Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Στον παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό αγώνα η προοπτική

Στις ευθύνες που υπάρχουν για την αύξηση της ανεργίας και στα προβλήματα που δημιουργούνται αναφέρονται, μιλώντας στο «Ρ», συνδικαλιστές από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Ο ΘΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τονίζει: «Στο όνομα της ανεργίας η κυβέρνηση στήνει διάφορους μηχανισμούς, με την υλοποίηση προγραμμάτων για τη δήθεν καταπολέμησή της, προκειμένου να θησαυρίσουν οι εργοδότες και να ενισχύσουν την "απασχολησιμότητα" και όχι την απασχόληση. Ετσι και στο νομό Λάρισας, τα διάφορα προγράμματα για τα οποία γίνεται πολλή κουβέντα, στοχεύουν στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και να "φουσκώσουν" τις τσέπες των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συγκροτήσουν ένα πλατύ αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης, ν' ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη πολιτική για την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, έτσι ώστε τα μέσα παραγωγής και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ν' ανήκουν στην εργατική τάξη και στο λαό και ν' αξιοποιείται όλο το εργατικό δυναμικό».

Ο ΤΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου και της διοίκησης του ΕΚΒ, υπογραμμίζει: «Τα στοιχεία για την αλματώδη αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, αποδεικνύουν ότι όσο συνεχίζεται να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης το πρόβλημα θα οξύνεται. Στο νομό μας, μάλιστα, άρχισαν να εμφανίζονται και τα παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Επίσης, σε πολλούς χώρους δουλιάς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας, για να επιβάλουν καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας και ν' αυξήσουν τα υπερκέρδη τους, τρομοκρατώντας και απειλώντας με απολύσεις τους εργαζόμενους.

Η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας βρίσκεται στην πάλη για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, από μια φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα χαράξει λαϊκή οικονομία».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καρδίτσας, επισημαίνει: «Την ευθύνη για την κατακόρυφη άνοδο του δείκτη της ανεργίας στο νομό Καρδίτσας, ενός από τους φτωχότερους νομούς της χώρας, φέρει η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, οι οποίοι, προστίθενται στις λίστες των ανέργων. Πολλοί είναι αυτοί, δε, που αναγκάστηκαν ν' αναζητήσουν δουλιά στα αστικά κέντρα, δεν μπόρεσαν, ξαναγύρισαν στην Καρδίτσα και σήμερα είναι άνεργοι, ενώ άλλοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Επιβάλλεται ο κοινός συντονισμός δράσης της εργατιάς, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για ν' ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΓΟΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων και της διοίκησης του ΕΚΤ, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος απ' αυτόν που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία. Γιατί στα ποσοστά της ανεργίας που δίνονται δε συμπεριλαμβάνονται ούτε οι αγρότες που ξεκληρίζονται και ψάχνουν δουλιά, ούτε οι τελειόφοιτοι σχολείων, ΙΕΚ, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και άλλων σχολών, ούτε οι γυναίκες κ.ά. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τι γίνεται με όλους όσοι συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης και τελειώνοντας μένουν χωρίς δουλιά, με τους υποαπασχολούμενους κ.ά. Με τους ισχυρισμούς της, η κυβέρνηση περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, στοχεύει να δικαιολογήσει και παρουσιάσει μια σειρά αντεργατικά μέτρα, ως μέτρα που καταπολεμούν την ανεργία.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των ανέργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ