ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Πανηγυρικά στην οκτάδα, με υψηλότερες βλέψεις

Ανεβάζοντας τον πήχη της εικόνας της ακόμη ψηλότερα σε σχέση με το ματς με την Πολωνία για την Α' φάση, η Εθνική ομάδα πήρε πανηγυρική πρόκριση στους «8» του Ευρωμπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καθοριστική νίκη επί της Λιθουανίας με 77-64 για τους «16» της διοργάνωσης. Εκεί πλέον θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία αύριο (18.45) σε ένα ακόμα κομβικό παιχνίδι, με στόχο την είσοδο στην τετράδα. Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη δίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκλεισε τη φιναλίστ των δύο τελευταίων διοργανώσεων (2013 και 2015).

Εμφάνιση πολλά υποσχόμενη

Οι Ελληνες διεθνείς, με την εικόνα τους στον κρίσιμο προημιτελικό, έδειξαν να έχουν αφήσει πίσω τους το μέτριο πρόσωπο των τεσσάρων πρώτων τους αγώνων, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Κόντρα στους Λιθουανούς, τα πλάνα του Κώστα Μίσσα απέδωσαν τα μέγιστα και η Εθνική φάνηκε ιδιαίτερα διαβασμένη απέναντι στο παιχνίδι των αντιπάλων, έχοντας τα «ηνία» του αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος του. Την επικράτηση της Εθνικής «σφράγισαν» ο πρωταγωνιστής του αγώνα Κώστας Σλούκας (21 πόντους με 5 τρίποντα, 4 ασίστ), η άψογη άμυνα που «έσβησε» τα βασικά ατού των αντιπάλων (Καλνιέτις, Βαλανσιούνας), και η εξίσου καλή επιθετική λειτουργία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια (46% στα τρίποντα). Στα θετικά για τους Ελληνες διεθνείς και ο χαρακτήρας που έδειξαν σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, όταν οι Λιθουανοί μείωσαν το σκορ. Στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου και ιδιαίτερα στην τέταρτη περίοδο, η Ελλάδα άντεξε στη λιθουανική αντεπίθεση και κράτησε το προβάδισμα, φτάνοντας στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 30-37, 48-61, 64-77

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καλνιέτις 11 (1 τρίποντο) Γιουσκεβίτσιους, Ματσιούλις 5 (1), Γκετσεβίτσιους, Βαλανσιούνας 13 (15 ριμπάουντ), Κουζμίνσκας 20, Μοτιεγιούνας 1, Μιλάκνις 1, Γκριγκόνις 7 (1), Γκουντάιτις, Ουλανόβας 7 (1).

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο πρωταγωνιστής στη νίκη - πρόκριση της Ελλάδας επί της Λιθουανίας

Eurokinissi

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο πρωταγωνιστής στη νίκη - πρόκριση της Ελλάδας επί της Λιθουανίας
ΕΛΛΑΔΑ: Καλάθης 14 (2 τρίποντα), Μπουρούσης 11 (1), Σλούκας 21 (5), Παππάς 3, Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 8 (1), Παπανικολάου 11 (1), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο 5 (1).

Με το γκάζι στα ...100 η Ρωσία

Οσον αφορά την επόμενη αντίπαλο της Εθνικής, τη Ρωσία, στη φάση των «16» επιβεβαίωσε τη δυναμική της στη διοργάνωση και τις υψηλές βλέψεις που έχει φέτος, αφού «σκόρπισε» την Κροατία με το εκκωφαντικό 101-78. Πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Αλεξέι Σβεντ (27 πόντους).

Την έκπληξη η Γερμανία

Στα υπόλοιπα παιχνίδια των «16» ξεχώρισε η νίκη της Γερμανίας επί της Γαλλίας (84-81), που άφησε τους «τρικολόρ» πρόωρα εκτός θεσμού. Η Ισπανία, αν και είχε να αντιμετωπίσει το σκληρό (έως αντιαθλητικό) παιχνίδι των «οικοδεσποτών» Τούρκων και τη διαιτησία, χάρη στην ποιότητά της πήρε τη νίκη με 73-56. Στα άλλα παιχνίδια είχαμε: Σλοβενία - Ουκρανία 79-55, Φινλανδία - Ιταλία 57-70, Λετονία - Μαυροβούνιο 100-68, Σερβία - Ουγγαρία 86-78.

ΠΟΛΟ
Δεύτερη στον κόσμο η Εθνική νέων γυναικών

Η πρώτη ήττα στη διοργάνωση έμελλε να είναι και η πλέον καθοριστική για την Εθνική νέων γυναικών που στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που έγινε στον Βόλο έχασε από τη Ρωσία με 17-16 στα πέναλτι παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Ωστόσο ακόμα και έτσι η επιτυχία δεν μειώνεται για την Εθνική, η οποία με αξιόλογες εμφανίσεις πρόσθεσε μια ακόμη επιτυχία στο ελληνικό πόλο. Μάλιστα, κόντρα σε μια από τις ισχυρές δυνάμεις του χώρου η Εθνική διεκδίκησε στα ίσα το χρυσό μετάλλιο, το οποίο τελικά έχασε στα πέναλτι και παρά τις προσπάθειες της πορτιέρο της Εθνικής Ιωάννας Σταματοπούλου, η οποία απέκρουσε τρία πέναλτι. Πριν από τη διαδικασία το παιχνίδι ήταν το απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο αντιπάλους, τις οποίες το ημίχρονο και η λήξη της κανονικής διάρκειας βρήκαν ισόπαλες (7-7 και 9-9 αντίστοιχα).

Τα οκτάλεπτα: 4-4, 3-3, 2-0, 0-2 - Πέναλτι: 8-7. Ρωσία: Γκολόβινα, Γκέρζανιτς 5, Ζαπλάτινα 1, Μπέρσνεβα 2, Μπορίσοβα 1, Πόποβα, Κεμπφ, Λάπτεβα, Βακίτοβα, Τολκούνοβα 2, Καμζάεβα 4, Σερζάντοβα 2, Στεφάκινα. Ελλάδα: Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ελ. 5, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 2, Πλευρίτου Β. 1, Ξενάκη 3, Πρωτοπαπά 4, Πάτρα, Μιχαηλίδου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σελετοπούλου, Μαυρωτά, Δουρέκα.

  • Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ολλανδία, που νίκησε στο μικρό τελικό με 9-6 την Ισπανία.
Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Για την «ασημένια» επιτυχία της Εθνικής νέων γυναικών το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Η δύναμη και η αγωνιστικότητα που έδειξαν τα κορίτσια του πόλο αξίζουν πολλά μετάλλια, γιατί ανεξάρτητα αν η πρώτη θέση χάθηκε στα πέναλτι, που έτσι κι αλλιώς είναι "ρώσικη ρουλέτα", ο τρόπος που αγωνίστηκαν ήταν συγκλονιστικός, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στα κορίτσια, όσο και στους προπονητές και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για τη δουλειά που κάνουν στις μικρές ηλικίες. Τα αποτελέσματα στους νέους άνδρες και αντίστοιχα στις γυναίκες αυτό δείχνουν.

Ευχόμαστε πολλές ακόμα επιτυχίες στις επόμενες διοργανώσεις».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Με στόχο την καλή αρχή

Εχοντας το ρόλο του οικοδεσπότη ο Ολυμπιακός ανοίγει σήμερα τις υποχρεώσεις για τη φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ φιλοξενώντας τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (21.45 Cosmote Sports 2) για την 1η αγωνιστική του 4ου ομίλου. Στον ίδιο όμιλο δεσπόζουν ακόμα οι παρουσίες δύο εκ των φαβορί της διοργάνωσης, των Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους (21.45 Cosmote Sports 3) που θα κοντραριστούν την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά το στραβοπάτημα στην Ξάνθη για το πρωτάθλημα επιδιώκουν το θετικό αποτέλεσμα που συν τοις άλλοις θα αποτελέσει και ψυχολογικό εφαλτήριο ενόψει των δύσκολων εκτός έδρας αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν σε Τορίνο (με τη Γιουβέντους) και Βαρκελώνη (με Μπαρτσελόνα). Από την άλλη οι πρωταθλητές Ελλάδας θέλουν να αποκτήσουν και πλεονέκτημα έναντι της πορτογαλικής ομάδας που σε θεωρητικό επίπεδο λογίζεται ως η βασική του αντίπαλος για την 3η θέση που οδηγεί σε συνέχεια για το Europa League.

Μιλώντας για τον σημερινό αγώνα ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Μπέσνικ Χάσι, δεν συμφώνησε με αυτούς που τον χαρακτηρίζουν τελικό (λόγω 3ης θέσης), αφού, όπως υποστήριξε, ακολουθούν άλλοι 5 και πολλά μπορεί να γίνουν. Ωστόσο επισήμανε πως επιδίωξη της ομάδας του είναι η νίκη, ενώ χαρακτήρισε σημαντική ομάδα τη Σπόρτινγκ και ιδιαίτερα ενισχυμένη φέτος. Ο Κοσσοβάρος τεχνικός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην ομάδα σε σχέση με τον αγώνα της Ξάνθης.

Ντέρμπι στη Ρώμη

Το ντέρμπι μεταξύ Ρόμα και Ατλέτικο Μαδρίτης (21.45 Cosmote Sports 4) για τον 3ο όμιλο ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα στους 4 πρώτους ομίλους της διοργάνωσης. Τα άλλα παιχνίδια (21.45): 1ος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Βασιλεία (Cosmote Sports 6), Μπενφίκα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 2ος: Σέλτικ - Παρί Σ.Ζ. (Cosmote Sports 5), Μπάγερν - Αντερλεχτ (Cosmote Sports 7). 3ος: Τσέλσι - Καραμπάχ (Cosmote Sports 8).

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ «8»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ξεχωρίζει το ντέρμπι Σλοβενία - Λετονία

Στο ντέρμπι της Σλοβενίας με τη Λετονία στρέφεται το ενδιαφέρον στους σημερινούς αγώνες με τους οποίους ανοίγει η αυλαία της προημιτελικής φάσης. Οι δύο ομάδες μέχρι τώρα θεωρούνται από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις (ιδιαίτερα οι Λετονοί), καθώς κατάφεραν να τερματίσουν στην πρώτη θέση των ομίλων τους, με τους Σλοβένους να είναι αήττητοι στον Α' (5-0 νίκες) και τους Λετονούς (με απολογισμό 4 - 1) να κλέβουν την πρωτιά από τα φαβορί του Δ' ομίλου, Ρωσία και Σερβία.

Ξεκάθαρο φαβορί υπάρχει στη δεύτερη αναμέτρηση της ημέρας, όπου η Ισπανία θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, με τα προγνωστικά να γέρνουν συντριπτικά υπέρ των «Φούριας Ρόχας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Γερμανία - Ισπανία (18.30 ΕΡΤ2), Σλοβενία - Λετονία (21.30 ΕΡΤ2).

SUPER LEAGUE
«Πτήση» για ΑΕΚ, «προσγείωση» για φαβορί

Η ΑΕΚ ήταν η μόνη από τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες που χαμογέλασε στην 3η αγωνιστική της Super League, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρεις της παρέας των φαβορί Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό που στραβοπάτησαν. Οι «πράσινοι» είναι σε χειρότερη μοίρα μάλιστα αφού είναι τελευταίοι και χωρίς βαθμό (λόγω και της τιμωρίας με μείον 2 β.): Τα αποτελέσματα: Αστέρας Τρίπολης - Λαμία 1-3, Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 0-0, Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-1, Πανιώνιος - Παναιτωλικός 1-1, Λεβαδειακός - Πλατανιάς 1-1, ΑΕΚ - ΑΕΛ 4-0, Κέρκυρα - Παναθηναϊκός 1-0, Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ 0-0.

  • Η βαθμολογία: ΑΕΚ 7, Ολυμπιακός 7, Πανιώνιος 7, Ξάνθη 5, ΠΑΟΚ 5, ΠΑΣ Γιάννινα 5, Λαμία 4, Ατρόμητος 4, Λεβαδειακός 3, Κέρκυρα 3, Παναιτωλικός 2, Πλατανιάς 2, Απόλλων Σμ. 2, Αστέρας Τρίπολης 1, ΑΕΛ 1, Παναθηναϊκός 0.
ΠΑΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ
«Χάλκινος» ο Γιώργος Πιλίδης

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιώργος Πιλίδης στην κατηγορία των 58 κ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης παίδων που διοργανώθηκε στα Ανω Λιόσια. Ο νεαρός παλαιστής στον αγώνα για την τρίτη θέση της κατηγορίας του επικράτησε του Ινδού με 6-1 στα σημεία ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών. Μάλιστα αυτό ήταν το 6ο μετάλλιο που κατακτάει ο 17χρονος Πιλίδης σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις (2 ασημένια και 1 χάλκινο σε παγκόσμια, 1 χρυσό και 2 ασημένια σε ευρωπαϊκό) και έγινε ο μοναδικός που τα έχει καταφέρει σε τόση μικρή ηλικία.

Συγχαρητήρια του ΚΚΕ στον Πιλίδη

Για τη νέα σπουδαία επιτυχία του Γιώργου Πιλίδη αλλά και γενικότερα για τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Συγχαρητήρια στον αθλητή Γιώργο Πιλίδη για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης Παίδων - Κορασίδων που διεξήχθη στα Ανω Λιόσια, πετυχαίνοντας μία μοναδική επίδοση, αφού έγινε ο μοναδικός παλαιστής της κατηγορίας στην ιστορία με έξι μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Καλή δύναμη με υγεία για τη συνέχεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ