ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκή μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες «μεταρρυθμίσεις» για την «απελευθέρωση των επιχειρήσεων».
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι, απαντώντας στην αντιλαϊκή επίθεση

Από περσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τα αντεργατικά μέτρα και αλληλεγγύης στους Γάλλους εργάτες

PhotographISO

Από περσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τα αντεργατικά μέτρα και αλληλεγγύης στους Γάλλους εργάτες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαβεβαιώσεις ότι θα πρωτοστατήσει στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη έδωσε και χτες η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως ξεκαθάρισε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, παρουσίασε χτες το «Plan Entreprises», ένα ακόμα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων προς όφελος του κεφαλαίου που η κυβέρνηση ιεραρχεί για το φθινόπωρο, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στην πανευρωπαϊκή και διεθνή κούρσα για μεγαλύτερο κέρδος. «Οι επιχειρήσεις μας δε ζητούν τίποτα άλλο από το να αναπτυχθούν. Πρέπει να τις βοηθήσουμε απελευθερώνοντάς τες από τα εμπόδια που σήμερα τις φρενάρουν...», τόνισε ο Φιλίπ. Συνολικά, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι όταν ξεκινήσει η υλοποίηση ολόκληρου του «πακέτου» των νέων μέτρων, η ετήσια «εξοικονόμηση» για τις επιχειρήσεις θα φτάσει αμέσως - αμέσως στα 21 δισ. ευρώ. «Αυτό θα δώσει μια αξιόλογη "ώθηση" για τις εταιρείες. Επωφεληθείτε!», σημείωσε ο Φιλίπ, προτρέποντας τους μεγαλοεπενδυτές να συγκρατήσουν κεφάλαιά τους στην ντόπια αγορά, αλλά και να αξιοποιήσουν τη χώρα ως έδρα για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και μείωση μιας σειράς φόρων για τις εταιρείες, όπως αυτές που είχε ανακοινώσει πριν μερικές βδομάδες και ο υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, από εκδήλωση της MEDEF (ένωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων), τάζοντας πτώση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 33% στο 25%.

Την ίδια στιγμή, χωριστή σημασία στην εξυπηρέτηση των εργοδοτικών αναγκών έχουν και οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προχωρούν με τη μέθοδο των προεδρικών διαταγμάτων, μετά από απόφαση που πήρε η Βουλή τον Ιούλη, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τα νέα μέτρα απλά και μόνο με διατάγματα που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτά παρουσίασαν πριν ένα δεκαήμερο ο Φιλίπ και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό και μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθούν. Μεταξύ άλλων προβλέπουν: Την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με διάδοση των επιχειρησιακών ΣΣΕ και υπονόμευση των κλαδικών, την παραπέρα υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας όχι με εκλεγμένους εκπροσώπους συνδικάτων αλλά και «εργαζόμενους που δεν θα ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο». Σε επόμενη φάση, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα διατάγματα για την αλλαγή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πετσόκομμα σε επιδόματα όπως αυτά που αφορούν και τους ανέργους κ.τ.λ.

Απεργία σήμερα

Απάντηση στις νέες ανατροπές δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας, συμμετέχοντας σε 24ωρη απεργία που οργανώνεται σε όλη την επικράτεια, όπως και συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις. Την απόφαση έχει πάρει η CGT, η ηγεσία της οποίας βέβαια, από τη στιγμή που πρωτοεκλέχτηκε η κυβέρνηση Μακρόν, είχε πρωτοστατήσει στις συναντήσεις των «κοινωνικών εταίρων», ενισχύοντας τις αυταπάτες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και το ρόλο τέτοιων συναντήσεων με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ουσία είναι ότι και η διακυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Οσο για τις διακηρύξεις φιλολαϊκής πολιτικής με την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου και εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που διατυπώνει ο Μακρόν, ή ο Τσίπρας στη χώρα μας, αυτές είναι για να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις, αφού ανάπτυξη που να υπηρετεί και τους καπιταλιστές και τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι όπως φάνηκε και από τις φετινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, η ντόπια αστική τάξη διαθέτει και προετοιμάζει πολλά «εφόδια» και αναχώματα για να παγιδεύσει τους εργατοϋπαλλήλους. Ενδεικτική είναι η «ετοιμότητα» του οπορτουνιστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν (πρώην στενού συμμάχου του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ), που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει νέο γύρο κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό πραξικόπημα», ενώ και το ίδιο στηρίζει την ίδια στρατηγική, υπεράσπισης του κεφαλαίου.

Αναγκαία προϋπόθεση για να απαντηθεί η αντεργατική επίθεση είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων που υπάρχουν και στη Γαλλία.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Ιαπωνία ενισχύει τη στρατιωτική της μηχανή και «νοοτροπία»

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αναζωπυρωμένα παζάρια για νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

ΤΟΚΙΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τη στρατιωτική της μηχανή ενισχύει η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας».

Σε χτεσινή του συνάντηση με ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα σας προστατεύσει εάν εσείς δεν έχετε νοοτροπία προστασίας του εαυτού σας». Ο Αμπε αναφέρθηκε με έμφαση στις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που Ουάσιγκτον - Τόκιο έκαναν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας είναι ζωτική» για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα ιεραρχήσει και την ανάπτυξη της συνεργασίας της με χώρες όπως η Αυστραλία. Επιπλέον, έσπευσε να αξιοποιήσει κι αυτός την όξυνση των εντάσεων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο λέγοντας ότι «πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε εξελίξεις όπως η πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία».

Θυμίζουμε ότι τον επόμενο μήνα, αναμένεται να υπερψηφιστεί και το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει για τη νέα χρονιά το υπουργείο Αμυνας της χώρας, προβλέποντας νέες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, στο πλαίσιο μιας κούρσας εξοπλισμών που εντείνεται σε όλη την περιφέρεια, με δεδομένη τη σημασία που αυτή αποκτά στην προώθηση των γεωπολιτικών και επενδυτικών σχεδιασμών ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Αμερικανική πρόταση κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, νέα τροφή στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες αναμενόταν να δώσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ επρόκειτο να εξετάσει νέο σχέδιο κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, στη σύνταξη του οποίου είχε πρωτοστατήσει η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αμερικανική πρόταση αφορά σε «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγιάνγκ, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, επιθεωρήσεις σε βορειοκορεατικά πλοία. Κρίσιμο για το αν θα περάσει ή όχι η πρόταση είναι η στάση που θα κρατήσουν η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν διατυπώσει ενστάσεις στο παρελθόν για την αποτελεσματικότητα της τακτικής των κυρώσεων.

Από τη μεριά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε εμφανιστεί το Σαββατοκύριακο «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στη Χερσόνησο, υποστηρίζοντας πάντως ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι πρόκειται για το μοναδικό όργανο το οποίο μπορεί να αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες με πιθανότητες επιτυχίας... Μέχρι σήμερα, βιώσαμε πολέμους που εξαπολύθηκαν κατόπιν συνειδητών αποφάσεων. Γνωρίσαμε όμως επίσης και άλλες συρράξεις, που ξέσπασαν λόγω μιας κλιμάκωσης που προκάλεσαν υπνοβάτες. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζουμε θα μας οδηγήσει στο δρόμο της λογικής, πριν να είναι πολύ αργά».

«Ενεργό ρόλο» σε συνομιλίες θέλει και η Γερμανία

Νέα παρέμβαση για τις ισορροπίες στην περιοχή έκανε και η Γερμανία, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να καλεί για την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της κρίσης, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με το Ιράν, που οδήγησαν στη διεθνή συμφωνία το 2015, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το υπόδειγμα μιας τέτοιας διαδικασίας. «Εάν είναι επιθυμητή η συμμετοχή μας στις συνομιλίες, θα πω αμέσως ναι», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι χρειάστηκε «ένας μακρύς, αλλά σημαντικός χρόνος διπλωματίας» που οδήγησε σε ένα «καλό τέλος». «Θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια διάταξη να χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό», είπε. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να συμβάλει στις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης αλλά και «να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει όσον αφορά τις κυρώσεις».

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιουνγκ-χα, δήλωσε πως για τη Βόρεια Κορέα «το τίμημα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την κατάφωρη απαξίωση των μελών της διεθνούς κοινότητας θα είναι αποσταθεροποίηση, αλλά και οικονομικές δυσκολίες».

Στην ίδια τη Βόρεια Κορέα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ακόμα μια φορά ότι οι βαλλιστικές δοκιμές αποτελούν μέρος «των νόμιμων μέτρων για την αυτοάμυνά της» και ότι σε περίπτωση που προκύψει απόφαση αυστηρότερων κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα «θα βεβαιωθεί πως οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Ενόψει της σημερινής απεργίας των εργαζομένων της Γαλλίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, το ΠΑΜΕ βρίσκεται στη Γαλλία για να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Περράκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, βρίσκεται στη Μασσαλία. Χτες πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συναντήσεις με συνδικάτα, ενώ σήμερα θα χαιρετίσει στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου της Μασσαλίας.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον κοινό αγώνα των εργαζομένων της Ευρώπης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ