Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση σχολικών καθαριστριών

Η δημοτική αρχή Ζίτσας προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους με τους ανέργους

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των σχολικών καθαριστριών από το δήμο Ζίτσας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τη Δευτέρα 25/9, στις 6 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο Ελεούσας. Καλεί τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να πάρουν μέρος. Οι 15 εργαζόμενες πετιούνται στην ανεργία, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προκηρύξει μέσα στο καλοκαίρι διαγωνισμό για τις θέσεις εργασίας που καταλάμβαναν για δέκα και πλέον χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, με συμβάσεις που ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί το αισχρό επιχείρημα ότι πρέπει «να φάνε κι άλλοι ψωμί», προσπαθώντας να φέρει τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τους ανέργους. Μ' αυτόν τον τρόπο, ρίχνει ευθύνες στους εργαζόμενους για την ανεργία των υπολοίπων, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γενική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ στην ανακύκλωση των ανέργων και τελικά παίρνει την μπουκιά του φτωχού για να χορτάσει τάχα τον άνεργο.

Οπως υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, η ανάγκη να είναι καθαρά τα σχολεία αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. «Για να είναι όμως καθαρά τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους και να μην είναι κριτήριο το κόστος που αποτυπώνεται σε προϋπολογισμούς οργανισμών, υπουργείων και ΕΕ», αναφέρει.

Με ανοιχτή επιστολή, οι σχολικές καθαρίστριες απευθύνονται προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και καλούν σε κοινό αγώνα ενάντια στις απολύσεις, σε πάλη για «ένα σύγχρονο σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», στο οποίο οι καθαρίστριες θα έχουν πλήρη και σταθερή εργασία, με μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τις απολύσεις των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Ζίτσας καταγγέλλει και η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων. Υπενθυμίζει ότι με ανάλογο τρόπο πετάχτηκαν πρόσφατα στην ανεργία 11 τραπεζοκόμοι στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». «Η ανακύκλωση της ανεργίας δεν είναι λύση για τις οικογένειές μας, είναι λύση για τους βιομήχανους, για τους καπιταλιστές», τονίζει η Ενωση στην ανακοίνωσή της και καλεί σε αγώνα για να επιστρέψουν καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι στη δουλειά, για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος, σχετική Ερώτηση έχουν καταθέσει προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων: Να επαναπροσληφθούν οι αυθαίρετα απολυμένες σχολικές καθαρίστριες και να σταματήσουν οι ενέργειες της δημοτικής αρχής που οδηγούν στην απόλυση 15 καθαριστριών και στον εμπαιγμό και την παραπλάνηση άλλων άνεργων γυναικών στην περιοχή. Να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση και οριστική λύση του προβλήματος της καθαριότητας στα σχολεία με πρώτο βήμα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη βρεθούν στην ανεργία οι σχολικές καθαρίστριες (2024-07-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην απληρωσιά (2018-03-29 00:00:00.0)
Στην ανεργία πετιούνται εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία και σχολεία (2017-09-12 00:00:00.0)
Απεργούν οι καθαρίστριες στις 30 Ιούνη (2016-06-25 00:00:00.0)
Ο Δήμος Περάματος «κυνηγάει» τις καθαρίστριες των σχολείων (2015-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ