ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κι όμως, αυξάνεται...

Η συνεχής και τεράστια αύξηση των ποσοστών και της «επίσημης» ανεργίας στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς αποδεικνύει πως είναι άνευ αντικειμένου οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «αντιστροφής του κλίματος», που, δήθεν, οδηγεί σε μείωση της ανεργίας

Τεράστια είναι τα ποσοστά της ανεργίας στη Θεσσαλία και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το ποσοστό αύξησης, σε σχέση με πέρσι, ξεπερνά το 20%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας, αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι που δεν καταγράφονται στις καρτέλες του ΟΑΕΔ, ενώ σε πραγματική μάστιγα εξελίσσεται η ανασφάλιστη εργασία.

Η συνεχής και αλματώδης αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλία δείχνει ότι είναι άνευ αντικειμένου, και εν πολλοίς ύποπτοι, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί δήθεν «αντιστροφής του κλίματος», που θα οδηγήσει, οσονούπω, σε αλλαγή της κατάστασης και όχι μόνο σε μείωση της ανεργίας - η ελάχιστη μείωση που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας γίνεται αντικείμενο προπαγάνδας και πολιτικής εκμετάλλευσης - αλλά και, γενικότερα, σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι, δε, σε όλους γνωστό πως για την επιδείνωση του προβλήματος την ευθύνη φέρει η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πολιτική που εφαρμόζει, με σχεδιασμό και συγκεκριμένη μεθόδευση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία όχι μόνο δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά, αντίθετα, στο όνομα δήθεν αύξησης της απασχόλησης, κατήργησε το 8ωρο, επιχειρεί την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βεβαίως, η ανεργία δεν μπορεί να εκλείψει όσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα, και γι' αυτό ο αγώνας κατά της μάστιγας αυτής πρέπει να συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, από μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία.

Ο «εφιάλτης» των αριθμών

Στη Λάρισα, ο αριθμός των ανέργων τα τελευταία τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί και φτάνει κοντά στις 25.000 (ποσοστό 17% περίπου), ενώ το 1997 δεν ξεπερνούσε τους 8.500 (ποσοστό 9%). Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η πορεία της ανεργίας ήταν ως εξής: Το 1997 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έφταναν στους 8.500, το 1998 στις 13.400, σημειώνοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 57%. Το 1999, το ποσοστό της ανεργίας, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκε κατά 42% και ο αριθμός των ανέργων έφτασε στις 19.100, ενώ το 2000 στις 25.000, σημειώνοντας αύξηση 31%. Το ίδιο τραγικά είναι και τα στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία στο νομό, καθώς το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων ξεπερνά το 30%.

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας στο Νομό Λάρισας αποδεικνύει ότι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, που υλοποιήθηκαν και που «διαφημίζει» η κυβέρνηση με το πρόσχημα της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, είναι «φούμαρα» και μοναδικό στόχο έχουν να «προικίσουν» με πακτωλούς δισεκατομμυρίων, μέσω του ΟΑΕΔ, τους διάφορους «αετονύχηδες» του μεγάλου κεφαλαίου και να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους, «κλέβοντας» τα λεφτά των εργαζομένων.

Στο Βόλο

Την πρωτιά στα ποσοστά της ανεργίας στη Θεσσαλία, κατέχει ο Νομός Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία στο νομό ανέρχεται περίπου στο 28% και οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στο υποκατάστημα του Οργανισμού στο Βόλο φτάνουν τις 10.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι και γυναίκες. Οπως εκτιμούν τα συνδικάτα, το πραγματικό ποσοστό των ανέργων ξεπερνά το 32%. Η ανεργία «χτυπά» περισσότερο τους βιομηχανικούς εργάτες σε ποσοστό 33%, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε ποσοστό 12,92%, τους απασχολούμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα σε ποσοστό 5,5% και τους εκπαιδευτικούς σε ποσοστό 4,4%. Το 45% των ανέργων είναι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών και το 55% είναι άνεργοι από 30 - 64 ετών. Στο νομό, το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας φτάνει στο 30%. Τα τελευταία 10 χρόνια, στη Μαγνησία, έκλεισαν πάνω από 20 επιχειρήσεις και πολλές μικροβιοτεχνίες, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), που εφαρμόστηκαν, με ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κυρίως, αποδείχτηκαν απάτη, όπως είχε προειδοποιήσει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζει το ποσοστό της ανεργίας και στο Νομό Καρδίτσας, καθώς ο αγροτικός τομέας, που είναι η κατ' εξοχήν οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, υφίσταται δραματική συρρίκνωση, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στο ξερίζωμα από τη γη τους χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Ολοι αυτοί οι αγρότες, νέοι κυρίως, αλλά και μεγαλύτεροι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να φύγουν από τα χωριά τους, προστίθενται στις λίστες των ανέργων στις πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, το ποσοστό των ανέργων στο Νομό Καρδίτσας φτάνει το 25% και, αν συνυπολογιστούν οι ξεκληρισμένοι αγρότες, εκτιμάται ότι ξεπερνά ακόμα και το 45%.

Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στο Νομό Τρικάλων, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων φτάνει τις 6.395.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Στον παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό αγώνα η προοπτική

Στις ευθύνες που υπάρχουν για την αύξηση της ανεργίας και στα προβλήματα που δημιουργούνται αναφέρονται, μιλώντας στο «Ρ», συνδικαλιστές από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Ο ΘΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τονίζει: «Στο όνομα της ανεργίας η κυβέρνηση στήνει διάφορους μηχανισμούς, με την υλοποίηση προγραμμάτων για τη δήθεν καταπολέμησή της, προκειμένου να θησαυρίσουν οι εργοδότες και να ενισχύσουν την "απασχολησιμότητα" και όχι την απασχόληση. Ετσι και στο νομό Λάρισας, τα διάφορα προγράμματα για τα οποία γίνεται πολλή κουβέντα, στοχεύουν στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και να "φουσκώσουν" τις τσέπες των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συγκροτήσουν ένα πλατύ αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης, ν' ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη πολιτική για την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, έτσι ώστε τα μέσα παραγωγής και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ν' ανήκουν στην εργατική τάξη και στο λαό και ν' αξιοποιείται όλο το εργατικό δυναμικό».

Ο ΤΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου και της διοίκησης του ΕΚΒ, υπογραμμίζει: «Τα στοιχεία για την αλματώδη αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, αποδεικνύουν ότι όσο συνεχίζεται να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης το πρόβλημα θα οξύνεται. Στο νομό μας, μάλιστα, άρχισαν να εμφανίζονται και τα παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Επίσης, σε πολλούς χώρους δουλιάς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας, για να επιβάλουν καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας και ν' αυξήσουν τα υπερκέρδη τους, τρομοκρατώντας και απειλώντας με απολύσεις τους εργαζόμενους.

Η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας βρίσκεται στην πάλη για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, από μια φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα χαράξει λαϊκή οικονομία».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καρδίτσας, επισημαίνει: «Την ευθύνη για την κατακόρυφη άνοδο του δείκτη της ανεργίας στο νομό Καρδίτσας, ενός από τους φτωχότερους νομούς της χώρας, φέρει η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, οι οποίοι, προστίθενται στις λίστες των ανέργων. Πολλοί είναι αυτοί, δε, που αναγκάστηκαν ν' αναζητήσουν δουλιά στα αστικά κέντρα, δεν μπόρεσαν, ξαναγύρισαν στην Καρδίτσα και σήμερα είναι άνεργοι, ενώ άλλοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Επιβάλλεται ο κοινός συντονισμός δράσης της εργατιάς, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για ν' ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΓΟΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων και της διοίκησης του ΕΚΤ, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος απ' αυτόν που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία. Γιατί στα ποσοστά της ανεργίας που δίνονται δε συμπεριλαμβάνονται ούτε οι αγρότες που ξεκληρίζονται και ψάχνουν δουλιά, ούτε οι τελειόφοιτοι σχολείων, ΙΕΚ, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και άλλων σχολών, ούτε οι γυναίκες κ.ά. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τι γίνεται με όλους όσοι συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης και τελειώνοντας μένουν χωρίς δουλιά, με τους υποαπασχολούμενους κ.ά. Με τους ισχυρισμούς της, η κυβέρνηση περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, στοχεύει να δικαιολογήσει και παρουσιάσει μια σειρά αντεργατικά μέτρα, ως μέτρα που καταπολεμούν την ανεργία.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των ανέργων».

Ρεπορτάζ

Ελένη ΤΖΗΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ