ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
Ανοιξε τις πύλες της η μεγάλη «κόκκινη πολιτεία»

Ανοιξε τις πύλες της η μεγάλη «κόκκινη πολιτεία» του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον και υποδέχεται από χτες τους χιλιάδες επισκέπτες προβάλλοντας το σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Από νωρίς το απόγευμα, μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν στο χώρο ετοιμάζοντας τα πολυθεματικά περίπτερα που έχουν στηθεί με μεράκι και ενθουσιασμό από τις προηγούμενες μέρες.

Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του κορυφαίου κοσμοϊστορικού γεγονότος κατά τον 20ό αιώνα, μήνυμα που διαπερνά όλους τους χώρους.

Περπατώντας στους χώρους του Πάρκου Τρίτση, τα μηνύματα του Φεστιβάλ ηχούν δυνατά και δεσπόζουν στο χώρο:

«Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».

«Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει».

«Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ: Μόνιμη - σταθερή εργασία με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Κάτω οι φόροι. Επίδομα και μέτρα προστασίας όλων των ανέργων», τα συνθήματα που αναγράφουν τα ταμπλό στην λαϊκή σκηνή, η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες που εισέρχονται στο χώρο από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Λίγο πιο πάνω συναντά κανείς το σκίτσο του Πικάσο με τον Ν. Μπελογιάννη και το σύνθημα «Το ΚΚΕ δήλωση στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει».

Στις γωνιές του Φεστιβάλ νέοι και νέες διακινούν τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» ανοίγοντας πολιτικές συζητήσεις με νέους και εργαζόμενους που επισκέπτονται το χώρο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και κορυφώνονται αύριο Σάββατο με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 20.45, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, στις 20.30.

Ξεχωριστή στιγμή η συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Από τις κορυφαίες στιγμές των Φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων ήταν το αφιέρωμα σε τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που άνοιξε χτες το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής, παρουσία του ίδιου του συνθέτη και πλήθους κόσμου που παρακολούθησε τη συναυλία, χόρευε και τραγουδούσε.

Από την πρώτη νότα, μέχρι το τέλος της συναυλίας που είχε τον τίτλο «Οταν σφίγγουν το χέρι», χιλιάδες στόματα επαναλάμβαναν στίχους χιλιοτραγουδισμένους. Τραγούδια και μελωδίες που συντρόφεψαν γενιές και γενιές στους αγώνες. Ηχους και λόγια που μίλησαν στις καρδιές αγωνιστών μέσα αλλά και έξω από την Ελλάδα. Που έγιναν ένα με μεγάλες στιγμές της πάλης, τις οποίες τραγούδησαν και στις οποίες τραγουδήθηκαν, λόγια μεγάλων ποιητών όπως του Ρίτσου, του Βάρναλη, του Ελύτη που ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε τραγούδια χιλιοτραγουδισμένα μέσα στις δεκαετίες. Που οι νεότερες γενιές αγαπούν και τιμούν ακριβώς γι' αυτόν τους το χαρακτήρα και περιεχόμενο. Αυτό έγινε φανερό και στη χτεσινή συναυλία.

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη υποδέχτηκε όρθιο στο χώρο της κεντρικής σκηνής το κοινό χειροκροτώντας, ενώ η ΚΝΕ τον ευχαρίστησε για το ότι τίμησε με την παρουσία του το 43ο Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, άνθρωποι όλων των ηλικιών, συνέθεσαν ένα ζωντανό κοινό που μέσα σε κλίμα συγκίνησης, δημιούργησαν μία μοναδική ατμόσφαιρα με τους καλλιτέχνες από σκηνής να ερμηνεύουν εξαιρετικά ένα τμήμα από το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ένα πρόγραμμα που συνεπήρε μέχρι το τέλος, με το κοινό να τραγουδά τελικά όρθιο «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», με μάτια να βουρκώνουν και γροθιές να υψώνονται.

Το αφιέρωμα άνοιξε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ακολούθησαν ερμηνείες από τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον Βασίλη Λέκκα και τη Ζωή Παπαδοπούλου, ενώ το σχήμα συμπλήρωσε στο τέλος και ο Παντελής Θαλασσινός, που ακολούθησε μετά με δικιά του συναυλία στην Κεντρική Σκηνή.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, στη γιγαντοοθόνη δίπλα στη σκηνή, προβάλλονταν σκηνές από την αγωνιστική πορεία του, από τις στιγμές που βρέθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, από τις συναντήσεις του με μεγάλους καλλιτέχνες.

«Είμαστε δυο», «Καιρός να δεις», «Το σφαγείο», «Του μικρού βοριά», «Της Ξενιτιάς», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Ο Λεβέντης», «Ποιος τη ζωή μου», «Ενα το χελιδόνι», «Οταν σφίγγουν το χέρι»... μερικά από τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο άφησε μία δυνατή γεύση, όπως συμβαίνει όταν η καλλιτεχνική δημιουργία μιλά στις καρδιές, όταν γεννιέται από τους αγώνες του λαού...

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30: «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του...». Αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος, Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πάνος Μπούσαλης.

22.45: «Τραγούδια για την Οκτωβριανή Επανάσταση» από τη χορωδία φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διευθύνει ο Γιαννής Βρυζάκης.

23.15: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Κορακάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00: Κεντρική συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30: «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

23.15: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: V45 (vforfive) (Γλυφάδα), Τρεις και η Κούκου (Μουσικό Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, 1ο ΓΕΛ Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Καματερού).

19.30: Παιχνίδι «απ' όλα...» με ερωτήσεις γνώσεων, παντομίμα, κρυμμένες λέξεις, τραγούδι κ.ά.

20.00: Αντιπολεμικό μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές.

20.30: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

21.00: Συζήτηση: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου...». Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00: Συναυλία με την μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ (ΚΕΘΕΑ - ΣΤΡΟΦΗ).

22.30: Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή.

23.15: Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.30: Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών (Σ. Προκόφιεφ, Ντ. Σοστακόβιτς, Α. Χατζατουριάν, Σβιρίντοφ) από νέους μουσικούς.

20.00: Εκδήλωση - Συζήτηση: «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην τέχνη και τον πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00: Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων. Ζωγραφική με σφουγγάρι και δαχτυλομπογιές.

19.30: Διαδραστικό παιχνίδι «Δώσε μου το χέρι σου!» από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με οδηγό τη μουσική τα παιδιά μαθαίνουν για την αλληλεγγύη.

20.30: «Το σύννεφο της Ανατολής». Μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Τρομπετίνι.

21.30: «Το μαγικό καραβάκι», με την τεχνική Sand art από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre».

  • ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

20.30: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Ο κόσμος που θέλουμε υπήρξε... Ελάτε να τον ξαναφτιάξουμε

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30: Συζήτηση: «Αλληλεγγύη στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης». Θα μιλήσει μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Παλαιστίνης και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στην Αθήνα.

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

20.00: Τουρνουά σκακιού Μπλιτς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ