Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Επιδίωξη των ισχυρών η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου της ΝΔ ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Παίρνοντας το λόγο, σημείωσε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζω το 5ο τακτικό συνέδριό σας.

Τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον όλων μας για τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις που επεξεργάζονται και προτείνουν στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν οι αποφάσεις εκείνων των κομμάτων όπως το δικό σας, που αν και έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές αντιλήψεις από εμάς, έχουν από τα πράγματα την πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις πολιτικές επιλογές της χώρας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Κάτω από τα πιεστικά προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, και ιδιαίτερα στο βιοτικό επίπεδο, και τα συνεχώς συρρικνούμενα δικαιώματα των εργαζομένων συναντιόμαστε καθημερινά με πάρα πολλούς ανθρώπους, που, αν και ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους από το δικό μας, συμφωνούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και εκδηλώνουν τη διάθεσή τους να αντιδράσουν, να αντιπαλέψουν τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, να αλλάξουν τα δεδομένα και τους σημερινούς συσχετισμούς.

Οι διαπιστώσεις που κάνουν οι πολιτικοί φορείς σε μια σειρά από κρίσιμα και θεμελιώδη ζητήματα όπως η συνεχής διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η επέκταση των ζωνών φτώχειας σε πολλές περιοχές της χώρας, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, η τεράστια αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν περίπου κοινό τόπο.

Εκεί που εκδηλώνονται τεράστιες διαφορές είναι οι αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα και οι πολιτικές που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια στιγμή όπου η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, που άρχισε με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την επέμβαση των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνεχίζεται και βαθαίνει.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη νότια Σερβία και στη FYROM αναδείχνουν σε όλο του το μεγαλείο το γεγονός πως η συμφωνία Ντέιτον, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα στα Βαλκάνια, αλλά τα περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα σήμερα μια γενικευμένη σύρραξη να μην αποτελεί απλώς μια θεωρητική ανάλυση κάποιου πολιτικού αναλυτή, αλλά δυστυχώς να είναι ήδη μια ορατή απειλή.

Σήμερα νομίζουμε πως αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό πως η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων αποτελεί, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, μια από τις σταθερές στις επιδιώξεις των ισχυρών, τουλάχιστον μέχρι να καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις μεταξύ τους σχέσεις στην περιοχή.

Η κατάσταση στη FYROM εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η δράση του UCK έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει απήχηση σε ένα μέρος του αλβανικού πληθυσμού της χώρας και οι πιέσεις για διαμελισμό του κράτους, παρά την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης με τα αλβανικά κόμματα της χώρας, εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις η χώρα μας θα πρέπει με αποφασιστικότητα να επιμένει στη μη αλλαγή των συνόρων, στην εφαρμογή της απόφασης 1244, με τη φύλαξη των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, από το σερβικό στρατό.

Είναι φανερό πως η χώρα μας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί στα εσωτερικά της FYROM με ανάπτυξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων είτε αυτές είναι αυτόνομες, είτε ενταγμένες σε κοινούς στρατιωτικούς σχηματισμούς του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή της Βαλκανικής Ταξιαρχίας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ