ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2017
«Νικητής» η οργάνωση ICAN για τον πυρηνικό αφοπλισμό

ΟΣΛΟ.--

Με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, τις βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές και τις έντονες πιέσεις των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ για κατάργηση ή «επαναδιαπραγμάτευση» της διεθνούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης επέλεξε να δώσει φέτος το βραβείο στη «Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων» (ICAN).

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης έγινε δεκτή από την εκπρόσωπο της οργάνωσης Μπέατρις Φιν με ικανοποίηση. Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να απαγορεύσουν άμεσα τα πυρηνικά όπλα, τονίζοντας: «Είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης στον κόσμο, την ώρα που πύρινες δηλώσεις θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εύκολα, αμείλικτα, προς μια φρίκη χωρίς όνομα. Το εύρος μιας πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται και πάλι. Αν υπήρξε κάποια στιγμή που τα κράτη θα έπρεπε να δηλώσουν την απερίφραστη αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ICAN είναι ένας «διεθνής συνασπισμός» οργανώσεων με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό. Θεωρεί πως μία από τις σημαντικές επιτυχίες της καταγράφηκε στις 7/7/2017, όταν ξεκίνησε η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από αρκετές δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Ωστόσο, η ισχύς της συμφωνίας είναι συμβολική, καθώς δεν συμμετέχουν σε αυτήν οι εννιά πυρηνικές δυνάμεις, δηλαδή οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα, οι οποίες υπολογίζεται πως ετησίως δαπανούν περισσότερα από 105 δισ. δολάρια για να εξασφαλίζουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

H ΙCAN «υπερίσχυσε» λόγω της συγκυρίας υποψηφιοτήτων που είχαν καταγραφεί, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, ο Πάπας Φραγκίσκος και πολλές ακόμα. Το συγκεκριμένο βραβείο, όπως έχει φανεί διαχρονικά, υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες που σχετίζονται με τις τρέχουσες προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νόμπελ Ειρήνης το 2009, στον Μπαράκ Ομπάμα, εκλεγμένο τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, και μάλιστα προκαταβολικά για τις ...προθέσεις του, ο οποίος συνέχισε κανονικότατα όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η ICAN

Η ICAN συγκροτήθηκε το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, και σήμερα απαρτίζεται από 468 οργανώσεις σε 101 χώρες. Υποστηρίζει πως επιδιώκει να «ενώσει» τις προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό ακτιβιστών και διασημοτήτων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο μουσικός της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ.

Η έδρα της οργάνωσης είναι στα κτίρια του λεγόμενου «Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών» στη Γενεύη, κοντά στον ΟΗΕ.

Η οργάνωση δεν στηλιτεύει μόνο τις χώρες που παράγουν και διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά υποτίθεται πως το κάνει και για αυτές που τα «φιλοξενούν» στο έδαφός τους, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών συμβατικών «υποχρεώσεων», όπως κάνουν ήδη τουλάχιστον πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φονική καταιγίδα σε Νικαράγουα, Ονδούρα και Κόστα Ρίκα

Αντιμέτωπες με κατολισθήσεις βρίσκονται γειτονιές του Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα

Copyright 2017 The Associated

Αντιμέτωπες με κατολισθήσεις βρίσκονται γειτονιές του Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα
Με το ενδεχόμενο η τροπική καταιγίδα «Νέιτ» να εξελιχθεί σε κυκλώνα να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία, και ενώ δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τους πρόσφατους κυκλώνες «Ιρμα», «Χοσέ Μαρία» και «Χάρβεϊ», οι νεκροί ήδη φτάνουν τους 20. Οι περισσότεροι (11) είναι στη Νικαράγουα, όπου επίσης αγνοούνται 7, και ακολουθεί η Κόστα Ρίκα με 6 νεκρούς και 15 αγνοούμενους και η Ονδούρα με 3 νεκρούς.

Η Κόστα Ρίκα κήρυξε χτες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούσαν, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων και πλημμυρών. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι άλλες δύο χώρες, όπου ειδικά λαϊκές φτωχογειτονιές έχουν πνιγεί στις λάσπες.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανέφερε ότι η τροπική καταιγίδα «Νέιτ» αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της προς Βορρά, χάνοντας μέρος της ισχύος της καθώς περνά πάνω από τη γη, πριν την ανακτήσει όταν φτάσει ξανά στη θάλασσα. Υπήρχε η εκτίμηση ότι αργά χτες το βράδυ η καταιγίδα θα βρισκόταν «κοντά στην ένταση ενός κυκλώνα», καθώς θα προσέγγιζε τη Χερσόνησο του Γιουκατάν (ανατολικό Μεξικό). Εξίσου πιθανό είναι να μετατραπεί σε κυκλώνα το Σαββατοκύριακο, όταν θα περάσει τον Κόλπο του Μεξικού, πριν φτάσει στις νότιες ΗΠΑ, στις Πολιτείες Λουιζιάνα και Φλόριντα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΟ ΟΡΙΖΟΝΤΕ.-- Από εμπρησμό που φέρεται να προκάλεσε φύλακας σε παιδικό σταθμό, στην επαρχία Μίνας Ζεράις στη Βραζιλία, βρήκαν τραγικό θάνατο 6 παιδιά και μία παιδαγωγός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 50χρονος φύλακας, που εργαζόταν στο σταθμό τα τελευταία 8 χρόνια, περιέλουσε τα θύματα και το δικό του σώμα με αλκοόλ και έβαλε φωτιά, ενώ αργότερα και ο ίδιος πέθανε στο νοσοκομείο. Εμφανίζεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα και οι αρχές ερευνούν τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιας πράξης.

ΤΟΚΙΟ.-- Οργή προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στην Ιαπωνία. Στο φως ήρθαν στοιχεία για την 31χρονη δημοσιογράφο Μίουα Σάντο, που το 2013 είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς. Η Μίουα είχε κάνει 159 ώρες υπερωριών μέσα σε ένα μήνα, και τον τελευταίο μήνα πριν πεθάνει δεν είχε ξεκουραστεί παρά μόνο δυο μέρες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» από το Ντουμπάι, σταμάτησαν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους τους στον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κόντρας ανάμεσα σε χώρες της περιφέρειας, με πρώτες τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο αριθμός των μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη για την Ευρώπη μειώθηκε κατά 20% φέτος, εξαιτίας των πιέσεων και της «υποστήριξης» της ΕΕ στις λιβυκές αρχές, δήλωσε ο διοικητής της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής ναυτικής επιχείρησης «Σοφία», που δρα με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο Σρουμ αλ Σαναάνι, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» στην Υεμένη, σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Υεμένη, ανέφεραν προχτές πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε γραπτώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση, για λόγους υγείας, του στρατηγού ε.α. Ράτκο Μλάντιτς, που υπέστη τρία εγκεφαλικά πριν ακόμη συλληφθεί. Η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη και πολλές φορές η δίκη του διακόπηκε, διότι δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ελλείψεις αυγών παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις αγορές του Δυτικού Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική, μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών που σημειώθηκαν σε πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα τη θανάτωση πάνω από 2.000.000 πουλερικών.

ΟΤΑΒΑ.-- Στην ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή αγωγού, που θα μετέφερε 1.100.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα από τον Δυτικό Καναδά στις ακτές της χώρας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, προχώρησε χτες η κατασκευάστρια καναδική εταιρεία «TransCanada», λόγω ασύμφορου κόστους και τοπικών αντιδράσεων για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής από όπου θα περνούσε ο αγωγός.

ΡΩΣΙΑ
Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

Πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (3.39 π.μ.) στην επαρχία Βλαντίμιρ, 110 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με λεωφορείο που είχε ακινητοποιηθεί πάνω στις ράγες. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, «οι άλλοι επιβάτες του λεωφορείου, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν θύματα από τους επιβαίνοντες στο τρένο, ενώ έχει διαταχθεί έρευνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, το λεωφορείο από το Καζακστάν υπέστη βλάβη την ώρα που περνούσε μια διάβαση τρένων, αν και είχε ανάψει ο κόκκινος φωτεινός σηματοδότης, που τον παραβίασε. Στη συνέχεια, ο ένας οδηγός μαζί με 34 επιβάτες που κατέβηκαν από το όχημα, επιχείρησε να το σπρώξει μακριά από τις γραμμές, όμως το τρένο της γραμμής Αγ. Πετρούπολη - Νίζνι Νόβγκοροντ, έπεσε πάνω στο όχημα με μεγάλη δύναμη. Οι άνθρωποι που κατέβηκαν από το όχημα κατάφεραν να σωθούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν διευκρίνισε ότι οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε, ήταν πολίτες της χώρας, ενώ και το λεωφορείο είχε πινακίδες Καζακστάν, και ότι σε αυτό επέβαιναν 55 πολίτες του Ουζμπεκιστάν, ωστόσο δεν διευκρινίζεται ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων.

Εφτά νεκροί από σφοδρή καταιγίδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν τα οχήματά τους καταπλακώθηκαν από δέντρα ή κλαδιά κατά τη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας «Χαβιέ», που σάρωσε προχτές το βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες, έχουν αποκλειστεί δρόμοι και δεν λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο σε Αμβούργο, Βερολίνο, Ανόβερο και Κίελο. Ακόμα, ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, κυρίως στη Βρέμη και το Ανόβερο.

Οι σφοδροί άνεμοι, που σάρωσαν το λιμάνι του Αμβούργου, φτάνοντας έως τα 140 χλμ. την ώρα, κατευθύνθηκαν προς το Βερολίνο και τα κρατίδια της Σαξονίας και της Σαξονίας - Ανχαλτ. Αλλα κρατίδια που επλήγησαν ήταν το Βραδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο - Πομερανία.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ
Εκδήλωση από την Κουβανική Πρεσβεία και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο

Τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη, στις 8.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Τσε Γκεβάρα, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του στη Βολιβία, στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» new star art cinema (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας). Η κεντρική ομιλία θα γίνει από την Πρέσβειρα της Κούβας Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Εκεί που δεν έφθασε κανείς» σε σκηνοθεσία Μανουέλ Πέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ