ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες «οδηγίες» Ρέππα προς ΕΣΡ

Ο υπουργός Τύπου επιμένει να προκαλεί παρότι ο θόρυβος στα «ερτζιανά» δεν έχει κοπάσει, από την ξαφνική ευαισθητοποίησή του να επιβάλει τη νομιμότητα στο ραδιοφωνικό τοπίο του Λεκανοπεδίου. Στην «επιχείρησή» του αυτή ο υπουργός - όπως άλλωστε το συνηθίζει», έκανε «συμμέτοχο» και την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τη στιγμή που το κύρος του ΕΣΡ, με ευθύνη και του ίδιου του υπουργού, έχει πληγεί, με την απόφασή του να «υποδείξει» οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς, χωρίς να τηρηθούν νόμιμες προϋποθέσεις, χθες ο Δ. Ρέππας, προέβη σε μία ακόμη κατευθυντήρια «γραμμή», την οποία θα πρέπει να εξετάσει το ΕΣΡ.

Αφορμή οι κομμένοι σταθμοί που φιλοξενήθηκαν χτες ανά ώρα από τη συχνότητα και τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ο Δ. Ρέππας, χτες, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε στο ΕΣΡ ότι πρέπει ν' ασχοληθεί με την παράνομη «σύγχρηση» συχνοτήτων. Διαπίστωσε, όπως είπε, ότι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν το πρόγραμμά τους, φιλοξενώντας στη συχνότητά τους προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο που αποφάσισε το ΕΣΡ. Ως εκ τούτου το ΕΣΡ «θα κρίνει αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι, σε συνάρτηση, βέβαια, με το σε ποιον ανήκουν οι χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις». Ο υπουργός Τύπου διευκρινίζει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ουσιαστικά «σύγχρηση» συχνότητας από διαφορετικούς σταθμούς. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση που το αποφασίσουν οι «άμεσα ενδιαφερόμενοι και να εγκριθεί αρμοδίως». Σε μια συχνότητα, πρόσθεσε, μπορούν να φιλοξενούνται περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί «αρκεί να λειτουργούν νομίμως».

Σε σχέση με τον αριθμό των συχνοτήτων ο υπουργός Τύπου και χτες υποστήριξε ότι υπάρχουν 28 και πως δεν έχει κατατεθεί μελέτη για 35. Καθένας μπορεί, όπως είπε, να εκπονήσει μια μελέτη. Το θέμα είναι «να γίνει αποδεκτή από διεθνείς οργανισμούς», να γίνεται διεθνής συντονισμός και να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι περιορισμοί κάτι που έχει γίνει στη μελέτη, η οποία οδήγησε στο συγκεκριμένο χάρτη συχνοτήτων, τον οποίο έχει εκδώσει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά των επίμαχων έκτακτων συνεδριάσεων του ΕΣΡ για την «υπόδειξη» των ραδιοφωνικών σταθμών που θα λειτουργήσουν χωρίς νόμιμη άδεια στο «μεταβατικό στάδιο» δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από όλα τα μέλη του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης σε τηλεοπτική εκπομπή χτες δε θέλησε ν' αναφερθεί στα κριτήρια, με τα οποία προτάθηκαν από το ΕΣΡ οι 8 ραδιοφωνικοί σταθμοί, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν υπογραφεί τα πρακτικά και ως εκ τούτου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΣΡ δεν είχε αρμοδιότητα να «υποδείξει» τους 8 και ότι ο υπουργός Τύπου είχε στη διάθεσή του τη μοριοδότηση που είχε γίνει με βάση το νόμο. Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση για το εάν στους 8 υπάρχουν και ραδιοφωνικοί σταθμοί που στις αιτήσεις τους δεν περιλαμβάνεται το πόθεν έσχες, ο Βασίλης Λαμπρίδης δέχτηκε ότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα του ραδιοφωνικού σταθμού «Planet».

Το ότι επίσης οι «υποδείξεις» της πλειοψηφίας του ΕΣΡ δε βασίστηκαν σε προϋποθέσεις του νόμου, είναι εμφανείς και από ένα ουσιαστικό στοιχείο που ανέφερε σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού ο Παύλος Αλέπης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών δεν κλήθηκαν από το ΕΣΡ σε ακρόαση. Το ίδιο θέμα θέτει και ο Βασίλης Λαμπρίδης στο έγγραφό του προς τον υπουργό Τύπου, το οποίο περιλαμβάνει τον πίνακα των 20 σταθμών που έχουν μοριοδοτηθεί και στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί νόμιμη άδεια, καθώς και των 8 που θα πάρουν προσωρινή. Ο Βασίλης Λαμπρίδης διευκρινίζει ότι οι «υποδείξεις» που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΕΣΡ έχουν γίνει χωρίς προηγούμενη ακρόαση των ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των οκτώ.

Οι αντιδράσεις των ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπεριλαμβάνονται στους 28 συνεχίζονται με διάφορες μορφές. Η «Λάμψη» έστειλε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τη μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ κ.Ουζούνογλου, σύμφωνα με την οποία μπορούν να εκπέμψουν και μάλιστα από τον Υμηττό 35-40 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η διοίκηση του σταθμού υπέβαλε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πλήρη στοιχεία της διαδικασίας αδειοδότησης στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητώντας την παρέμβασή τους και τη «δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί».

Συνεχίζονται οι προσφυγές, ενώ προστέθηκαν και ασφαλιστικά μέτρα

Συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις κεραίες, καθώς χτες προστέθηκαν άλλες τέσσερις προσφυγές από ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών και ο συνολικός αριθμός των προσφευγόντων έφτασε ήδη τους 17, ενώ στη δικαστική διαμάχη προστέθηκαν και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Προσφυγές κατέθεσαν χτες οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Εύα», «Radio City», «Εν λευκώ» και το «Κανάλι 2» του Θριάσιου Πεδίου. Οι προσφεύγοντες στρέφονται και πάλι κατά του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ενώ ισχυρίζονται ότι δόθηκαν άδειες με άγνωστα κριτήρια επιλογής και υπήρξαν σκοπιμότητες κατά την αδειοδότηση.

Παράλληλα, προειδοποιούν για τα προβλήματα ανεργίας που θα αντιμετωπίσει ένας μεγάλος αριθμός που εργάζονταν σ' αυτούς τους σταθμούς, όπως δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό κλπ.

Σχετικά με το αίτημα των προσφευγόντων για έκδοση προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο του Δ` Τμήματος του ΣτΕ μέχρι να συζητηθούν οι αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν εκδοθεί τελικά προσωρινή διαταγή. Πάντως, σε περίπτωση που τελικά ο πρόεδρος του Δ` Τμήματος του ΣτΕ Μ. Βροντάκης κρίνει ότι πρέπει να εκδοθούν προσωρινές διαταγές, αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η συζήτηση για τις προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) έχει προσδιοριστεί στις 18 Σεπτέμβρη 2001 και εισηγητές ορίστηκαν οι Δ. Γρατσίας και Η. Τσακόπουλος.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ

Δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί, από αυτούς που έκλεισαν την περασμένη Τρίτη με απόφαση της κυβέρνησης, κατέθεσαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας σε βάρος της ΔΕΗ, ζητώντας να τους επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι. Πρόκειται για τους «ΑΛΦΑ ΣΠΟΡ» και «ΠΟΛΙΣ», των οποίων η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στα πλαίσια της «επιχείρησης κεραιών» στον Υμηττό.

Η συζήτηση των δύο αιτήσεων ορίστηκε για τις 14 Μάη. Στο μεταξύ, οι εν λόγω σταθμοί υπέβαλαν στο ίδιο δικαστήριο αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι να συζητηθούν οι αιτήσεις. Ομως, το αίτημά τους αυτό, που συζητήθηκε χτες, απορρίφθηκε.

Προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα

Η τοποθέτηση του υπουργού Τύπου στη Βουλή

Στην τάση ορισμένων πολιτικών να είναι αρεστοί στα Μέσα Ενημέρωσης, απέδωσε ο υπουργός Τύπου την κριτική που του ασκείται, για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αττική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης αποσκοπούν στην αποσαφήνιση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα το πόσοι σταθμοί θα εκπέμπουν. Δεν πρόκειται, είπε, για πολιτική απόφαση και επικαλέστηκε τη θέση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για το θέμα των αδειών, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάρθηκε ομόφωνα από τα παριστάμενα στη σχετική συνεδρίαση μέλη του.

Για το οριστικό ξεκαθάρισμα του ραδιοφωνικού τοπίου, είπε ότι θα προκηρυχτούν οκτώ ακόμα (οι πέντε μετά το οριστικό κλείσιμο του Ελληνικού) συχνότητες, οι οποίες θα καλυφθούν με την καθιερωμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 15.00 στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά», μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας που πέρασε με την Γιούλη Ασημακοπούλου.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα», το πρώτο μέρος των τριήμερων εκδηλώσεων του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή «Το βήμα της Βουλής», την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ τη βδομάδα που πέρασε με τον Θάνο Κανιάρη.
Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη πασχαλινή εκδρομή από τις 13 έως τις 16 του Απρίλη σε Καλαμπάκα - Μετέωρα και στα γραφικά χωριά της λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 8810.046 και 8810.074 από τις 9.00 έως τις 14.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ