ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές στην Καισαριανή

Σκηνή από την ταινία «Τα 400 χτυπήματα»
Σκηνή από την ταινία «Τα 400 χτυπήματα»
Συνεχίζονται στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία» οι προβολές ποιοτικών ταινιών απ' όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα για σήμερα και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Αυγούστου: «Καζαμπλάνκα» (1942) του Λάικλ Κέρτιζ. Τιμήθηκε με τρία Οσκαρ και ήταν υποψήφια για άλλα πέντε. Ο Ρίτσαρντ Μπλέιν ζει στην Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης ενός κλαμπ. Η Καζαμπλάνκα είναι ένα μέρος το οποίο οι φυγάδες από τη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιούν ως πρώτο σταθμό του δρόμου τους προς την Αμερική. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ζευγάρι, η Ιλζα και ο Βίκτορ Λάσλο. Ο Λάσλο είναι ένας καταδιωκόμενος ηγέτης της Αντίστασης και η Ιλζα ένας παλιός έρωτας του Ρίτσαρντ, από την εποχή που ζούσε στο Παρίσι... Με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ινγκριντ Μπέργκμαν.

Δευτέρα 28, Τρίτη 29 Αυγούστου: «Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar» (2011) του Φιλίπ Φαραλντό. Ενας Αλγερινός, που αναζητά πολιτικό άσυλο στον Καναδά, προσλαμβάνεται σε μια τάξη αντικαθιστώντας τη δασκάλα, που αυτοκτόνησε. Με τους Μοχάμεντ Φελάγκ και Σοφί Νέλις.

Τετάρτη 30, Πέμπτη 31 Αυγούστου: «Τα 400 χτυπήματα» (1959). Η πρώτη ταινία του Φρανσουά Τριφό. Μια από τις πρώτες ταινίες που αποτύπωσαν ένα νέο τότε κινηματογραφικό ρεύμα, τη νουβέλ βαγκ. Η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά του σχολείου σπρώχνουν τον 13χρονο Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται τη θάλασσα, σε ένα ταξίδι φυγής στους δρόμους του Παρισιού. Με τους Ζαν - Πιερ Λεό και Αλμπέρ Ρεμί.

Οι ώρες προβολών είναι στις 21.30. Από Δευτέρα έως Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν και την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή κοστίζει 5 ευρώ.

Διεύθυνση: Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή. Τηλέφωνο: 210.7247.600.

«Αλονζανφάν» στους κινηματογράφους

Η NEW STAR παρουσιάζει σε επανέκδοση στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 31 Αυγούστου, την αριστουργηματική ταινία των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Αλονζανφάν» (Ιταλία, 1974), με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Ενιο Μορικόνε.

Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του, αφού θέλει ν' αλλάξει τρόπο ζωής... Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν...

Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε Πετρούπολη και Βύρωνα

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» και τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, παρουσιάζεται η πετυχημένη παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στις 28 Οκτώβρη 1899 και «έφυγε» από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της. Η πορεία της Φιλιώς από τη Μικρά Ασία έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης. Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν την Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους - Ενγκελ, Γιώργος Φλωράτος. Διασκευή: Ανδρη Θεοδώτου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Αγγελής. Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης. Σαντούρι: Πάνος Βέργος, Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.

Επαναπατρίστηκε αντικείμενο από την Αρχαία Ολυμπία

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού πολίτη που το παρέδωσε στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο και βρισκόταν παράνομα στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.

Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, «πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού». «Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων».

«Ψέμα στο ψέμα»

Το έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Αντονυ Νίλσον ανεβαίνει από Οκτώβρη στο θέατρο «Μουσούρη», σε μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Δυο αστυνομικοί αλλιώτικοι από τους άλλους. Κάποιες διακοπές Χριστουγέννων διαφορετικές από τις άλλες. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι και μερικοί περίεργοι γείτονες. Τι τους ενώνει; Μια σειρά κωμικών συμπτώσεων και ένα... «ψέμα στο ψέμα»!

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Κίνηση - Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Παναγιώτης Κατσώλης, Ελευθερία Μπενοβία, Χριστίνα Σπατιώτη, Ευγενία Παναγοπούλου.

ΕΕΤΕ
Εκθεση στην αυλή της ΠΕΚΑΜ

Το ΔΣ του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και η Εφορεία Γλυπτικής του, διοργανώνουν Εκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στην οδό Ασωμάτων 31 στο Θησείο. Η Εκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτέμβρη έως τις 22 Οκτώβρη.

Εκδήλωση για τον Β. Λιόγκαρη από την ΠΕΑΦΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σε ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, στον Κήπο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο), στις 20.00, θα παρουσιάσει το πλούσιο έργο του λογοτέχνη Βασίλη Λιόγκαρη. Θα ακουστούν αποσπάσματα του έργου του από καλλιτέχνες συνοδεία μουσικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ