Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εμπάργκο, απειλές και γυμνάσια μετά το «ΝΑΙ»

Ιρακινοί και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν χειραψίες πριν την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στη Σιλόπη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με Ιράκ και Ιράν
Ιρακινοί και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν χειραψίες πριν την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στη Σιλόπη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με Ιράκ και Ιράν
Με αεροπορικό εμπάργκο στις διεθνείς πτήσεις από και προς το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, στρατιωτικά γυμνάσια από τους στρατούς Ιράκ, Ιράν και Τουρκίας και με απειλές για στρατιωτική επέμβαση υποδέχτηκαν οι κυβερνήσεις σε Βαγδάτη, Τεχεράνη και Αγκυρα το αποτέλεσμα του κουρδικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη. Το 92,73% των Κούρδων ψηφοφόρων που είπε «ΝΑΙ» σε μία μελλοντική ανεξαρτησία προκαλεί ανησυχία, καθώς κουρδικοί πληθυσμοί υπάρχουν και σε αυτές της χώρες. Ουσιαστικά η κίνηση της τοπικής άρχουσας τάξης αποτελεί ένα επιπλέον μέσο για νέα παζάρια τόσο με την αστική τάξη του Ιράκ, όσο και με τις γύρω περιοχής. Ερχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επέμβαση στη Συρία και επίκειται νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο σφοδρό ανταγωνισμό τους για την Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς της σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, στο φόντο και της ανοιχτής συζήτησης για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης και την «απεξάρτησή» της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι το ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν και όλη η περιοχή, με τις πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλίων: Δυτικών, της Ρωσίας, της Τουρκίας κ.λπ.

Οχι τυχαία, επανέρχονται σενάρια για επαναχάραξη συνόρων, που δεν κατέστη εφικτό μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε Ιράκ και Συρία, παρά την αξιοποίηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που δημιουργήθηκαν στα «θερμοκήπια» της CIA και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ηδη οι ΗΠΑ, που διαφώνησαν στην ουσία μόνο με τη χρονική στιγμή του κουρδικού δημοψηφίσματος (επειδή θεωρούν πως θα επιδράσει αρνητικά στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους»), προθυμοποιήθηκαν προχτές «να διευκολύνουν» το διάλογο ανάμεσα σε Βαγδάτη και Κούρδους. Θέση υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν πέρα από το Ισραήλ παίρνουν σιγά - σιγά και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με πρώτους τον (Δημοκρατικό) γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, που την Τετάρτη τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ, και τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων Τρεντ Φρανκς, που τη Δευτέρα προώθησε νομοσχέδιο υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Κούρδων.

Ιράκ, Ιράν και Τουρκία προσπαθούν την ίδια ώρα να συντονίσουν τις ενέργειές τους, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν εξελίξεις που μπορεί να τους κοστίσουν πολύ ακριβά, μελλοντικά, σε εδάφη, ενώ η Ρωσία (η εταιρεία της οποίας, «Rosneft», έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την κουρδική κυβέρνηση για επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων) διατείνεται πως επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής.

Οι επόμενες κινήσεις των «παικτών» στη «μεγάλη σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής είναι στα σκαριά και μόνο νέα δεινά θα φέρουν στους λαούς, όσο αυτοί δεν ανατρέπουν τα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ