ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Επιδεινώνονται επικίνδυνα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Eurokinissi

Για «καταστροφικές συνέπειες» σε βάρος των προσφύγων, της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής, που έχει «η πολιτική περιορισμού στα νησιά προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», έκαναν λόγο στην Επιτροπή της Βουλής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό, είπε χαρακτηριστικά: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατάσταση είναι, πραγματικά, πάρα πολύ άσχημη στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο, που βρεθήκαμε. Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν προστασία και ασφάλεια, είναι παγιδευμένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες μέσω ενός κύματος νέων αφίξεων, που αποτελούνται, κυρίως, από γυναίκες και παιδιά. Χαρακτηριστικά, τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου για τη Λέσβο από τα σχεδόν 3.000 άτομα η πλειοψηφία ήταν παιδιά και ο υπόλοιπος πληθυσμός χωρίζεται σε γυναίκες και άνδρες».

Η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Παρατηρητηρίου, ανέφερε πως «αυτό που επίσης μας σόκαρε, ήταν ότι παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση και άλλοι υπεύθυνοι για το hot spot της Μόριας γνωρίζουν ότι η Μόρια δεν είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία, εμείς συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι ζουν εκεί και γι' αυτούς, κυριολεκτικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσβαση στα ντους ή στις τουαλέτες, που είναι απολύτως απροσπέλαστες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη βρήκε ευκαιρία να εξωραΐσει τον χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, καλώντας τες «να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε για να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στις ευάλωτες τουλάχιστον κοινωνικές ομάδες. Νομίζω, δηλαδή, ότι είναι ζητούμενο ειδικά σε αυτές τις ομάδες να υπάρχει κατ' εξαίρεση μετεγκατάσταση», ενώ εκθείασε την ...«προσφορά» των ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Αντωνίου προέτρεψε σε ...πολιτική συναίνεση απέναντι στην «προσφυγική κρίση».

Χρειάζονται μέτρα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καταρχήν ανέδειξε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα καθώς «όσο θα υπάρχουν ανελέητοι ανταγωνισμοί και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν και προσφυγικές ροές», όπως είπε. «Εδώ, λοιπόν, είναι ένα βασικό κομβικό για μας ζήτημα, κατά πόσο αντιμετωπίζονται οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους και κατ' επέκταση προσφυγικές ροές». Ενώ επισήμανε πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, «τα αποτελέσματα της οποίας και εσείς αναφέρετε», όπως τόνισε, με την οποία έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα πάνω από 60.000 πρόσφυγες, είναι μέρος των ανταγωνισμών αυτών. «Το δεύτερο έχει να κάνει - πρόσθεσε - με ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές. Καταρχήν για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Διαμονή, περίθαλψη, αντιμετώπιση εν γένει όλων των προβλημάτων που έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δομές κατάλληλες, υγειονομική κάλυψη, δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης».

«Επομένως, η κατάσταση που περιγράψατε», επισήμανε προς τις δύο ερευνήτριες, «μας είναι γνωστή, διότι επισκεπτόμαστε τα νησιά. Δεν έχουμε αντίρρηση να πάει και Επιτροπή», αλλά «εδώ χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό που αναδείξατε εσείς με την παρουσία σας στη Λέσβο και όσα μας αναφέρετε, θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων». Οσον αφορά το θέμα του ασύλου ανέδειξε την ανάγκη της γρήγορης εξέτασης των αιτήσεων, προσθέτοντας ότι «είναι συντριπτικά τα ποσοστά των προσφύγων που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι είχαν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Κι εμείς λέμε ότι αυτό το δικαίωμα, τους το στερεί αυτή η Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας, την οποία έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της Συνθήκης του Δουβλίνου κ.λπ.».

Οπως σημείωσε, «το εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας έχει κάνει υπόθεσή του τη διεκδίκηση για ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και διαμονής των προσφύγων, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και τον απεγκλωβισμό τους για τις χώρες προορισμού τους».

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση της προετοιμασίας για το χειμώνα στις δομές προσφύγων και μεταναστών του Αιγαίου ζητά από τις ελληνικές αρχές η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεδομένου ότι επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αυξάνονται οι αφίξεις. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hot spots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το 1/3 κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο.

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή τις νέες περικοπές πόρων

Παρέμβαση σχετικά με το θέμα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2018, έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε τα εξής: «Απέναντι στη νέα σφαγή των ΚΑΠ, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο κ. δήμαρχος στέκεται με μια άνευρη κριτική. Οι ΚΑΠ είναι οι μόνοι πόροι που υπάρχουν για να αμβλύνεται η φορομπηχτική πολιτική από την πλευρά των δήμων. Το θέμα είναι από πού θα καλυφθούν αυτά τα εκατομμύρια που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό του δήμου. Η συνταγή που ακολουθεί η δημοτική αρχή σαν πλειοψηφία είναι να καλυφθούν από τα σημερινά υποζύγια, από τον κόσμο που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να πληρώνει κι έχει μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου. Πάνω από 4,5 εκατομμύρια είναι αυτοί που χρωστάνε στο Δημόσιο. Ερχονται συνεχώς θέματα να αναθέτονται οι εργασίες που θα έπρεπε να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου σε εργολάβους. Γιατί προσλήψεις δεν γίνονται και οι κατευθύνσεις που δίνονται από την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες: Ανταποδοτικότητα, φορομπηξία και ανάθεση σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε ο δήμαρχος στα 5 εκατομμύρια των τουριστών στην Αθήνα, ελπίζουμε ότι στα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων, στον προϋπολογισμό του δήμου, θα εμφανιστεί ένα τεράστιο ποσό. Αν δεν εμφανιστεί, σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν, με την ανοχή της διοίκησης του δήμου».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Ν. Σοφιανός, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Πρώτο θέμα. Σήμερα είχαμε νέα επιχείρηση καταπάτησης δημοτικής περιουσίας του Αλσους Προμπονά, από προκλητική ενέργεια του καταπατητή ιερωμένου με συνεργεία του δήμου Καματερού. Στοχεύουν στην καταπάτηση έκτασης 8 στρεμμάτων, το 30% του Πάρκου. Η εμπλοκή πλέον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνει νέα τροπή στην υπόθεση. Μάθαμε ότι ο Πατριάρχης έρχεται στις 29 Οκτωβρίου στο συγκεκριμένο χώρο. Μια παρουσία που, προφανώς και ανεξάρτητα από προθέσεις, νομιμοποιεί την προσπάθεια καταπάτησης των 8 στρεμμάτων, γιατί δε μιλάμε πλέον μόνο για το ναό.

Θεωρούμε ότι πρέπει να επαναβεβαιώσουμε σήμερα σαν Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο χώρος αυτός ανήκει στο δήμο και τον διαχειρίζεται για τους Αθηναίους με τις υπηρεσίες που παρέχει. Πρέπει να επικοινωνήσει ο ίδιος ο δήμαρχος με το Φανάρι, για να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ώστε ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου που έχει απομείνει να μπει σε δικαστικές περιπέτειες αμφισβήτησης της κυριότητας.

Δεύτερο θέμα. Υπάρχει έμμεση ευθύνη του δήμου για το γεγονός ότι πλέον, ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, έχουν στοιβαχτεί χωρίς προετοιμασία τα προσφυγόπουλα στις ημερήσιες δομές. Τα βάζουν σε μια τάξη και τα αφήνουν στην τύχη τους, σε τμήματα με 36 παιδιά, σε απαράδεκτους χώρους. Στο 55ο, το 20ό, το 21ο, το 32ο, το 51ο, το 39ο Δημοτικό Σχολείο. Υπάρχει καταγγελία από τους Συλλόγους των δασκάλων. Το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Η κατάσταση είναι τραγική. Βάζουν τα παιδιά σε τάξη με βάση την ηλικία τους, χωρίς να γνωρίζουν Ελληνικά, αναθέτουν σε άλλα μεταναστόπουλα να κάνουν τον μεταφραστή, παρακολουθούν τα κανονικά μαθήματα του διδακτικού έτους, και έχουμε τις ΜΚΟ να βγάζουν τα συμβόλαια και να γράφουν παιδιά στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν τάξεις υποδοχής. Υπάρχουν μόνο 9 τμήματα υποδοχής σε όλο το δήμο της Αθήνας, στα 55 σχολεία που υπάρχουν σε όλη την Αττική. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την ανάγκη που έχουν αυτά τα παιδιά να ενταχθούν με κάποιους όρους στο δημόσιο σχολείο το πρωί, με τάξεις υποδοχής, με τάξεις στήριξης, με μαθήματα προσαρμοσμένα στην κατάστασή τους. Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί και έδαφος για ξενοφοβικές αντιδράσεις που πρέπει να απομονωθούν. Από αυτήν την πλευρά, ο δήμος θα πρέπει να απαιτήσει από το υπουργείο, άμεσα, τώρα, τάξεις υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στο δήμο της Αθήνας».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνάντηση του δημάρχου με τις καθαρίστριες των σχολείων

Πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, συνάντηση με τις καθαρίστριες των σχολείων του δήμου Πατρέων. Μιλώντας στις συγκεντρωμένες καθαρίστριες, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι στο πλάι τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους να μπει επιτέλους τέλος στην πολύχρονη ομηρία, την ανασφάλεια και τους μισθούς πείνας. Στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τόνισε ακόμα ότι ο δήμος Πατρέων, σε αντίθεση με άλλους δήμους, συνέχισε τις συμβάσεις με τις ίδιες εργαζόμενες και δεν προχώρησε, ούτε θα προχωρήσει, σε καμία απόλυση. Παρά την καθυστέρηση, για μια ακόμα χρονιά, από την κυβέρνηση στην αποστολή των χρημάτων για τη μισθοδοσία τους, ο δήμος Πατρέων θα καταβάλει κανονικά το μισθό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ