ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επιχείρηση νομιμοποίησης της βαρβαρότητας

Συνέλαβαν τον Σλ. Μιλόσεβιτς

οι φυλακές όπου εγκλείστηκε ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης

Associated Press

οι φυλακές όπου εγκλείστηκε ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μία ακόμη πράξη δράματος - που στην ουσία δε συνιστά απλώς μόνον μία ταπεινωτική ενέργεια σε βάρος του βομβαρδισμένου από το ΝΑΤΟ γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και μία προσπάθεια νομιμοποίησης των προσχημάτων που οδήγησαν στις αιματηρές επιδρομές του '99 στα Βαλκάνια έναντι «τριάκοντα αργυρίων» (σημερινής αξίας ...50 εκατομμυρίων αμερικανικής «οικονομικής» βοήθειας!) - διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της 1ης του Απρίλη, με την ολοκλήρωση της 26ωρης επιχείρησης σύλληψης του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, από το πρωί της περασμένης Κυριακής, τελεί υπό 30ήμερη κράτηση σε κελί των Κεντρικών Φυλακών του Βελιγραδίου, θεωρούμενος ύποπτος για τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς (επισείει ύστατη ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων). Σ' αυτό το στημένο και σκηνοθετημένο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης κατηγορητήριο δεν αποκλείεται μάλιστα να προστεθεί και η κατηγορία πως υποκίνησε τους σωματοφύλακές του σε ένοπλη αντίσταση κατά των αρχών (επισείει ανώτατη ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνων).

Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με το δικηγόρο του Τόμα Φίλα, αρνείται την παραμικρή κατηγορία και δηλώνει «αθώος και έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας την αλήθεια»...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στην τηλεοπτική εμφάνιση όπου συνεχάρη τον Κοστούνιτσα για την εκλογή του

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στην τηλεοπτική εμφάνιση όπου συνεχάρη τον Κοστούνιτσα για την εκλογή του
Ο Φίλα μάλιστα κατέθεσε χτες στις 12.30 το μεσημέρι προσφυγή κατά της προφυλάκισης του πελάτη του στο Δικαστικό Μέγαρο του Βελιγραδίου, δηλώνοντας προκαταβολικά πως δεν προσδοκά ...«ευνοϊκή απάντηση». Οι δικαστικές αρχές του Βελιγραδίου θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να απαντήσουν στην προσφυγή κατά της προφυλάκισης του Μιλόσεβιτς, το αργότερο έως την Τετάρτη...

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, ξένα πρακτορεία μετέδωσαν πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε την έγγραφη κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Βελιγραδίου, «ομολογώντας» μεταξύ άλλων ότι... χρηματοδότησε μυστικά τις Ενοπλες Δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας και της Κροατίας. Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς φέρεται να λέει πως «αναφορικά με τα οικονομικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πολεμοφόδια και τις άλλες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας και της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Κροατίας, για λόγους κρατικής ασφάλειας, δεν ήταν δυνατόν να αποκαλυφθούν μέσω των κρατικών προϋπολογισμών».

Η επιχείρηση σύλληψης Μιλόσεβιτς

Η 26ωρη περιπέτεια σύλληψης του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη, αν και καλά σχεδιασμένη, έγινε σε δύο φάσεις και κατά την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχε παραδώσει το αμερικανικό κογκρέσο στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας - προ μερικών μηνών... - επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον. «Εάν δε συλληφθεί και παραδοθεί ο Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έως την 31η Μαρτίου 2001 σταματά το δεύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας (περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων) και η πρόσβαση του Βελιγραδίου στα (διαβόητα...) δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας» είχαν πει τα μέλη του Κογκρέσου στον Τζ. Τζίντζιτς (τον άνθρωπο που τάχθηκε με το πλευρό των ΝΑΤΟικών εισβολέων κατά τις επιδρομές του '99)... Βέβαια, παρά τις όποιες αντιρρήσεις του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και τη λεγόμενη - και μέχρι κάποιου βαθμού - διχογνωμία των νέων αρχών του Βελιγραδίου για την τύχη του πρώην Προέδρου της χώρας, η επιχείρηση (ή έστω το προστάδιο, όπως εκτιμούν πολλοί της παράδοσης Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης) ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προσταγές και το χρονοδιάγραμμα Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς
Το πρώτο μέρος της επιχείρησης άρχισε πριν τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απέκλεισαν τη βίλα του Μιλόσεβιτς στο προάστιο Ντέντιγιε του Βελιγραδίου, με το αιτιολογικό της «αλλαγής φρουράς» φύλαξης του πρώην Προέδρου. Ακούστηκαν σειρές πυροβολισμών και η κατάσταση παρέμενε αδιευκρίνιστη για αρκετές ώρες. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, αναφέροντας δραματικές διαπραγματεύσεις συμβούλων του Μιλόσεβιτς είτε με τις ομοσπονδιακές, είτε με τις σερβικές αρχές... Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς φερόταν πως δήλωνε πως «δε θα παραδιδόταν ζωντανός» στους άνδρες που είχαν έρθει για να διεκπεραιώσουν τη σύλληψή του.

Εως το απόγευμα του Σαββάτου τα πράγματα φαίνονταν κάπως πιο ήπια, καθώς αναφέρθηκε «πυροσβεστική» μεσολάβηση του ομοσπονδιακού στρατού. Μερικές ώρες μετά, και όσο το αμερικανικό τελεσίγραφο της «οικονομικής βοήθειας» πλησίαζε στην εκπνοή του, μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος της σύλληψης Μιλόσεβιτς. Ολο το Σαββατόβραδο έως τα ξημερώματα της Κυριακής, η ένταση ανέβαινε στο κατακόρυφο, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζβίκοβιτς και άλλους αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης να προβαίνουν σε δηλώσεις τύπου: «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου... Εχουμε χρέος να συλληφθεί ο Μιλόσεβιτς εντός της ημέρας» και άλλα τινά...

Ωσπου, τα χαράματα σερβικοί ραδιοσταθμοί μετέδιδαν πως «ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποφάσισε να παραδοθεί προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία» (ραδιοσταθμός «Β-92»).

Νωρίς το πρωί, και μετά από μερικές ριπές όπλων στη βίλα του Μιλόσεβιτς, δημοσιογράφοι είδαν ένα μικρό κομβόι επίσημων αυτοκινήτων και τζιπ να φθάνει στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εισερχόταν κατάκοπος στο κελί της φυλακής... ενώ λεπτά πριν η θυγατέρα του, Μαρίγια, πυροβολούσε κατά των ανδρών ασφαλείας...

Την ίδια ώρα, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στην έπαυλη «Μιρ» κάνοντας έρευνες και εντοπίζοντας, όπως ανακοινώθηκε, το ακόλουθο οπλοστάσιο: 30 αυτόματα όπλα, τρία αυτόματα πυροβόλα, έναν αντι-αρματικό εκτοξευτήρα ρουκέτας, δύο κιβώτια χειροβομβίδων και αρκετούς γύρους σφαιρών και ποσότητες πυρομαχικών.

Κατά τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις που φέρεται πως οδήγησαν στην παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποτίθεται πως ο πρώην Πρόεδρος είχε εξασφαλίσει τη μη έκδοσή του και παράδοση στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη... Ομως, ούτως ή άλλως, η έκδοσή του στο στημένο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσκρούει σε μείζον σκόπελο του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την έκδοση οποιουδήποτε πολίτη στο εξωτερικό προκειμένου να δικαστεί από ξένα δικαστήρια... Βέβαια, αυτό το σοβαρό νομικό εμπόδιο δε θα υπάρχει για πάντα, καθώς οι ομοσπονδιακές και σερβικές αρχές κάνουν ό,τι το δυνατόν για να προχωρήσουν στην «απαραίτητη» συνταγματική αλλαγή, ώστε να πετύχουν την παράδοση (οι πληροφορίες λένε το αργότερο μέχρι το τέλος του 2001) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης...

Αποδέσμευσαν τα «τριάκοντα αργύρια»!

Ενα 24ωρο μετά τη σύλληψη Μιλόσεβιτς, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα κάνουν τη «χάρη» στο Βελιγράδι και θα αποδεσμεύσουν το δεύτερο μέρος της «οικονομικής βοήθειας», ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ανακοίνωσε τα παραπάνω μην παραλείποντας ωστόσο να συσχετίσει την «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον με τη συνέχιση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης, λέγοντας: «Βλέπουμε τη νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να παίρνει κάποια μέτρα για να αρχίσει αυτή τη συνεργασία, αλλά επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα συνεχιστεί η αμερικανική οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία ως αποτέλεσμα όλων των γεγονότων περιλαμβανόμενης και της σύλληψης του Μιλόσεβιτς»...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Συνέχεια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, τόσο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) όσο και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλουν ως συνέχεια και συνέπεια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που εκτελούνται στα Βαλκάνια, τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς και καλούν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα σχέδια αυτά. Οι δύο ανακοινώσεις των ελληνικών μαζικών φορέων έχουν ως εξής:

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ:

«Η σύλληψη και φυλάκιση του Σλ. Μιλόσεβιτς από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, συνοδευόμενη με τους άμεσους πανηγυρισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί συνέχεια και συνέπεια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περαιτέρω διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την επιβολή της κυριαρχίας της "νέας τάξης" στους λαούς.

Είναι τραγικό και ταυτόχρονα εξοργιστικό να συλλαμβάνεται με διάφορα προσχήματα ο ηγέτης μιας χώρας, που υπερασπίστηκε την εθνική της ανεξαρτησία, με απαίτηση και εντολή εκείνων που είναι υπεύθυνοι για έναν εγκληματικό πόλεμο και τη σφαγή των βαλκανικών λαών.

Με την ενέργεια αυτή οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να αντιστρέψουν και να ανατρέψουν κάθε έννοια δικαίου και να νομιμοποιήσουν τον παράνομο και βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν και με αυτόν τον τρόπο το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων δίνει το δικαίωμα στον εαυτό του να εξαπολύει πολέμους. Ταυτόχρονα, θέλουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς με την προειδοποίηση πως όποιος αντιστέκεται, όχι μόνο θα συντρίβεται, αλλά θα δικάζεται κιόλας από τα δικαστήρια τα οποία βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ, στα σχέδια αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, υποκριτικά σήμερα δηλώνει πως η σύλληψη του Μιλόσεβιτς αποτελεί "εσωτερική υπόθεσή της".

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται πως με την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με κυβερνήσεις των χωρών τους στην υπηρεσία του, οι λαοί οδηγούνται στο σφαγείο του πολέμου και στην υποδούλωσή τους. Ο ενωμένος αντιΝΑΤΟικός αγώνας των βαλκανικών λαών είναι ο μόνος δρόμος για να αναχαιτιστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι λαοί δεν πρέπει να αποδεχτούν τη "δικαιοσύνη" των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, αλλά με τον αγώνα τους να τους δικάσουν και να τους καταδικάσουν, ανατρέποντας τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τους υπηρέτες της».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταδικάζει τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που έγινε κατ' απαίτηση των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Η σύλληψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τους λαούς και τα προοδευτικά κινήματα στα Βαλκάνια είναι η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και οι εκφραστές της, που βομβαρδίζουν χώρες, σκοτώνουν λαούς, δολοφονούν το περιβάλλον, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν όποιον δε δέχεται να γίνει άβουλο όργανό τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων να καταγγείλουν τη σύλληψη του Σλ. Μιλόσεβιτς και να ενισχύσουν τον αγώνα του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να καταδικάσουν ταυτόχρονα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές».

Επιδιώκουν την αποσύνθεση της χώρας

Δηλώσεις της Μ. Μάρκοβιτς στη «Νόιες Ντόιτσλαντ»

Η Μίρα Μάρκοβιτς, γυναίκα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, κόρη αντάρτισσας που την εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές το 1944, παραχώρησε στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (31 Μάρτη/ 1 Απρίλη) συνέντευξη για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία. Με έγκριση της γερμανικής εφημερίδας δημοσιεύουμε περίληψη ορισμένων απαντήσεών της:

«Ολα τα μέλη του κόμματος που κατείχαν ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια απολύθηκαν παράνομα. Η διεύθυνση του κόμματος λεηλατήθηκε τη νύχτα στις 5 προς τις 6 Οκτώβρη... Τώρα κατασκευάζονται κατηγορητήρια εναντίον μελών του κόμματος. Τους αποδίδονται "αμαρτήματα" που δε διέπραξαν και φυσικά δεν μπορούν να αποδειχτούν... Οι νέοι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για τη Γιουγκοσλαβία. Τώρα κιόλας κάνουν λόγο για μια "Κοινότητα Σερβίας και Μαυροβουνίου" που σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα θα απονεκρωθεί σύντομα».

Για τη μελλοντική τύχη της Γιουγκοσλαβίας απάντησε:

«Η τύχη της χώρας μας εξαρτάται λίγο από εμάς. Η τύχη μας καθορίζεται ήδη εδώ και δέκα χρόνια απ' άλλους. Είναι οι άλλοι που επιδιώκουν την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας... Δημιούργησαν τις συνθήκες για τον αποχωρισμό του Μαυροβουνίου, για την εξάπλωση της αλβανικής τρομοκρατίας στο Κόσσοβο και έξω απ' αυτό, για τον αποχωρισμό και την πλήρη αλβανοποίηση του Κοσσόβου, για έναν ενδεχόμενο αποχωρισμό του Σάντζακ και της Βοϊβοδίνας από τη Σερβία, μάλιστα για έναν ενδεχόμενο διαμελισμό της Βοϊβοδίνας σε μια ουγγρική και μια κροατική περιοχή... Το μοίρασμα της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Σερβίας, αυτό φαίνεται να είναι το μέλλον μας... Μας υπόσχονται, αν παραιτηθούμε από εδάφη, ότι θα μας δώσουν ένα φιλοδώρημα σε σκληρό νόμισμα... Αυτό είναι ταπεινωτικό... Οσο για το βοιωτικό επίπεδο, αυτό κατρακυλάει γρήγορα. Οι τιμές ανέβηκαν, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και μόρφωση καταργήθηκαν. Μπαίνουμε στη ζώνη του φτωχού καπιταλισμού.

Οσο για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας περιμένω την καταστροφή του, φτώχεια του κράτους και της πλειοψηφίας του πληθυσμού, πολιτική τρομοκρατία, ανομία και αναρχία, διώξεις των πολιτικών αντιπάλων, το τέλος της ελευθερίας έκφρασης γνώμης, τη μείωση των γεννήσεων και δημογραφική κρίση, ένα οικολογικό δράμα, σα συνέπεια των βομβαρδιστικών επιθέσεων, την αποικιοποίηση της χώρας και - στο τέλος - ενδεχόμενα τον κίνδυνο για την ύπαρξη του σερβικού λαού. Αυτό, φυσικά, αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

Οι εισβολείς επιχαίρουν ζητώντας την έκδοση Μιλόσεβιτς στη Χάγη

Οι αντιδράσεις των Δυτικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της επιχείρησης σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες... Εντούτοις, κάποιοι έσπευσαν να γιορτάσουν προ... εορτής, όπως ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και «διαπραγματευτής» της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ... Και οι δύο τους έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς από το πρωί... του Σαββάτου.

Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Γουόκερ Μπους, θεωρώντας τη σύλληψη Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι ως προστάδιο της τελικής έκδοσής του στη Χάγη, ανακοίνωσε πως η σύλληψη του Μιλόσεβιτς «ήταν ένα σημαντικό βήμα για το τέλος μιας τραγικής εποχής της στυγνής δικτατορίας του»... Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας επαίνεσαν τις σερβικές αρχές για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, εκφράζοντας -και αυτές...- την «ελπίδα πως αυτό το βήμα θα οδηγήσει στην εκδίκαση του πρώην Προέδρου από το ειδικό διεθνές δικαστήριο της Χάγης».

Η Φλόρενς Χάρτμαν, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε πως...«αναμένει τον Μιλόσεβιτς στη Χάγη, μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ισχυρίστηκε πως η σύλληψη Μιλόσεβιτς «είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ίασης των τραγικών γεγονότων στα Βαλκάνια από το 1991», ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον σχολίασε πως «πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και όχι το ΝΑΤΟ, ενώ ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να απολογηθεί στη Χάγη τελικά για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει»..

Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,Αλεξάντερ Γιακοβένκο, επέκρινε την επιχείρηση σύλληψης Μιλόσεβιτς, λέγοντας: «Οποιαδήποτε πίεση από το εξωτερικό σε βάρος της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα δε θα ήταν μόνον μια κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους αλλά θα κατάφερε πλήγμα στη θέση των δημοκρατικών δυνάμεων αυτής της χώρας».

Ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Κομισιόν, ενέκρινε τη σύλληψη Μιλόσεβιτς κάνοντας λόγο για την εμπιστοσύνη της ΕΕ στο «θεσμό του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης», λέγοντας: «Η εξουσία του δικαστηρίου της Χάγης ήταν πάντα η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... Πάντα ενθάρρυνα τη σερβική δημοκρατία και τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα προς αυτή την κατεύθυνση»...

Ενδιαφέρον παρουσίασε ο απόηχος της σύλληψης του Μιλόσεβιτς σε Μαυροβούνιο και Αλβανία...

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς ζήτησε από τις αρχές του Βελιγραδίου «να εξασφαλίσουν πως η δίκη του πρώην Προέδρου θα είναι σύννομη, διαφανείς και με πρόσβαση στους πολίτες»...

Από την πλευρά της, η αλβανική κυβέρνηση σχολίασε πως «πρόκειται για σημαντικό βήμα των αρχών του Βελιγραδίου για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, ενώ ο αλβανικός λαός αναμένει την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης»...

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε:

«Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μας για δύο γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα στα Βαλκάνια. Το ένα είναι η σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το άλλο είναι η επικείμενη συμφωνία Βουλγαρίας - ΝΑΤΟ για ελεύθερη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Με 100 εκατομμύρια δολάρια οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση πέτυχαν την ανατροπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς. Εναντι άλλων 100 εκατομμυρίων εξασφάλισαν τη σύλληψή του με την προοπτική της παράδοσής του στο λεγόμενο "δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου", που στήθηκε από τον ιμπεριαλισμό για να δικαιώσει τα δικά του εγκλήματα.

Δικαίωμα να κρίνουν τους ηγέτες τους έχουν μόνον οι λαοί και κανείς άλλος. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δε θα είχε συλληφθεί αν είχε υποκύψει στις επιταγές του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι λοιπόν η τιμωρία όσων αντιστέκονται; Αλλά και αυτοί που έδωσαν τα πάντα στον ιμπεριαλισμό, όπως η ΠΓΔΜ, υφίσταται την ένοπλη επέμβαση των εκλεκτών του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δείχνουν καθαρά ότι δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος του πολέμου. Μόνο όταν το ΝΑΤΟ φεύγει από την περιοχή, μπορούν να ελπίζουν οι λαοί ότι θα ζήσουν ειρηνικά».

«Συντονισμένη τρομοκρατική πράξη ιμπεριαλιστών»!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύλληψη Μιλόσεβιτς

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Πρόκειται για συντονισμένη τρομοκρατική πράξη των ιμπεριαλιστών των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ με τη συναίνεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και με τη συνεργία της γιουγκοσλαβικής - σερβικής κυβέρνησης.

Στόχος είναι, να νομιμοποιηθεί το πρόσχημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου του 1999 για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και να τσακιστεί το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, όσων αντιτίθενται στην αλλαγή συνόρων και στο πλιάτσικο.

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς δε θα διωκόταν ούτε θα ανατρεπόταν, αν είχε συναινέσει στη σύνοδο του Ραμπουγιέ, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στους άλλους σφαγείς των Βαλκανίων. Δε θα διωκόταν ούτε με το επιχείρημα των οικονομικών εγκλημάτων, αν είχε συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ.

Δικαίωμα να κρίνουν κυβερνήσεις και ηγέτες έχουν μόνον οι λαοί σε κάθε χώρα και όχι όργανα του ιμπεριαλισμού, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δρόμο που ο ίδιος θέλει.

Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι, αν το ΝΑΤΟ δε φύγει από τα Βαλκάνια, οι λαοί δε θα ησυχάσουν. Η πάλη πρέπει να ενταθεί. Να αγκαλιάσει μαζικά όλους τους βαλκανικούς λαούς!

Κάτω τα χέρια απ' τους λαούς των Βαλκανίων!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ