Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Επιδεινώνονται επικίνδυνα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Eurokinissi

Για «καταστροφικές συνέπειες» σε βάρος των προσφύγων, της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής, που έχει «η πολιτική περιορισμού στα νησιά προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», έκαναν λόγο στην Επιτροπή της Βουλής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό, είπε χαρακτηριστικά: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατάσταση είναι, πραγματικά, πάρα πολύ άσχημη στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο, που βρεθήκαμε. Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν προστασία και ασφάλεια, είναι παγιδευμένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες μέσω ενός κύματος νέων αφίξεων, που αποτελούνται, κυρίως, από γυναίκες και παιδιά. Χαρακτηριστικά, τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου για τη Λέσβο από τα σχεδόν 3.000 άτομα η πλειοψηφία ήταν παιδιά και ο υπόλοιπος πληθυσμός χωρίζεται σε γυναίκες και άνδρες».

Η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Παρατηρητηρίου, ανέφερε πως «αυτό που επίσης μας σόκαρε, ήταν ότι παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση και άλλοι υπεύθυνοι για το hot spot της Μόριας γνωρίζουν ότι η Μόρια δεν είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία, εμείς συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι ζουν εκεί και γι' αυτούς, κυριολεκτικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσβαση στα ντους ή στις τουαλέτες, που είναι απολύτως απροσπέλαστες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη βρήκε ευκαιρία να εξωραΐσει τον χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, καλώντας τες «να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε για να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στις ευάλωτες τουλάχιστον κοινωνικές ομάδες. Νομίζω, δηλαδή, ότι είναι ζητούμενο ειδικά σε αυτές τις ομάδες να υπάρχει κατ' εξαίρεση μετεγκατάσταση», ενώ εκθείασε την ...«προσφορά» των ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Αντωνίου προέτρεψε σε ...πολιτική συναίνεση απέναντι στην «προσφυγική κρίση».

Χρειάζονται μέτρα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καταρχήν ανέδειξε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα καθώς «όσο θα υπάρχουν ανελέητοι ανταγωνισμοί και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν και προσφυγικές ροές», όπως είπε. «Εδώ, λοιπόν, είναι ένα βασικό κομβικό για μας ζήτημα, κατά πόσο αντιμετωπίζονται οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους και κατ' επέκταση προσφυγικές ροές». Ενώ επισήμανε πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, «τα αποτελέσματα της οποίας και εσείς αναφέρετε», όπως τόνισε, με την οποία έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα πάνω από 60.000 πρόσφυγες, είναι μέρος των ανταγωνισμών αυτών. «Το δεύτερο έχει να κάνει - πρόσθεσε - με ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές. Καταρχήν για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Διαμονή, περίθαλψη, αντιμετώπιση εν γένει όλων των προβλημάτων που έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δομές κατάλληλες, υγειονομική κάλυψη, δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης».

«Επομένως, η κατάσταση που περιγράψατε», επισήμανε προς τις δύο ερευνήτριες, «μας είναι γνωστή, διότι επισκεπτόμαστε τα νησιά. Δεν έχουμε αντίρρηση να πάει και Επιτροπή», αλλά «εδώ χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό που αναδείξατε εσείς με την παρουσία σας στη Λέσβο και όσα μας αναφέρετε, θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων». Οσον αφορά το θέμα του ασύλου ανέδειξε την ανάγκη της γρήγορης εξέτασης των αιτήσεων, προσθέτοντας ότι «είναι συντριπτικά τα ποσοστά των προσφύγων που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι είχαν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Κι εμείς λέμε ότι αυτό το δικαίωμα, τους το στερεί αυτή η Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας, την οποία έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της Συνθήκης του Δουβλίνου κ.λπ.».

Οπως σημείωσε, «το εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας έχει κάνει υπόθεσή του τη διεκδίκηση για ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και διαμονής των προσφύγων, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και τον απεγκλωβισμό τους για τις χώρες προορισμού τους».

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση της προετοιμασίας για το χειμώνα στις δομές προσφύγων και μεταναστών του Αιγαίου ζητά από τις ελληνικές αρχές η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεδομένου ότι επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αυξάνονται οι αφίξεις. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hot spots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το 1/3 κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο.

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ