ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
1999: Οι πρώτοι πύραυλοι χτυπούν το Βελιγράδι

Μια από τις βομβαρδισμένες γέφυρες του Νόβισαντ
Μια από τις βομβαρδισμένες γέφυρες του Νόβισαντ
Στις 3 του Απρίλη 1999, η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας περνάει σε μια νέα φάση. Στις 2 τα ξημερώματα σημειώνεται η πρώτη πυραυλική επίθεση κατά του Βελιγραδίου. Οι πύραυλοι χτυπάνε το υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομική Διεύθυνση. Τα δυο κτίρια βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση, στον κεντρικότερο δρόμο του Βελιγραδίου. Είχαν εκκενωθεί από την αρχή της επιδρομής και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο, σοβαρές ζημιές υπέστη μαιευτήριο που βρισκόταν δίπλα στα κυβερνητικά κτίρια.

Η επίθεση αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη των επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων μέσα στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και σε περιοχές κατοικημένες. Ηταν, ακόμη, η κατάρρευση των επιχειρημάτων πως το ΝΑΤΟ θα περιοριζόταν δήθεν σε προσβολή μόνο στρατιωτικών στόχων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ομως, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έξω έπεφταν όσοι υποστήριζαν ότι η συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας θα ήταν θέμα δυο - τριών ημερών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υπό το βάρος των εντυπώσεων που προκαλεί η διάψευση των εκτιμήσεων της Συμμαχίας για μια γρήγορη παράδοση των Σέρβων, χαρακτηρίζει την επιχείρηση «δύσκολη» αλλά «απαραίτητη».

Την ίδια μέρα δυο ΝΑΤΟικοί πύραυλοι προσγειώνονται σε ορεινή περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της... Αλβανίας.

Στην Ελλάδα κλιμακώνονται οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του λαού για την καταδίκη της ΝΑΤΟικής επιδρομής και της πολιτικής της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας.

Στις 2 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Αντιπολεμική συναυλία με συμμετοχή Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών έγινε και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Στις 3 του Απρίλη άρχισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ και οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι προετοιμασίες για τα μεγάλα συλλαλητήρια της επόμενης μέρας. Στις 4 του Απρίλη έγιναν πρωτοφανή σε μέγεθος και μαχητικότητα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στον Τύρναβο (έξω απ' το στρατόπεδο «Σχοινά»), και στην Κρήτη (έξω απ' τη βάση της Σούδας).

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μανόλης Καλομοίρης
Μανόλης Καλομοίρης
1770: Κάτω από ένα δέντρο στο Ραμαβούνι της Μάνης γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η σημαντικότερη μορφή της Επανάστασης του 1821.

1897: Πεθαίνει ο σπουδαίος Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς. Εγραψε τέσσερις συμφωνίες, κονσέρτα για πιάνο και βιολί και υπέροχα έργα για μουσική δωματίου.

1962: Πεθαίνει στην Αθήνα ο Ιωακείμ, επίσκοπος Κοζάνης, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης. Υπήρξε κορυφαίος παράγοντας της Αντίστασης και συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση των Κορυσχάδων.

1962: Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας Συνθέτης Μανόλης Καλομοίρης. Ηταν απ' τους δημιουργούς της Εθνικής Σχολής και από τις επιβλητικότερες μορφές όλης της ελληνικής μουσικής.

Επίσκοπος Κοζάνης Ιωακείμ
Επίσκοπος Κοζάνης Ιωακείμ
Θ. Κολοκοτρώνης
Θ. Κολοκοτρώνης
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1821 Τα αδέλφια Γκίκας και Παναγιώτης Μπότασης, ο πλοίαρχος Γεώργιος Πάνου και ο Ομηρίδης Σκυλίτσης ξεσηκώνουν το λαό στις Σπέτσες και υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης στο νησί.

1926 Απαγορεύεται με Νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1926 Υπογράφεται σοβιετογερμανικό σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης.

1948 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το «σχέδιο Μάρσαλ» για χορήγηση «βοήθειας» 6 δισ. δολαρίων στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1949 Μια μέρα μετά την ανακατάληψη του Γράμμου από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, γίνεται ανασχηματισμός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Στις 20 Απρίλη η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο οπαδών της Ειρήνης και σ' όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου για το σταμάτημα της αιματοχυσίας στην Ελλάδα.

1968 Στη Ρώμη, στελέχη διαφόρων συνδικαλιστικών τάσεων που διώκονται από τη Χούντα και συγκεκριμένα: του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ), της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ενωσης (ΣΔΕ) αποφασίζουν τη συγκρότηση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αντιδικτατορικής Κίνησης, της ΕΣΑΚ.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και νότια θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-13, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-17, στο Αιγαίο από 10-16 και στη Θεσσαλονίκη από 4-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-16 βαθμούς.

Η ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΗ αντιπαράθεση μεταξύ Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, από την εποχή της αναμέτρησής τους για την πρωθυπουργία, που εκδηλώθηκε με αφορμή τις περικοπές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα έντασης που υποτίθεται ότι είχε αποκλιμακωθεί μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ (σελίδα 14)

ΜΕΧΡΙ το 2004, οι κυβερνώντες θα κάνουν συστηματική πλύση εγκεφάλου, εξαγγέλλοντας και ξαναεξαγγέλλοντας μέτρα για τις «ευπαθείς ομάδες», τα οποία έχουν ανακοινωθεί ήδη από το 2000 (σελίδα 27)

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Λάρισας, τον κομμουνιστή και συνεπή αγωνιστή Αριστείδη Λαμπρούλη τίμησαν πλήθος δημοτών της πόλης, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί η «Δημοτική Συνεργασία» (σελίδα 28)

ΣΤΟΝ ΠΛΗΡΗ έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας των δήμων και κοινοτήτων της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωσή τους στις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες επιλογές της (σελίδα 29)

ΣΤΟ Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκε χτες ένα ακόμη πολύτιμο «προσκύνημα» στον «πατέρα» της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (σελίδα 33)

ΕΝΑ ακόμη περιστατικό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη το βράδυ και έγινε γνωστό μόλις χτες, αποδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή τους κατοίκους του Θριασίου, εξαιτίας της μετατροπής της περιοχής σε αποθήκη ανεξέλεγκτης εγκατάστασης πολυποίκιλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων (σελίδα 34)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δεν ήθελαν όλα αυτά τα χρόνια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ τώρα επιχειρούν να το «νοικοκυρέψουν» με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο, που μέχρι χτες επέβαλλαν την αταξία (σελίδα 35)

«ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ» χτες η κορυφή του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών στο βόλεϊ, αφού ο Ολυμπιακός πανηγύρισε, έστω και χωρίς τους φίλους του στις κερκίδες του κλειστού της Γλυφάδας, για άλλη μια χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή (σελίδα 39)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ