Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του διοικητή του ΕΛΓΑ

Σε... παραπληροφόρηση από την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους απέδωσε τις κινητοποιήσεις μικρομεσαίων παραγωγών που αποζημιώνονται μόνο εν μέρει και με τεράστια καθυστέρηση!

Τους γνωστούς απατηλούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι, τάχα, «οι διαδικασίες των αποζημιώσεων προχωρούν γρήγορα» επανέλαβε ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπές, σε δηλώσεις του μετά την υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18/9 στα γραφεία του Οργανισμού στη Λάρισα, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας.

Η πρόκληση μάλιστα πήγε ακόμα παραπέρα, όταν αναφερόμενος ειδικότερα στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που έχουν προχωρήσει και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό, ο Θ. Κουρεμπές κατηγόρησε τους εκπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Επαρχίας Αγιάς ότι... παραπληροφορούν τους αγρότες (!), ενώ η κυβέρνηση τάχα ήταν εξαρχής υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι ο τοποθετημένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόεδρος του ΕΛΓΑ κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Τον αντιδραστικό κανονισμό πίσω από τον οποίο καλύπτονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού για να πετσοκόβουν ενισχύσεις και να μην αναγνωρίζουν ζημιογόνα αίτια, για άλλες περιπτώσεις, όπως η υποχρέωση της κυβέρνησης να δίνει 30-35 εκατ. ευρώ το χρόνο και δεν τα δίνει, τον κάνουν "γαργάρα"» υπογραμμίζει η ΕΟΑΣΝΛ, προσθέτοντας: «Δεν θυμόμαστε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Κουρεμπές να ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα που οφείλει στον ΕΛΓΑ».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών της Αγιάς και στην επίθεση ενάντια στην Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, η ΕΟΑΣΝΛ υπογραμμίζει: «Υπενθυμίζουμε στον κ. Κουρεμπέ ότι εκπροσωπούμε τους αγρότες και τα συμφέροντά τους και ότι κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αναγκάστηκε ο ΕΛΓΑ να δεχτεί όλες τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών της Αγιάς. Με τον ίδιο τρόπο και κάτω από την πίεση του κινήματος, προχώρησε σε "διορθωτική δήλωση" στη συνάντησή μας στην Αθήνα σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης του παγετού στα κτήματα που παρουσίαζαν το λεγόμενο "δαχτυλίδι πάγου" στα μήλα και έκανε λόγο για "παρανόηση της συζήτησης με τους εκπροσώπους του καταστήματος ΕΛΓΑ στη Λάρισα". Αυτό ακριβώς αναδείξαμε στις δηλώσεις μας με το πέρας της συνάντησης. Οπως και το ότι αναφέρθηκε πως για ποικιλίες πράσινων μήλων ο ΕΛΓΑ λέει ότι υπάρχει συνολική μείωση της παραγωγής, που δεν οφείλεται στον παγετό και έτσι θα υπάρχει οριζόντια μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής σε αυτές τις ποικιλίες και δεν αναγνωρίζει τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο σε όλα τα κτήματα της περιοχής. Πού είναι η παραπλάνηση;».

Να εξοφλούνται στο 100% και χωρίς καθυστέρηση οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος προς τις κυβερνήσεις είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί νέο αντιδραστικό κανονισμό, που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές όπως έγινε και φέτος, θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει - όπως ισχύει τώρα - πολύ κάτω από την πραγματική ζημιά. Για κάλυψη σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (π.χ. ακαρπία, πράσινο σκουλήκι κ.ά.) θα ζητάει επιπλέον ασφάλιστρα, δηλαδή ό,τι κάνει κάθε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία».

Αναφερόμενη στο «επιχείρημα» της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΛΓΑ ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΛΓΑ, η ΕΟΑΣΝΛ, αφού σημειώνει ότι και τα χρήματα του προϋπολογισμού «δικά μας χρήματα είναι, με την άμεση και έμμεση φοροληστεία που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις», υπενθυμίζει την πρόταση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος προς την κυβέρνηση «να φορολογήσει τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, τους "έχοντες και κατέχοντες", με 45%».

Και ρωτάει η Ομοσπονδία: «Για αρχή πάντως, γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που χρωστάει από το 2015 που βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία;», ώστε να εξοφλούνται στο 100% οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους και όχι μόνο στο 80% και με τεράστια καθυστέρηση. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «την περασμένη βδομάδα πληρώθηκαν το 80% της αποζημίωσης οι παραγωγοί της Αγιάς για τον παγετό στα κεράσια του 2016, με 16 μήνες καθυστέρηση!».

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες του νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις ζημιές από παγετό, καύσωνα και χαλαζόπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ