Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ

Την υποστήριξή του στους εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και τον αγώνα τους ενάντια στις προτάσεις για απολύσεις ή κλείσιμο του Ινστιτούτου μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου, η υποβάθμιση των υποδομών του και η μεθόδευση συρρίκνωσης ή κλεισίματός του είναι ενταγμένες στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι που οδηγεί το ΕΛΙΝΥΑΕ σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και τη συσχετίζει με την κρατική πολιτική "στάσης πληρωμών" για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας των εργαζόμενων του ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας για την προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Καλούμε σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ με ανακοινώσεις συμπαράστασης και ενεργό στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του σωματείου τους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή των σχεδίων απολύσεων, συρρίκνωσης και κλεισίματος του Ινστιτούτου, για την αύξηση της χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ και άλλες πηγές και κυρίως για την ουσιαστική λειτουργία και προσανατολισμό του έργου του για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της χώρας μας».

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Οπως καταγγέλλει, την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», προωθείται το κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου) και απολύσεις προσωπικού. «Στο νομό μας υπάρχει παράρτημα του Ινστιτούτου με υπαρκτή δραστηριότητα, που θα μπορούσε να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, μέσω της έρευνας για τις συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, της πληροφόρησης, της υποστήριξης και εκπαίδευσης των εργαζομένων. Ομως, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και ο προσανατολισμός του έργου του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί στη σχετική υποβάθμιση των υποδομών και του έργου του», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ