Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες «οδηγίες» Ρέππα προς ΕΣΡ

Ο υπουργός Τύπου επιμένει να προκαλεί παρότι ο θόρυβος στα «ερτζιανά» δεν έχει κοπάσει, από την ξαφνική ευαισθητοποίησή του να επιβάλει τη νομιμότητα στο ραδιοφωνικό τοπίο του Λεκανοπεδίου. Στην «επιχείρησή» του αυτή ο υπουργός - όπως άλλωστε το συνηθίζει», έκανε «συμμέτοχο» και την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τη στιγμή που το κύρος του ΕΣΡ, με ευθύνη και του ίδιου του υπουργού, έχει πληγεί, με την απόφασή του να «υποδείξει» οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς, χωρίς να τηρηθούν νόμιμες προϋποθέσεις, χθες ο Δ. Ρέππας, προέβη σε μία ακόμη κατευθυντήρια «γραμμή», την οποία θα πρέπει να εξετάσει το ΕΣΡ.

Αφορμή οι κομμένοι σταθμοί που φιλοξενήθηκαν χτες ανά ώρα από τη συχνότητα και τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ο Δ. Ρέππας, χτες, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε στο ΕΣΡ ότι πρέπει ν' ασχοληθεί με την παράνομη «σύγχρηση» συχνοτήτων. Διαπίστωσε, όπως είπε, ότι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν το πρόγραμμά τους, φιλοξενώντας στη συχνότητά τους προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο που αποφάσισε το ΕΣΡ. Ως εκ τούτου το ΕΣΡ «θα κρίνει αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι, σε συνάρτηση, βέβαια, με το σε ποιον ανήκουν οι χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις». Ο υπουργός Τύπου διευκρινίζει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ουσιαστικά «σύγχρηση» συχνότητας από διαφορετικούς σταθμούς. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση που το αποφασίσουν οι «άμεσα ενδιαφερόμενοι και να εγκριθεί αρμοδίως». Σε μια συχνότητα, πρόσθεσε, μπορούν να φιλοξενούνται περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί «αρκεί να λειτουργούν νομίμως».

Σε σχέση με τον αριθμό των συχνοτήτων ο υπουργός Τύπου και χτες υποστήριξε ότι υπάρχουν 28 και πως δεν έχει κατατεθεί μελέτη για 35. Καθένας μπορεί, όπως είπε, να εκπονήσει μια μελέτη. Το θέμα είναι «να γίνει αποδεκτή από διεθνείς οργανισμούς», να γίνεται διεθνής συντονισμός και να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι περιορισμοί κάτι που έχει γίνει στη μελέτη, η οποία οδήγησε στο συγκεκριμένο χάρτη συχνοτήτων, τον οποίο έχει εκδώσει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά των επίμαχων έκτακτων συνεδριάσεων του ΕΣΡ για την «υπόδειξη» των ραδιοφωνικών σταθμών που θα λειτουργήσουν χωρίς νόμιμη άδεια στο «μεταβατικό στάδιο» δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από όλα τα μέλη του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης σε τηλεοπτική εκπομπή χτες δε θέλησε ν' αναφερθεί στα κριτήρια, με τα οποία προτάθηκαν από το ΕΣΡ οι 8 ραδιοφωνικοί σταθμοί, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν υπογραφεί τα πρακτικά και ως εκ τούτου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΣΡ δεν είχε αρμοδιότητα να «υποδείξει» τους 8 και ότι ο υπουργός Τύπου είχε στη διάθεσή του τη μοριοδότηση που είχε γίνει με βάση το νόμο. Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση για το εάν στους 8 υπάρχουν και ραδιοφωνικοί σταθμοί που στις αιτήσεις τους δεν περιλαμβάνεται το πόθεν έσχες, ο Βασίλης Λαμπρίδης δέχτηκε ότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα του ραδιοφωνικού σταθμού «Planet».

Το ότι επίσης οι «υποδείξεις» της πλειοψηφίας του ΕΣΡ δε βασίστηκαν σε προϋποθέσεις του νόμου, είναι εμφανείς και από ένα ουσιαστικό στοιχείο που ανέφερε σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού ο Παύλος Αλέπης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών δεν κλήθηκαν από το ΕΣΡ σε ακρόαση. Το ίδιο θέμα θέτει και ο Βασίλης Λαμπρίδης στο έγγραφό του προς τον υπουργό Τύπου, το οποίο περιλαμβάνει τον πίνακα των 20 σταθμών που έχουν μοριοδοτηθεί και στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί νόμιμη άδεια, καθώς και των 8 που θα πάρουν προσωρινή. Ο Βασίλης Λαμπρίδης διευκρινίζει ότι οι «υποδείξεις» που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΕΣΡ έχουν γίνει χωρίς προηγούμενη ακρόαση των ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των οκτώ.

Οι αντιδράσεις των ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπεριλαμβάνονται στους 28 συνεχίζονται με διάφορες μορφές. Η «Λάμψη» έστειλε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τη μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ κ.Ουζούνογλου, σύμφωνα με την οποία μπορούν να εκπέμψουν και μάλιστα από τον Υμηττό 35-40 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η διοίκηση του σταθμού υπέβαλε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πλήρη στοιχεία της διαδικασίας αδειοδότησης στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητώντας την παρέμβασή τους και τη «δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ