ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ρυθμούς επικίνδυνης έκρηξης

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κτίρια της επίλεκτης δύναμης «F17» του Γιάσερ Αραφάτ και την κατοικία του Παλαιστινίου ηγέτη

«Δεν πτοούμαστε, η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη» διαμηνύει ο Γιάσερ Αραφάτ

Σε «σταθερές αεροπορικές επιδρομές» φαίνεται ότι προσανατολίζεται η ισραηλινή ηγεσία

Ισραηλινό τανκ πλήττει σπίτι στη Χεβρώνα

Associated Press

Ισραηλινό τανκ πλήττει σπίτι στη Χεβρώνα
ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κατακόρυφα έχει κλιμακωθεί η ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο το σπίτι του Παλαιστινίου ηγέτη αλλά και τα στρατηγεία της επίλεκτης δύναμης «Force 17», του Γιάσερ Αραφάτ, σε Γάζα και Ραμάλα. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Χεβρώνα, ενώ οξυνόταν η λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην παλαιστινιακή και στην ισραηλινή ηγεσία, με απειλές και αλληλοκατηγορίες.

Εμφανή ήταν τα αποτελέσματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, με το πρώτο φως της ημέρας, χτες, τόσο στην πόλη της Γάζας όσο και στη Ραμάλα. Τα κτίρια όπου εδρεύει η επίλεκτη δύναμη «Force 17» του Γιάσερ Αραφάτ είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, και στις δύο πόλεις, ενώ σοβαρότατες ήταν οι ζημιές που υπέστη η κατοικία του Παλαιστινίου ηγέτη στη Ραμάλα. Από τις απροειδοποίητες αεροπορικές επιδρομές, αργά το βράδυ της Τετάρτης, έχασε τη ζωή του ένα μέλος της «Force 17» και ένας πολίτης, ενώ, τουλάχιστον, άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η επομένη των αεροπορικών πληγμάτων βρήκε τα αυτόνομα εδάφη σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περίμετρο ισραηλινού φυλακίου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι, ενώ μέλος της Παλαιστινιακής Εθνοφρουράς έπεφτε νεκρός από Ισραηλινούς στρατιώτες, σε παρακείμενο εβραϊκό εποικισμό, με το πρόσχημα ότι άνοιξε πυρ εναντίον των εποίκων, αν και το επίμαχο όπλο δε βρέθηκε πουθενά. Πολύωρη ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και στη Χεβρώνα, όπου τα πνεύματα παραμένουν ιδιαίτερα οξυμένα.

«Η εξέγερση θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη»

Συνεργείο παλεύει με τις φλόγες που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός

Associated Press

Συνεργείο παλεύει με τις φλόγες που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός
«Ο παλαιστινιακός λαός δε φοβάται και δεν υποχωρεί απέναντι σε αεροπορικές επιδρομές, απέναντι στο αποκλεισμό, απέναντι στην καθημερινή επιθετικότητα» δήλωνε ο Γιάσερ Αραφάτ επιθεωρώντας τις βομβαρδισμένες περιοχές, χθες το πρωί στη Ραμάλα, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από το Αμμάν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εκτίμησε ότι οι επιδρομές είναι «η αρχή ενός 100ήμερου σχεδίου κλιμάκωσης, για το οποίο έχει επανειλημμένως μιλήσει ο αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ» και κατέληξε ότι «η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία κυματίσει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε όλα τα κατειλημμένα παλαιστινιακά εδάφη».

«Το Ισραήλ ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή των επιτρεπόμενων, ακόμη και στο πλαίσιο μιας οξείας αντιπαράθεσης, ορίων» υπογράμμισε ο Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμπ, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο Ραχίμπ εκτίμησε ότι το πλήγμα στην κατοικία του Αραφάτ ήταν εσκεμμένο και πέραν των ορίων συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ «αποθρασύνθηκε από το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εμπόδισε την ανάπτυξη δύναμης προστασίας στα αυτόνομα εδάφη».

Οργισμένη, όμως, ήταν και η αντίδραση της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Με ανακοίνωσή της, η «Φατάχ», για πρώτη φορά, απειλεί με επιθέσεις εντός του Ισραήλ τονίζοντας ότι «αφού οι πόλεις μας είναι στόχος για τα αεροπλάνα τους, αυτόματα νόμιμος στόχος μας είναι οι δικές τους πόλεις».

Πρώτη προειδοποίηση οι επιδρομές

«Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, και ο θάνατος ενός νηπίου και δύο Ισραηλινών εφήβων, δε μας άφησαν άλλη επιλογή» δήλωνε, από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο μοναδικός κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε στα ΜΜΕ, πιθανώς όχι τυχαία, αφού έχει χαρακτηριστεί ως «μετριοπαθέστερος όλων». Ο Πέρες επανέλαβε την ισραηλινή θέση ότι ο Γιάσερ Αραφάτ έχει απόλυτα την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας, αφού αρνείται να ελέγξει τους μαχητές του, και συμπλήρωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει πληροφορίες ότι τα μέλη της «Φατάχ» αλλά και της «Force 17» συνεργάζονται με τις εξτρεμιστικές Τζιχάντ και Χαμάς, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις.

Παράλληλα με τις νυχτερινές απροειδοποίητες αεροπορικές επιδρομές, έλαβε χώρα και το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, που συγκάλεσε την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Μετά τη συνεδρίαση, δεν έγινε καμία δήλωση. Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που τήρησαν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι αποφασίστηκε «επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο μιας σταθερής πολιτικής πάταξης της τρομοκρατίας και όχι ως αποσπασματική αντίδραση σε κάθε βομβιστική επίθεση».

Το «πολεμικό» κλίμα φαίνεται ότι συμμερίζεται και αναπαράγει και μεγάλο μέρος του ισραηλινού Τύπου. Η συντηρητική εφημερίδα «Χααρέτζ» εκτιμά ότι «ο χρόνος πραγματοποίησης των 3 τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων δεν είναι τυχαίος, αλλά στοχεύει στο να προκαλέσει μια σκληρή ισραηλινή αντίδραση που, με τη σειρά της, θα προκαλέσει διεθνή συμπάθεια (προς τους Παλαιστίνιους) και εντονότερη αραβική αντίδραση» και συμμερίζεται την άποψη ότι η ευθύνη βαραίνει τον Γιάσερ Αραφάτ. Ανάλογου περιεχομένου είναι και η εκτίμηση της εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ», η οποία, μάλιστα, συμπεραίνει ότι «το παλαιστινιακό τρομοκρατικό σχέδιο δεν έχει φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση Σαρόν έχει επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση».

«Εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση» συνιστούν όλοι

Με μια, ασυνήθιστα, εκτενή για τα δεδομένα της νέας αμερικανικής ηγεσίας που επιμελημένα επιμένει στην αποστασιοποίησή της, ανακοίνωση, σχολιάζει ο Λευκός Οίκος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στην ανακοίνωση καλούνται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απομακρυνθούν από την επιλογή της βίας, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται η στρατιωτική κλιμάκωση να επιλύσει το πρόβλημα». Η αμερικανική ανακοίνωση, που με διαφορετικά λόγια γνωστοποιήθηκε και από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, πιέζει την Παλαιστινιακή Αρχή να «καταδικάσει ανοιχτά και ξεκάθαρα την τρομοκρατία με μια γλώσσα που θα καταλαβαίνει ο παλαιστινιακός λαός», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση καλείται να «άρει τον αποκλεισμό, να απομακρύνει τα στρατιωτικά φυλάκια από την περίμετρο των παλαιστινιακών πόλεων και να εγκαταλείψει τη στρατιωτική βία».

Οπως διαβεβαίωνε, μάλιστα, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγη ώρα αργότερα στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, πρόκειται να θέσει το θέμα της «τρομοκρατίας» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί, στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα. Οπως δήλωσε ο Τζορτζ Μπους θα ζητήσει από τους δύο Αραβες ηγέτες να πιέσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να «αποκηρύξει την τρομοκρατία και να ελέγξει όσους την πράττουν».

Στο μήκος κύματος της εκατέρωθεν αυτοσυγκράτησης κινήθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις τόσο της ΕΕ όσο και της Μόσχας, οι οποίες εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις, αλλά και προειδοποιούν για τον εμφανή κίνδυνο, αν συνεχιστεί η κλιμάκωση, «ενός άνευ ορίων πολέμου στη Μέση Ανατολή».


ΕΕΔΔΑ - ΕΕΔΥΕ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
Η «Μέρα της Γης» να γίνει μέρα διαμαρτυρίας

Ολοι, σήμερα, στην πορεία διαμαρτυρίας από την παλαιστινιακή πρεσβεία προς την ισραηλινή, στις 5 το απόγευμα

Η «Μέρα της Γης», από το 1976, καθιερώθηκε από τον Παλαιστινιακό Λαό ως μέρα αγώνα και αντίστασης στην επιθετική πολιτική του Ισραήλ, αλλά και τιμής στους νεκρούς της πάλης για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων του. Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα, για την πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από την πρεσβεία της Παλαιστίνης, στις 5μμ, και θα καταλήξει σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, σήμερα Παρασκευή 30 του Μάρτη.

Να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στην Ιντιφάντα, συμμετέχοντας στη σημερινή πορεία, καλεί τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Η ΕΕΔΔΑ υπογραμμίζει ότι «ο λαός της Παλαιστίνης χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην άνιση μάχη που δίνει για την κατοχύρωση των εδαφών του, την εθνική του ανεξαρτησία και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και καλεί τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας. Στην πορεία συμμετέχει, επίσης, σειρά συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων: ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή 30/3 στις 5μμ στην Καμάρα οι Παλαιστίνιοι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της επετείου της «Μέρας της Γης». Το ΔΣ της παλαιστινιακής παροικίας καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν το «παρών» τους και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ