ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΩΜΑΤΕΙΟ» ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποκαλύπτονται καθημερινά τα όργια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της

Τις αρχαιρεσίες - παρωδία του «σωματείου» - μηχανισμού της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού με την επωνυμία «Ενωση Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», συνεχίζουν να αποκαλύπτουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να αποδυναμώσουν και να μαυρίσουν με κάθε τρόπο τους ανθρώπους της εργοδοσίας που τους πιέζουν και τους τρομοκρατούν.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχουν καταγγείλει τους συστηματικούς εργοδοτικούς εκβιασμούς και τις πιέσεις με τους οποίους οι εργαζόμενοι σύρονται μπροστά στην κάλπη για να αναδείξουν ως εκπροσώπους τους στο «σωματείο» αλλά και στα δευτεροβάθμια όργανα εργοδοτικούς συνδικαλιστές, διευθυντές, προϊσταμένους και στελέχη των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η ΔΑΣ

Χτες, η ΔΑΣ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητά την αναστολή των αρχαιρεσιών καθώς αυτές διεξάγονται με τρόπο που παραβιάζει διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου και του καταστατικού του σωματείου. Η αίτηση αναμένεται να εξεταστεί σήμερα.

Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ καταγγέλλουν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πως η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι «εντελώς διάτρητη και προκλητική». Αναφέρουν πως «οι εκλογές γίνονται ουσιαστικά χωρίς μητρώο μελών ούτε εκλογικές καταστάσεις», ενώ η Εφορευτική Επιτροπή έχει αποφασίσει να επιτρέπει την εγγραφή νέων μελών κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών και τη συμμετοχή τους σε αυτές, «κυριολεκτικά έξω από την κάλπη, χωρίς την καταβολή συνδρομής». Οπως προκύπτει, πάνω από το 60% των εργαζομένων που είχαν ψηφίσει μέχρι την κατάθεση της αίτησης της ΔΑΣ αποτελούσαν «νέες εγγραφές», τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει η παραμικρή ζωντανή, αγωνιστική διαδικασία από το «σωματείο», κανένας δεσμός με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους.

«Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι δεν προσέρχονται με την δική τους αληθινή βούληση στην ψηφοφορία, αλλά με τη συνοδεία διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και η σύνθεση των νέων οργάνων, να διαμορφωθεί, με λίγα λόγια, ένας συσχετισμός προς το συμφέρον των εργοδοτών του κλάδου και όχι των εργαζομένων, που θα επηρεάσει και τον αντίστοιχο συσχετισμό στη δευτεροβάθμια οργάνωση», αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ.

Παράλληλα, η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας έκανε χτες παρέμβαση, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις εκλογές - παρωδία.

Τον εργοδοτικό μηχανισμό, που λειτουργεί κάτω από το μανδύα που σωματείου, καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΪ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο
Στάση εργασίας (11.00 - 17.00) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενάντια στη διαρκή απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιών από την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ενίσχυσή τους με βάση τις ανάγκες μετακίνησης του λαού.

Δυναμική και διακριτή ήταν η παρουσία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη, ο οποίος προσπάθησε να αποδώσει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο στόλος των οχημάτων στο γεγονός ότι δεν έχει απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων που έχει χορηγήσει το υπουργείο (ανέφερε ότι έχουν απορροφηθεί μόνο 250 χιλιάδες από τα 700 χιλιάδες ευρώ που έχουν διατεθεί), παραβλέποντας το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ελάχιστα κονδύλια συγκριτικά με το μέγεθος των αναγκών, όπως και ότι η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση οφείλεται στην πολιτική «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τον υπάρχοντα στόλο των 2.200 οχημάτων, κυκλοφορούν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο μόνο 700 με 750 οχήματα, δηλαδή ούτε τα μισά, κατάσταση που θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά ακόμη 600 οχήματα να τεθούν εκτός κυκλοφορίας γι' αυτόν το λόγο.

Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο. Αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού της Αθήνας για την άσχημη κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες και για τις αιτίες της, με σκοπό να δημιουργηθούν οργανωμένες εστίες αντίστασης απέναντι στις πολιτικές «απελευθέρωσης» των αστικών συγκοινωνιών.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ διεκδικεί: Συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού, που θα λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών και θα αποτελούν λαϊκή περιουσία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου. Κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ανανέωση του στόλου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Συλλογικές Συμβάσεις με κάλυψη απωλειών, μισθοί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.

Ο

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε καθημερινές 2ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (8 με 10 π.μ.), προχωρούν από σήμερα οι οικοδόμοι που εργάζονται στα οχτάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Χαλανδρίου. Τις κινητοποιήσεις, με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«FORTHNET»: Τις απολύσεις εργαζομένων από τα γραφεία της επιχείρησης στο Ηράκλειο Κρήτης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed». Οπως εξηγεί, στο στόχαστρο των απολύσεων βρέθηκαν εργαζόμενες με περισσότερα από 20 χρόνια δουλειάς στον όμιλο, ενώ μεταξύ των απολυμένων περιλαμβάνεται και ένας εργαζόμενος με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το σωματείο διεκδικεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις και συνολικά στην εργοδοτική επίθεση: «Οι μισθοί πείνας, η ασυνέπεια στην καταβολή του μισθού, τα προγράμματα βαρδιών που μοιάζουν με τραμπάλα, η πίεση στην εργασία και συνολικά η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας έρχονται να προστεθούν στην εξίσωση της αύξησης των κερδών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΟΠΑΠ: Σε σειρά απολύσεων εργαζομένων με το πρόσχημα της «χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση» προχωρά τις τελευταίες μέρες ο ΟΠΑΠ. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) την Πέμπτη 28/9 και σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας (Αγησιλάου 10), όπου θα συζητηθεί η εργατική διαφορά. Τις κινητοποιήσεις και το αίτημα για ανάκληση όλων των απολύσεων στηρίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει πως οι «αξιολογήσεις» είναι ένας μηχανισμός «που στόχο έχει την τρομοκράτηση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων και αποτελεί προπέτασμα καπνού για να αιτιολογηθούν απολύσεις». Πραγματική αιτία των απολύσεων, υπογραμμίζει, είναι η προσπάθεια του ΟΠΑΠ να απαλλαγεί από τους παλαιότερους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ

Την υποστήριξή του στους εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και τον αγώνα τους ενάντια στις προτάσεις για απολύσεις ή κλείσιμο του Ινστιτούτου μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου, η υποβάθμιση των υποδομών του και η μεθόδευση συρρίκνωσης ή κλεισίματός του είναι ενταγμένες στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι που οδηγεί το ΕΛΙΝΥΑΕ σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και τη συσχετίζει με την κρατική πολιτική "στάσης πληρωμών" για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας των εργαζόμενων του ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας για την προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Καλούμε σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ με ανακοινώσεις συμπαράστασης και ενεργό στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του σωματείου τους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή των σχεδίων απολύσεων, συρρίκνωσης και κλεισίματος του Ινστιτούτου, για την αύξηση της χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ και άλλες πηγές και κυρίως για την ουσιαστική λειτουργία και προσανατολισμό του έργου του για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της χώρας μας».

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Οπως καταγγέλλει, την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», προωθείται το κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου) και απολύσεις προσωπικού. «Στο νομό μας υπάρχει παράρτημα του Ινστιτούτου με υπαρκτή δραστηριότητα, που θα μπορούσε να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, μέσω της έρευνας για τις συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, της πληροφόρησης, της υποστήριξης και εκπαίδευσης των εργαζομένων. Ομως, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και ο προσανατολισμός του έργου του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί στη σχετική υποβάθμιση των υποδομών και του έργου του», αναφέρει.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Συγκέντρωση ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια στην Ευελπίδων πραγματοποίησε χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ενώ διεξαγόταν δίκη σε βάρος δύο μελών της διοίκησης του σωματείου που διώκονται από την εργοδοσία για τη συνδικαλιστική τους δράση. Η δικαστική απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «η εταιρεία UP-PRESS έχει καταθέσει αγωγή εναντίον μας διότι εναντιωθήκαμε και αναδείξαμε τις μειώσεις μισθών που επέβαλε (...) γιατί καλέσαμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τα συγκροτημένα εργασιακά τους δικαιώματα».

«Οι απειλές της εργοδοσίας για οικονομική αφαίμαξη του Σωματείου και συνδικαλιστών του, καθώς και οι προτάσεις για προσωπική κράτηση, δεν μας φοβίζουν», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης εκπρόσωποι από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Διανομής Τύπου, την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, την Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και την ΕΤΕΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ