ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ σε βάρος των λαών

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου, του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», του οποίου οι ρυθμίσεις με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διακρατικό και κρατικό επίπεδο σε βάρος των λαών, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Η ψήφισή του θα γίνει σήμερα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε χτες ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μ. Συντυχάκης, «για το ΚΚΕ η παρούσα Οδηγία συμβάλλει στην ισχυροποίηση των μηχανισμών καταστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην περαιτέρω προσπάθεια οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και ως συνέχεια σειράς άλλων αυταρχικών συμβάσεων, οδηγιών και αποφάσεων, όπως για παράδειγμα της Συνθήκης Σένγκεν, του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και πολλών άλλων. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί υπηρετούν τη στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι το στίγμα δίνει το άρθρο 4 το οποίο περιέχει εκτενή αναφορά στο ρόλο «της Eurojust, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας», η οποία «είναι ένας διωκτικός κατασταλτικός μηχανισμός που συμπληρώνει τη Σένγκεν, τη Europol και τη Frontex στο όνομα της αντιμετώπισης της διασυνοριακής εγκληματικότητας και κυρίως της λεγόμενης τρομοκρατίας». Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ο «διττός ρόλος του μηχανισμού αυτού. Δηλαδή, αφενός τον συντονισμό των εθνικών αρχών στο διασυνοριακό έγκλημα και την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και αφετέρου την παρέμβαση και τη διάταξη των αρχών κρατών - μελών για την έναρξη ανακρίσεων και ποινικών διώξεων ακόμα και για εγκλήματα που αφορούν ένα μόνο κράτος - μέλος».

«Ιδιαίτερα επικίνδυνο» απέναντι στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, χαρακτήρισε το άρθρο 24, «το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα μεταγωγής κρατουμένων στα πλαίσια των ανακριτικών αναγκών μεταξύ των χωρών της ΕΕ». «Παρά το γεγονός πως η μεταγωγή κρατουμένων προς το παρόν προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του κρατούμενου, είναι μια άκρως αντιδραστική ρύθμιση, η οποία ανοίγει, κατά τη γνώμη μας, τον δρόμο για περαιτέρω αντιδραστικές εξελίξεις. Είναι άλλωστε γνωστές οι πρακτικές παγκοσμίως αερομεταφοράς υπόπτων από χώρα σε χώρα και οι ανακρίσεις κρατουμένων στα πλαίσια τάχα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τη CIA και άλλες ιμπεριαλιστικές μυστικές υπηρεσίες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενδεικτικό του χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και το άρθρο 16, παράγραφος 3, το οποίο αναφέρεται στα ένδικα μέσα. Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως «η ενημέρωση του υπόπτου για τη δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων γίνεται μόνο αν δεν τίθεται σε κίνδυνο η εμπιστευτικότητα της έρευνας. Κι έχουμε και πρόσφατη εμπειρία στη χώρα μας. Είναι νωπή ακόμη η βαριά καταδίκη της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία το μισό αποτύπωμα και έναν μάρτυρα, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», ενώ συμπλήρωσε πως «η εν λόγω Οδηγία αφενός μεν θα τυγχάνει εφαρμογής ακόμα και σε αδικήματα τα οποία μπορεί να μη διώκονται στη χώρα μας, αφετέρου δε ο κατηγορούμενος θα αδυνατεί να υπεισέλθει και να αμφισβητήσει την ουσία της απόφασης για την οποία καταδικάστηκε».

Βούλευμα παραπέμπει για κατασκοπεία πράκτορα της CIA και Μιχ. Καρχιμάκη

Σε δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA W. Basil και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με δημοσίευμα που είδε τη δημοσιότητα στην κυριακάτικη εφημερίδα «Δημοκρατία» (17/9).

Οι βαρύτατες κατηγορίες αφορούν σε κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας για τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε τις υποκλοπές σε βάρος του πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Μιχ. Καρχιμάκης κατηγορείται ότι υπέκλεπτε έγγραφα μείζονος εθνικής ασφάλειας, ενώ κατηγορούνται και τα μέλη της ΕΥΠ που τον προμήθευαν «τα ωραία εκείνα χαρτιά», όπως τα αποκαλούσε. Εγγραφα τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία στην οικία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το βούλευμα θέτοντας στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας για τους «άγνωστους δράστες» που συνέπραξαν με τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα, «φωτογραφίζει» πίσω από τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση του Κ. Καραμανλή τη CIA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις προκειμένου να υπονομευτεί το έργο κατασκευής του αγωγού «South Stream», με στόχο ν' αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, γνωστό ως «σχέδιο Πυθία», μπήκε σε εφαρμογή ως προσπάθεια άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Από το βούλευμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, η στενή παρακολούθηση του Κ. Καραμανλή από ομάδες παρακολούθησης με αυτοκίνητα, καθώς και «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων (μεταξύ 20-25 Απρίλη 2008) στην περιοχή της Νέας Μάκρης, μεταξύ του κλιμακίου της «ομάδας εργασίας» της ρωσικής FSB και ατόμων που ανήκαν στις παραπάνω ομάδες παρακολούθησης. Τα δύο άτομα της παρακολούθησης (άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά) διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες και εγκατέλειψαν το όχημά τους στο χώρο.

Στο όχημα βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείτο κατά τη μετακίνηση του Κ. Καραμανλή από την κατοικία του στο γραφείο του, των οχημάτων που τον συνόδευαν, των μηχανών ασφαλείας, καθώς και χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης, εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα Tokarev και Kalasnikof, υλικά καμουφλάζ, κουκούλες, συστήματα επικοινωνίας υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.

Με ανακοίνωσή του, ο Μ. Καρχιμάκης κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «ανυπόστατη, δόλια και αβάσιμη κατηγορία που έχει κατασκευαστεί εις βάρος μου από υπόδικο και καταδικασθέντα πρώην πράκτορα της ΕΥΠ».

Αποσύρθηκε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αφορμή για βολική αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση «βρήκαν» ξανά κυβέρνηση, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τα άλλα αστικά κόμματα, με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», η οποία προβλέπει ότι συλλογικοί φορείς που απευθύνθηκαν στα εθνικά δικαστήρια και η υπόθεσή τους απορρίφθηκε, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα για να εξεταστεί η ανάκληση της δικαστικής απόφασης, αν έχουν δικαιωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», και αργά χτες το βράδυ αποσύρθηκε.

Νωρίτερα οι ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά της τροπολογίας με το σκεπτικό ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται ο Σύλλογος «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», κάτι που ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού υποστήριξε ότι δεν ισχύει. Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος παρακάλεσε τον υπουργό «να την ξαναδεί». Η στάση των ΑΝΕΛ έδωσε τροφή στη ΝΔ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «καβγά», αφού πρώτα είχαν προσυπογράψει από κοινού το υπόλοιπο αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Αφού απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση για το περιεχόμενό της, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση ότι στηρίζεται σε «πλειοψηφία αλά καρτ», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται στο εξής να υπερψηφίσουν ρύθμιση με την οποία δεν συμφωνεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Την απόσυρσή της ζήτησε η Ενωση Κεντρώων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσει από την Ολομέλεια, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή βρήκε ευκαιρία να χύσει το φασιστικό της δηλητήριο.

Η θέση του ΚΚΕ για το θέμα που προκλήθηκε σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα, είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα καθορίζεται από Διεθνείς Συνθήκες, τη Συνθήκη της Λοζάνης, και δεν μπορεί να αλλάξει με δικαστικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά συνολικά την τροπολογία που αποσύρθηκε, το ΚΚΕ θεωρεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην πράξη γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό, κάτι που φαίνεται από μια σειρά αποφάσεις του, όπως αυτές για τη λειτουργία των κομμάτων, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και μια σειρά άλλες που βάζουν σε αμφισβήτηση λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Για την επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο

Επίθεση δέχτηκε το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 που κάλυπτε την εκδήλωση και τη συναυλία που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα απ' την οικογένειά του στο Κερατσίνι. Σχετικά με την επίθεση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη χτεσινή επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Χρήστο Μαζανίτη, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την επέτειο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Τέτοιες ενέργειες αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων και της πάλης ενάντια στο φασισμό - ναζισμό».

Νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τα επόμενα 2 χρόνια, επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο ο αρεοπαγίτης Β. Πέππας, μετά και την αποχώρηση από τον περασμένο Ιούνη, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, της Β. Θάνου. Σημειωτέον ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πρώτος σε ψήφους είχε καταταγεί ο αντιπρόεδρος Δ. Κράνης και δεύτερος ο Β. Πέππας.

Παράλληλα, για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε τους Μ. Γαλάνη, Γ. Λέκκα, Αγγ. Αλειφεροπούλου, Πην. Ζωντανού, Μ. Χυτήρογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ