι οι λαοί των βαλκανικών χωρών είναι σίγουρο πως θα πετύχουν να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την περιοχή, να κλείσουν όλες οι βάσεις και να ματαιώσουν το στόχο του ΝΑΤΟ για εδραίωση της κυριαρχίας του στα Βαλκάνια.

Είναι απαραίτητο οι λαοί των Βαλκανίων να ενεργήσουν αμέσως και να δράσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό πρέπει να πραγματωθεί τώρα, γιατί μόνο με την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στοιχείων από την περιοχή θα σταματήσουν οι ένοπλες επεμβάσεις, η βία κι η τρομοκρατία κι οι λαοί των βαλκανικών χωρών θα ζήσουν πραγματικά με ειρήνη και συναδέλφωση όπως ζήσανε ίσαμε την αποφράδα μέρα που πάτησαν το ποδάρι τους οι ΝΑΤΟικοί επεμβασίες και σκόρπισαν το θάνατο και την ερήμωση.


Του
Σταύρου ΚΑΛΦΙΩΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ