ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ευρωπαϊκές «καμπάνες» για την Κοινωνική Ασφάλιση

Δυσβάσταχτες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους θα είναι οι ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που επιβάλλουν Ευρωπαϊκή Ενωση - Ευρωπαίοι κεφαλαιοκράτες και συναποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα και ο κοινός παρονομαστής των ομιλητών σε ημερίδα που οργάνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα «Η μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Ευελιξία, ικανότητα προσαρμογής, σταθεροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής», είναι τα κριτήρια για τη «μεταρρύθμιση», σύμφωνα με την Κοινοτική επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου, η οποία κήρυξε την έναρξη της ημερίδας. Τα κριτήρια αυτά μεταφράζονται σε μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εισβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στους πιο κερδοφόρους τομείς, κατάργηση των κατωτέρων συντάξεων, περιορισμό έως κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και πολλά ακόμη.

Η Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δημιουργεί δυσκαμψία(!) στην αγορά εργασίας, επειδή δεν είναι προσαρμοσμένο στη μερική απασχόληση και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμα, τόνισε ότι οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να συνδυαστούν με τις «νέες εργασιακές σχέσεις» και ότι κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να μπορεί να περνάει από μία... «κατάσταση εργασίας» στην κατάρτιση, δηλαδή να είναι «απασχολήσιμος», σε μια διαρκή κατάσταση «ημιανεργίας» και «ημιαπασχόλησης».

Η Κοινοτική επίτροπος στις αρχές του 2002 θα καταθέσει σχέδιο δράσης με ειδική αναφορά στη διεύρυνση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρξει δεσμευτικό κείμενο «αρχών και θέσεων» για το ασφαλιστικό μεταξύ των κρατών - μελών. Με άλλα λόγια, οι ανατροπές στο ασφαλιστικό θα υπηρετήσουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για λεηλασία των πόρων που προορίζονται για κοινωνική πολιτική και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Γιαννίτσης, συμφώνησε με τα λεγόμενα της Α. Διαμαντοπούλου, αντιμετωπίζοντας την κοινωνική ασφάλιση με κριτήρια «ορθολογικά», δημοσιονομικής πολιτικής και ανάπτυξης και πάντα στα πλαίσια του... εφικτού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το βασικό μήνυμά του ήταν πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω ακόμα και από ιδιαίτερα σκληρά μέτρα ενάντια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Π. Τήνιος, ισχυρίστηκε με θράσος ότι τα αποθεματικά των ταμείων δε λεηλατήθηκαν, αλλά «διοχετεύτηκαν» στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και πως σήμερα τα ελλείμματα του ΙΚΑ οφείλονται στην ύπαρξη των κατώτερων συντάξεων και των προνοιακών παροχών.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία...

Εφιαλτική - για το δικό μας μέλλον - ήταν η εμπειρία που μετέφεραν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από τα ασφαλιστικά συστήματα που εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με τη Σουηδέζα υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, I. Thalen, στη χώρα της επιδιώκεται η επιστροφή συνταξιούχων στην εργασία, ενώ η σύνταξη αυξάνεται όσο πιο αργά συνταξιοδοτείται ο ασφαλισμένος. Στέλεχος της αρμόδιας σουηδικής υπηρεσίας, σχολίασε κυνικά με τη σειρά της, ότι σ' αυτή την περίπτωση ο συνταξιούχος θα ζήσει και... λιγότερα χρόνια!!!

Ο Βρετανός P. Gray, αν και υπέρμαχος του μεικτού συστήματος ασφάλισης κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, παραδέχτηκε ότι οι συνταξιούχοι με εισόδημα μικρότερο του μέσου όρου δεν έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες δεν είναι και πάντοτε φερέγγυες.

Υπέρ της «ευελιξίας» τοποθετήθηκε και ο Γερμανός Χ. Σουμάχερ, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν πρέπει να μας προστατεύει, αλλά να μας δίνει... δυνατότητες και ευκαιρίες. Τέλος, ο Βρετανός εκπρόσωπος της εταιρίας που μελετά το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, Α. Γιανγκ, ισχυρίστηκε σαν γενική αρχή ότι όπου υπάρχει πρόβλημα γήρανσης (όπως και στην Ελλάδα) αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με: Μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών ή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Ραντεβού» στη μάχη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ
«Το χτύπημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μας αφορά όλους. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτήν την επίθεση. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και επιδιώκει τη διάσπαση των εργαζομένων, κάνοντας ξανά λόγο για δήθεν προνομιούχους, που μόνο αυτοί θα επηρεαστούν από τις ανατροπές. Σε πρώτη φάση το μεγάλο πλήγμα δίνεται ήδη στην υγεία, την πρόνοια, τις κοινωνικές παροχές. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται μπροστά στην πιθανότητα σ' αυτή τη φάση η κυβέρνηση να μην ανακοινώσει πρόσθετες αλλαγές για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει ενωμένο αγώνα, με αξιοποίηση όλων των πρόσφορων μορφών συμμετοχής και πάλης. Τα συλλαλητήρια στις 5 Απρίλη είναι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός».

Κουβέντες λίγες, καθαρές, λιανές. Από εργάτη προς εργάτη. Χτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι στα τρία εργοστάσια της Ιντρακόμ στα Μεσόγεια. Οπου περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και στις τρεις συγκεντρώσεις, το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησαν την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ, σε μια επιχείρηση που η κερδοφορία της έχει τιναχτεί στα ύψη, δήλωνε με τον καλύτερο τρόπο πως οι εργαζόμενοι ακόμα κι εκεί που αντιμετωπίζονται από κυβέρνηση και εργοδοσία ως «προνομιούχοι», κατανοούν πως η εποχή που διανύουμε είναι αυτή που επιχειρείται η μεγάλη ανατροπή. Οι φράσεις που χρησιμοποιούσε ο Κ. Παρασκευάς ακουμπούσαν το νου, αφορούσαν την ίδια την εμπειρία τους: «Ο,τι μας παρέδωσαν, είπε, οι συνάδελφοί μας, με τους αγώνες τους τον αιώνα που πέρασε, πρέπει να το υπερασπιστούμε για να μπορούμε αύριο και να το βελτιώσουμε. Η κρίση στην κοινωνική ασφάλιση είναι ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα και η λύση του αφορά στο "ποιος θα πληρώσει"». Εδώ στην Ιντρακόμ καταλαβαίνετε πολύ καλά ποιος είναι αυτός που πάντα μόνο προσφέρει. Είναι ο εργαζόμενος. Η εργατική τάξη είναι η μόνη που πάντα πληρώνει. Το κεφάλαιο ζητά περισσότερα κέρδη. Σκεφτείτε: Ποιος κέρδιζε όταν δεν πλήρωναν οι βιομήχανοι τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία; Ποιος κέρδισε από το 1,5 τρισ. χρέη στα ταμεία; Σήμερα ζητούν περισσότερα κέρδη και αυτήν την αξίωση υπηρετούν τα κυβερνητικά μέτρα κατά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Μια περιοδεία ακόμα, από τις δεκάδες που γίνονται καθημερινά από στελέχη του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την άμεση ενημέρωση της εργατικής τάξης και τη συσπείρωσή της κόντρα σ' όσους επιδιώκουν να φέρουν τον τροχό της ιστορίας πίσω στον 19ο αιώνα, τέλειωσε. Η μάχη είναι μπροστά.

ΚΑΒΑΛΑ
Νέος εργάτης νεκρός

Ενας νέος εργάτης σκοτώθηκε χτες σε Λατομείο στην ορεινή περιοχή Αγίου Κοσμά Καβάλας. Ο Χουσεΐν Ζουμπρέ, 26 χρόνων, από το Διάσπαρτο Ξάνθης, κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, την ώρα που εργαζόταν στο λατομείο εξόρυξης μαρμάρου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Χρυσούπολης, ενώ το πτώμα του άτυχου εργάτη μεταφέρθηκε για νεκροψία - νεκροτομή. Σημειώνεται ότι κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα δε συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του λατομείου.


Ενίσχυση στο ΠΑΜΕ για τον Χρήστο

Την ενίσχυση του ΠΑΜΕ με το ποσό των 55.000 δραχμών, προσφέρουν στη μνήμη του αγωνιστή, συνδικαλιστή, κομμουνιστή και συντρόφου Χρήστου Σταμούλου, το Σωματείο Μαγείρων και Προσωπικού Κουζίνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού. «Πιστεύουμε να συνεχιστεί ο αγώνα και η μαχητικότητα που τον διέκρινε. Τα οράματα και οι φιλοδοξίες του να αποτελέσουν αρχή, χρέος και καθήκον των συνεχιστών του» σημειώνουν τα σωματεία στην προσφορά τους.

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις και περιοδείες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σάββατο 31 Μάρτη: Στη Δεσφίνα Φωκίδας, στις 7 το απόγευμα, σε καφενείο της πλατείας, θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

Κυριακή 1 Απρίλη: Στο δημαρχείο Ελληνικού, στις 10.30 το πρωί, με με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 2 Απρίλη: Στο δημαρχείο Υμηττού και ώρα 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα: Η ΚΟΒ Αγιάς διοργανώνει εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ.

Η ΚΟΒ Γιάννουλης διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο ΘΑΝΟΥ, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Απεργούν από χτες

Τους απεργούς εργαζόμενους των Ελληνικών Πετρελαίων στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησαν 4ήμερη γενική απεργία στις 7 χτες το πρωί, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Κέντρου Νίκο Γιαννόπουλο και Θεόδωρο Κυριακίδη αντίστοιχα. Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ εξέφρασε στους απεργούς την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους και απαίτησε από τη διεύθυνση της επιχείρησης να τηρεί τη σχετική νομοθεσία και να μην καταπατεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η 4ήμερη απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα σαν απάντηση στις συστηματικές πιέσεις της εργοδοσίας, αυταρχισμό και εκβιασμούς για εντατικοποίηση της εργασίας και την άρνησή της να εγκαταλείψει τις εκβιαστικές υπερωρίες που επέβαλε και να δώσει λύση στο μέγα πρόβλημα για την ασφάλεια των εργαζομένων που δημιουργεί η λειτουργία των εργοστασίων και των υπηρεσιών χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Κατά τη συνηθισμένη τακτική της η διεύθυνση έκανε χτες προσφυγή στο δικαστήριο για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Προετοιμάζεται η απεργία στα ΜΜΕ

Το σύνολο των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νέας σύμβασης που προτείνεται από την ΕΣΗΕΑ προς υπογραφή με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) διεκδικεί ο κλάδος με την απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης για τη Δευτέρα 9 του Απρίλη, από τις 6 το πρωί ως τις 6 το πρωί της επομένης. Το πλαίσιο αυτό των αιτημάτων αφορά όλους τους χώρους, τις εφημερίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, τα πρακτορεία εφημερίδων (ΑΠΕ και Μακεδονικό), τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα «πορτάλς», τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Το πλαίσιο αυτό τέθηκε, χτες, σε συνεδρίαση τού ΔΣ. Επίσης, τέθηκαν και ζητήματα διεκδίκησης δημοκρατικής ενημέρωσης και υπεράσπισης της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων από τις λογοκριτικές πρακτικές των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Σαν πρώτο μέλημα εκφράστηκε η καλύτερη, κατά το δυνατόν, οργάνωση της απεργίας και σ' αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθεί τόσο το Συμβούλιο όσο και η Απεργιακή Επιτροπή - που θα συνέλθει τη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ