ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εμπάργκο, απειλές και γυμνάσια μετά το «ΝΑΙ»

Ιρακινοί και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν χειραψίες πριν την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στη Σιλόπη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με Ιράκ και Ιράν
Ιρακινοί και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν χειραψίες πριν την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στη Σιλόπη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με Ιράκ και Ιράν
Με αεροπορικό εμπάργκο στις διεθνείς πτήσεις από και προς το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, στρατιωτικά γυμνάσια από τους στρατούς Ιράκ, Ιράν και Τουρκίας και με απειλές για στρατιωτική επέμβαση υποδέχτηκαν οι κυβερνήσεις σε Βαγδάτη, Τεχεράνη και Αγκυρα το αποτέλεσμα του κουρδικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη. Το 92,73% των Κούρδων ψηφοφόρων που είπε «ΝΑΙ» σε μία μελλοντική ανεξαρτησία προκαλεί ανησυχία, καθώς κουρδικοί πληθυσμοί υπάρχουν και σε αυτές της χώρες. Ουσιαστικά η κίνηση της τοπικής άρχουσας τάξης αποτελεί ένα επιπλέον μέσο για νέα παζάρια τόσο με την αστική τάξη του Ιράκ, όσο και με τις γύρω περιοχής. Ερχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επέμβαση στη Συρία και επίκειται νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο σφοδρό ανταγωνισμό τους για την Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς της σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, στο φόντο και της ανοιχτής συζήτησης για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης και την «απεξάρτησή» της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι το ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν και όλη η περιοχή, με τις πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλίων: Δυτικών, της Ρωσίας, της Τουρκίας κ.λπ.

Οχι τυχαία, επανέρχονται σενάρια για επαναχάραξη συνόρων, που δεν κατέστη εφικτό μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε Ιράκ και Συρία, παρά την αξιοποίηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που δημιουργήθηκαν στα «θερμοκήπια» της CIA και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ηδη οι ΗΠΑ, που διαφώνησαν στην ουσία μόνο με τη χρονική στιγμή του κουρδικού δημοψηφίσματος (επειδή θεωρούν πως θα επιδράσει αρνητικά στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους»), προθυμοποιήθηκαν προχτές «να διευκολύνουν» το διάλογο ανάμεσα σε Βαγδάτη και Κούρδους. Θέση υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν πέρα από το Ισραήλ παίρνουν σιγά - σιγά και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με πρώτους τον (Δημοκρατικό) γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, που την Τετάρτη τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ, και τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων Τρεντ Φρανκς, που τη Δευτέρα προώθησε νομοσχέδιο υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Κούρδων.

Ιράκ, Ιράν και Τουρκία προσπαθούν την ίδια ώρα να συντονίσουν τις ενέργειές τους, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν εξελίξεις που μπορεί να τους κοστίσουν πολύ ακριβά, μελλοντικά, σε εδάφη, ενώ η Ρωσία (η εταιρεία της οποίας, «Rosneft», έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την κουρδική κυβέρνηση για επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων) διατείνεται πως επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής.

Οι επόμενες κινήσεις των «παικτών» στη «μεγάλη σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής είναι στα σκαριά και μόνο νέα δεινά θα φέρουν στους λαούς, όσο αυτοί δεν ανατρέπουν τα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Δ.ΟΡΦ.


ΙΣΠΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Αντιπαράθεση για τις υποθέσεις του κεφαλαίου

Σε εκρηκτικό κλίμα αναμενόταν σήμερα το λεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, διαδικασία που η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομη και αντισυνταγματική. Ετσι, κλιμακώνει τα μέτρα καταστολής (συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αστυνομικών και εθνοφρουράς, που είναι στρατιωτικό σώμα), συλλήψεις, απειλές για διώξεις και πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σε όσους εμφανιστούν ως εφορευτικές επιτροπές, με τη δικαιολογία ότι θα διαχειρίζονται παράνομα στοιχεία πολιτών.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με όλη αυτήν την κινητοποίηση δίνει την αίσθηση της τελικής αναμέτρησης. Από την άλλη, η τοπική κυβέρνηση του Κάρλες Πουιντζεμόντ και των αυτονομιστικών κομμάτων, που εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα της άρχουσας τάξης της επαρχίας, επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αγνοώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας και την εντολή της Εισαγγελίας για αποτροπή του.

Δυνάμεις που ελέγχουν τα αυτονομιστικά κόμματα με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας, που στηρίζει την κυβέρνηση, οργανώνουν καταλήψεις σχολείων - εκλογικών κέντρων, ώστε να αποτρέψουν τις δυνάμεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης να μπλοκάρουν τα εκλογικά τμήματα. Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και τρακτέρ για την περιφρούρησή τους, ενώ εκφράζεται και δικαιολογημένη οργή από νέους (μαθητές - φοιτητές) για τα σκληρά μέτρα καταστολής με μεγάλες διαδηλώσεις.

Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση, στην οποία εγκλωβίζονται και λαϊκές δυνάμεις, που αποπροσανατολίζονται με το λεγόμενο εθνοτικό ζήτημα. Υπάρχουν οι καπιταλιστές που βλέπουν περισσότερες προοπτικές σε μια πιο ανεξάρτητη Καταλονία, ωστόσο και σε αυτό το «στρατόπεδο» διατυπώνονται διαφορετικές εκδοχές για απόσχιση ή πιο χαλαρή σύνδεση με την Ισπανία. Τα δεδομένα ότι στην Καταλονία παράγεται το 20% του ΑΕΠ, ότι είναι κέντρο της βιομηχανικής παραγωγής ολόκληρης της Ισπανίας, ότι βρίσκεται το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων που υπάρχουν σε όλο το ενιαίο κράτος, ή ότι σε περίπτωση απόσχισης βγαίνει από την ΕΕ και απαιτείται νέα διαδικασία εισδοχής, κάνει πολλούς να είναι συγκρατημένοι ή και αντίθετοι με την ανεξαρτησία.

Αυτό εκφράζεται στα αστικά κόμματα πέραν των αυτονομιστικών. Το κυβερνών στην Ισπανία Λαϊκό Κόμμα, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» έχουν τοποθετηθεί κατά της ανεξαρτησίας, όπως κριτικό είναι και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος» ή η ρεφορμιστική «Ενωμένη Αριστερά» που ασκούν κριτική στη σκληρή κατασταλτική τακτική του Ραχόι και ζητούν «δημοκρατικό διάλογο» ή και γενικόλογα «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας βλέπει με «ταξικά γυαλιά» την όλη αντιπαράθεση και καλεί την εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΕ, Αστορ Γκαρσία, τα στελέχη και τα μέλη του δίνουν τη μάχη για τον απεγκλωβισμό εργατών και λαϊκών μαζών από τα αστικά διλήμματα, ενάντια στην κρατική καταστολή, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό, που μπορεί να δώσει απάντηση και σε όποια εθνοτικά ζητήματα υπάρχουν.


Δ. Καρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ