Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη Αλβανία με την ελληνική Ηπειρο

Δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» με τα αλβανικά οράματα

Τα αλβανικά όνειρα για τη δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας» προβάλλει εκτενώς στο χτεσινό της φίλο η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία όπως είναι γνωστό έχει στενούς δεσμούς με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται και από το χάρτη των αλβανικών επιδιώξεων. Ο χάρτης αυτός, ο οποίος προπαγανδίζεται από τον αλβανικό εθνικισμό, εμφανίζει κάτω από μια κρατική υπόσταση τους διασκορπισμένους αλβανικούς πληθυσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο χάρτη αυτό, που δημοσιεύει η «Ουάσιγκτον Ποστ» περιλαμβάνεται και η Δυτική Ελλάδα, βορείως του Αμβρακικού κόλπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μακροσκελές δημοσίευμα, παρουσιάζεται η ιστορία του αλβανικού ένοπλου αγώνα, των στόχων που κάθε φορά έθετε, τη διασύνδεση των ανταρτών με το αλβανικό κράτος, αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις. Η ιστορία, όπως την παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα ξεκινά από την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και καταλήγει στη σημερινή εξέγερση των Αλβανών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ενασχόληση της «Ουάσιγκτον Ποστ» με αυτό το θέμα, σε μια στιγμή που έχουν βγει στο προσκήνιο οι επιδιώξεις των Αλβανών ανταρτών να επεκτείνουν τη ζώνη της αντιπαράθεσης έξω από το Κόσσοβο με τις επιθέσεις στο έδαφος της ΠΓΔΜ, προκαλεί ανησυχία, καθώς μέσω τέτοιων δημοσιευμάτων υποθάλπονται οι προσπάθειες για την ανατροπή των σημερινών συνόρων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ