Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ
Περιμένουν τον «τρομονόμο» να τους «λύσει» τα χέρια

«Κατανοούμε την ανάγκη για πιο σκληρή νομοθεσία...» δήλωνε στις αρχές του Μάρτη ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, αναφερόμενος στον «τρομονόμο» της κυβέρνησης. Είχε τονίσει, μάλιστα, ότι οι εκπρόσωποι των βρετανικών υπηρεσιών θα μείνουν αρκετό χρόνο στη χώρα μας «συνεργαζόμενοι» με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, διότι η επίλυση δολοφονικών ενεργειών μπορεί να κρατήσει καιρό.

Ετσι φροντίζουν να κρατούν συνέχεια «ζεστό» το θέμα της διαλεύκανσης της δολοφονίας του ταξιάρχου Σ. Σόντερς που είχε γίνει πέρσι από τη «17Ν». Αυτό το πετυχαίνουν με επισκέψεις αξιωματούχων της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, με την αποκαλούμενη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Σκότλαντ Γιαρντ, με επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Λονδίνο, όπου ξεναγούνται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια ανάλυσης βιογενετικού υλικού, με τη μόνιμη παραμονή πρακτόρων στη χώρα μας, με μνημόσυνα, κοσμικές εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονημένου αξιωματικού, δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων για την ανάγκη σκληρότερης νομοθεσίας και εγρήγορσης των ελληνικών αρχών για το... χτύπημα της τρομοκρατίας, δημοσιεύματα εφημερίδων ότι η συνεργασία και η παροχή υψηλής τεχνολογίας στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει. Τελευταία κίνησή τους στην... αντιτρομοκρατική σκακιέρα αποτέλεσε η προχτεσινή δήλωση του αρχηγού της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ για τη «17Ν».

Εκτιμούν, δε, ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και τη σύλληψη των μελών της. Μάλιστα, στη σχετική ανταπόκριση της «Ελευθεροτυπίας» από το Λονδίνο αναφέρεται ότι οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι η «17Ν» αποτελείται από πολλαπλούς πυρήνες που δρουν σχετικά ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Η έκθεση κάνει λόγο για επανεξέταση ορισμένων μαρτύρων τρομοκρατικών υποθέσεων, ενώ εντοπίζει παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. στον έλεγχο και τη διαχείριση του χώρου στον οποίο πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική ενέργεια.

Ετσι κατορθώνουν, μαζί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μεταβάλουν τη... συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε μόνιμη και μακροπρόθεσμη παρουσία στη χώρα μας. Παρουσία που τους εξασφαλίζει και τον έλεγχο των «ευαίσθητων» κατασταλτικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους.

Επίσης προσπαθούν να δείχνουν την εικόνα ότι στο θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας «κάτι κινείται». Δείχνουν, δε, να είναι έτοιμοι, με τις ελληνικές αρχές, να «βγάλουν στον αέρα» υπόθεση, αλλά περιμένουν το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, την ψήφιση του «τρομονόμου» για να τους «λυθούν τα χέρια». Ετσι δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να εμφανιστεί ανάλογη υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογηθούν οι αυταρχικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και η στενή συνεργασία ελληνικών, βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών. Στόχος αυτή τη φορά δε θα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι». Καταβάλλεται προσπάθεια η υπόθεση που θα εμφανίσουν να είναι «επιτυχία» και όχι μια «φούσκα» που θα τους εκθέσει με μια ανεπιθύμητη δικαστική της εξέλιξη.

Στο μεταξύ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τις διατάξεις του «τρομονόμου» που τις αφορούν. Ετσι θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τη συγκέντρωση και επεξεργασία του υλικού των τηλεφωνικών υποκλοπών. Θα δημιουργηθεί αρχείο βιογενετικού υλικού υπόπτων αλλά και εκκρεμών υποθέσεων. Θα συσταθεί υπηρεσία προστασίας μαρτύρων και αναμένεται η προμήθεια συσκευών παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ