ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί»!

Προκήρυξη του ΠΑΜΕ. Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια στις 5 Απρίλη

Να πάρουν την υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια τους. Να απαιτήσουν να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Να φωνάξουν «Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό» και «Οχι στο διάλογο - απάτη». Να διαδηλώσουν όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, επαγγελματοβιοτέχνες στην πλατεία Κάνιγγος την Πέμπτη 5 Απρίλη στις 6 το απόγευμα.

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υπογραμμίζοντας ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης να κατεδαφίσει την κοινωνική ασφάλιση συνοδεύεται με νέα μέτρα ενάντια στον εχθρό - λαό. Το νομοσχέδιο του τρομονόμου και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων έχει ως κύριο στόχο ν' αποτρέψει την αντίδραση της εργατικής τάξης.

Επιδιώκουν - σημειώνει το ΠΑΜΕ στην προκήρυξή του - να χρυσώσουν το χάπι με αστεία επιχειρήματα, για να διασπάσουν, να τρομοκρατήσουν, να κάμψουν το ηθικό και την ενότητα της εργατικής τάξης. Μας ξαναμιλούν για εφικτά και ρεαλιστικά, για ώριμα και μη ώριμα δικαιώματα, για υπόγεια και ρετιρέ. Να μην τους το επιτρέψουμε!

Η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου μπορεί να ανατραπεί. Η ταξική αντίδραση των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται απ' αυτές τις πολιτικές, δημιουργούν ένα τεράστιο πεδίο δράσης και συσπείρωσης ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ διαμηνύει, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι εργαζόμενοι δεν εξουσιοδοτούν κανέναν να πάρει μέρος στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», ότι τελικά η πάλη της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των αγροτών, δε θα επιτρέψει να φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο - «έκτρωμα».

Προετοιμασίες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης που θα γίνουν την Πέμπτη στις 5 Απρίλη. Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στο Βόλο το παλλαϊκό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Θεσσαλονίκη τον τόνο τον δίνουν οι οικοδόμοι με την καθημερινή δραστηριότητά τους για την επιτυχία της απεργίας της 5 Απρίλη. Οι οικοδόμοι θα δώσουν επίσης αγωνιστικό «παρών» και στο συλλαλητήριο που οργανώνει στις 7 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την 1η του Απρίλη πραγματοποιείται περιφερειακή σύσκεψη των οικοδομικών σωματείων Μακεδονίας - Θράκης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 4 του Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιείται ανοιχτή συγκέντρωση για το ίδιο θέμα στην πλατεία της Ανω Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Στο Πειραιά η Επιτροπή Αγώνα ανακοίνωσε χτες ότι το συλλαλητήριο θα αρχίσει με συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Απρίλη και θα τελειώσει το βράδυ της ίδιας μέρας.

Στη Στερεά, προχτές το απόγευμα, σε πλατιές συσκέψεις που έγιναν στη Χαλκίδα, στη Θήβα και στη Λιβαδειά, συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν περιοδείες, συγκεντρώσεις, επισκέψεις και συνεντεύξεις Τύπου για την ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού.


Για ταξική, αγωνιστική Πρωτομαγιά

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η απεργιακή συγκέντρωση

Με ορόσημο και οδηγό τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα περνάει στην αντεπίθεση. Υπερασπίζεται την Κοινωνική Ασφάλιση, τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, τιμά στην πράξη τις αγωνιστικές παραδόσεις της χώρας μας. Με την πανεργατική συγκέντρωση, την Τρίτη 1η Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα δώσουν τη δική τους αγωνιστική, διεθνιστική, ανυπότακτη απάντηση και θα κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι η αντιλαϊκή πολιτική της δε θα περάσει. Αυτό είναι συνοπτικά το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας της φετινής Πρωτομαγιάς, που συζητήθηκε και αποφασίστηκε χτες βράδυ, σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που έγινε ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε σε συστράτευση όλες τις συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, σωματεία, δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε στέλεχος που δε συναινεί και είναι διατεθειμένο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τους βιομήχανους και τους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους, να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους ταξική ενωτική απάντηση την 1η Μάη από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Απευθυνόμενος στα συνδικαλιστικά στελέχη, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τα προέτρεψε να δουλέψουν μέσα από τα σωματεία τους, ώστε η φετινή Πρωτομαγιά «να γράψει ιστορία». Αιχμή του φετινού εορτασμού θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, οι αγώνες για την υπεράσπισή της. Μαζί με τις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η φωνή των εργαζομένων, σημείωσε ο συνδικαλιστής, πρέπει να αντηχήσει δυνατή, μαζική, μαχητική και να έχει ταυτόχρονα πολλούς αποδέκτες. Ανάμεσά τους και τις γνωστές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης», που και οι τρεις τους είναι έτοιμες να «γιορτάσουν» την Πρωτομαγιά μαζί με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, τη γραφειοκρατία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, προσερχόμενοι στο διάλογο - απάτη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το αγωνιστικό πλαίσιο του φετινού εορτασμού επικεντρώνεται:

- Στη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

- Στη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, που να εξασφαλίζουν κατώτερο μισθό 275.000 δραχμές και σύνταξη 220.000 δραχμές.

- Στην υπεράσπιση των ΔΕΚΟ και των δημόσιων οργανισμών από τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων.

-Στη διεκδίκηση πλήρους και σταθερής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

- Στην επιβίωση των ανέργων με αύξηση του επιδόματος στο 80% του ΗΑΕ για όσο διαρκεί η ανεργία.

- Στην ένταση της πάλης για την ειρήνη ενάντια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

- Στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών για πανευρωπαϊκό συντονισμό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μέρα αγώνα, πάλης, διεκδίκησης και μνήμης χαρακτήρισε την 1η Μάη ο Π. Τσίρκας, και σημείωσε ότι οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της σύγκρουσης και της ρήξης δεν μπορούν να συνεορτάσουν με τους ανθρώπους του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, τις ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκεκριμένη δουλιά που πρέπει να γίνει με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Δ. Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι η δυσαρέσκεια των εργαζομένων πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη.

Την ανάγκη η εργατική τάξη να δώσει το δικό της ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, με αφορμή την Πρωτομαγιά, ανέπτυξε στην ομιλία του ο Α. Τσώλης.


ΒΟΛΟΣ
Δεν τους κάλεσαν οι εργαζόμενοι

Τις έντονες αντιδράσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων έχει προκαλέσει η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και του υφυπουργού Χρ. Πρωτόπαππα στο Βόλο, ύστερα από πρόσκληση των βιομηχάνων του νομού. Την παρουσία τους στην πόλη της ανεργίας και της παραγωγικής συρρίκνωσης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αγώνα Βόλου, επισημαίνοντας ότι δεν τους κάλεσαν οι εργαζόμενοι και πως στόχος της επίσκεψής τους είναι να εξειδικεύσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να κατεδαφίσει το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Καταγγέλλει, επίσης, τους υποταγμένους και συμβιβασμένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που θα είναι συνομιλητές με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας και με τους βιομήχανους, στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα το βράδυ σε «δείπνο εργασίας» που έχουν με θέμα την «πολιτική προώθησης της απασχόλησης».


ΓΡΕΒΕΝΑ
Τέταρτη μέρα κατάληψης

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία ΠΙΝΔΟΣ

Συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα η κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας Γρεβενών από τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ινοσανίδας ΠΙΝΔΟΣ, με το αίτημα να εγκρίνει η Αγροτική Τράπεζα την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση και να προχωρήσει στο διορισμό διοίκησης. Σήμερα, εξάλλου, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα προχωρήσουν και σε κατάληψη της Νομαρχίας, γιατί - όπως τονίζουν - «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και δεν πάει άλλο.

Η μοναδική αυτή ελληνική βιομηχανία ινοσανίδας, στην οποία την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει η Αγροτική Τράπεζα και οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στις συνεταιριστικές ενώσεις Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, δε λειτουργεί εδώ και μήνες από έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, γιατί η Αγροτική Τράπεζα αρνείται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, επιδιώκοντας την πώληση της επιχείρησης σε ιδιώτες.

Οι 95 εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε απόγνωση όχι μόνο γιατί για μήνες τώρα δεν έχουν δουλιά, αλλά γιατί αν τελικά βάλει λουκέτο η μοναδική στον ακριτικό νομό αξιόλογη βιομηχανική μονάδα, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία που πλήττουν το νομό θα επιδεινωθούν και οι προοπτικές απασχόλησης, για εκατοντάδες κατοίκους που ζούσαν από τη λειτουργία της συνεταιριστικής επιχείρησης, θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Το ΚΚΕ

Το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και για την πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ. Και καλεί όλους τους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς και το λαό να πάρουν ανοιχτά θέση και να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων. «Τα προβλήματα στο εργοστάσιο οφείλονται στη γενικότερη αντιαναπτυξιακή, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ