ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικός βηματισμός με προοπτική κλιμάκωσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Με κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς βαδίζει το Συνδικάτο προς τις αρχαιρεσίες του

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Τον αγωνιστικό βηματισμό του για τους επόμενους μήνες αποφάσισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή. Κινητοποιήσεις σε εργοτάξια για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, διεκδικήσεις για το μεροκάματο, την ασφάλιση και τις συνθήκες δουλειάς, χαράσσουν τον άξονα της δράσης μέσα από την οποία το Συνδικάτο βαδίζει προς τις αρχαιρεσίες του. Στόχος που επικυρώθηκε από τη συνέλευση είναι μέσα από μια τέτοια δράση να προετοιμαστεί το έδαφος για την πραγματοποίηση παναττικής απεργίας στα τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια.

Η συνέλευση υπερψήφισε ομόφωνα την εισήγηση για τον απολογισμό και το σχεδιασμό δράσης, για την προετοιμασία παναττικής, αλλά και κλαδικής απεργίας. Εξέλεξε Εφορευτική Επιτροπή για τις αρχαιρεσίες και αποφάσισε την εκπροσώπηση του Συνδικάτου στη ΓΣΕΕ μέσω της Ομοσπονδίας.

Δυνατό συνδικάτο σημαίνει χιλιάδες εργαζόμενοι στη δράση

Την εισήγηση στη συνέλευση έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας. «Δυνατό συνδικάτο σημαίνει χιλιάδες ενεργά μέλη που συμμετέχουν στη ζωή και τη δράση, σημαίνει δημιουργία και νέων πυρήνων σε πολύ περισσότερους χώρους δουλειάς, μαζί με το δυνάμωμα αυτών που ήδη έχουμε, το δυνάμωμα στη γειτονιά, προετοιμάζοντας αυτές τις δυνάμεις και βάζοντάς τες στην πάλη για νέους σκληρούς αγώνες απέναντι στην κυρίαρχη τάξη», σημείωσε μεταξύ άλλων, σκιαγραφώντας τα κριτήρια με τα οποία γίνεται ο απολογισμός και ο σχεδιασμός της δράσης.

Επισήμανε ότι η ανεργία στον κλάδο συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τα μεροκάματα συμπιέζονται προς τα κάτω, τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται, η μεγαλοεργοδοσία κλέβει την ασφάλιση των οικοδόμων.

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης», που στοχεύει «να καθηλώσει τους εργαζόμενους στα "αυγά τους", να τους υποχρεώσει να συμβιβαστούν με τα μεροκάματα των 25 - 30 ευρώ και παρακάτω», επισήμανε πως ευθύνη του Συνδικάτου δεν είναι απλά να αποκαλύψει την κοροϊδία αλλά να συμβάλει ώστε να φωτίζονται οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, που σήμερα συνθλίβονται.

«Αυτή η ανάπτυξη είναι για τους μεγαλοεργολάβους, τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που φτιάχνουν έργα με πάμφθηνους εργάτες και εισπράττουν διόδια μια ζωή. Οι δικές μας ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με άλλη οργάνωση της παραγωγής», υπογράμμισε και τόνισε: «'Η ανάπτυξη για τους εργάτες και τη φτωχολογιά θα έχουμε, ή ανάπτυξη για τους βιομηχάνους, τους μεγαλοκατασκευαστές, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές».

Πρωτοβουλίες με ορίζοντα την πραγματοποίηση παναττικής και κλαδικής απεργίας

Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει νέα εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, ο Στ. Λίτσας υπενθύμισε πως το Συνδικάτο είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει, μαζί με την Ομοσπονδία και άλλα ταξικά συνδικάτα, με πανελλαδική γενική απεργία. Πρόσθεσε πως η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από «το δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου με νέες εγγραφές, με στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές», μέσα από τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων οικοδόμων στις εκλογές του Συνδικάτου.

Συνοψίζοντας τις προσπάθειες οργάνωσης, υπενθύμισε το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε εργοτάξια αλλά και δήμους όπου οι οικοδόμοι δουλεύουν στα 8μηνα της «κοινωφελούς εργασίας», τις κινητοποιήσεις για πληρωμή δεδουλευμένων, επαναπρόσληψη απολυμένων, λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

Δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια αυτή, τόνισε πως ο αγώνας για αυξήσεις στο μεροκάματο και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, με προοπτική την πραγματοποίηση παναττικής απεργίας. «Ολη αυτή η δράση είναι ενταγμένη στο γενικό σχέδιο που έχει η Ομοσπονδία μας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και στην προετοιμασία για πανελλαδική πανοικοδομική απεργία το πρώτο τρίμηνο του 2018. Αυτή η δουλειά θα συμβάλει και στην προσπάθεια που κάνουν κι άλλες ταξικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για επαναφορά των συμβάσεων και υπογραφή ΕΓΣΣΕ με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ», υπογράμμισε.

Από τη δράση στους χώρους δουλειάς

Από το βήμα της συνέλευσης οι εργαζόμενοι μετέφεραν πείρα από τη δράση, τις δυσκολίες, τα εμπόδια αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Το θερμό χειροκρότημα όλης της συνέλευσης δέχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής που στήθηκε στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και η αναφορά στην 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, με καθολική συμμετοχή των 200 εργαζομένων. Τα βήματα που οδήγησαν στη συσπείρωση των οικοδόμων συνόψισαν στελέχη του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του. Οπως εξήγησαν, οι δυνάμεις του Συνδικάτου οργάνωσαν τη σταθερή παρουσία τους, από τις 6 το πρωί, έξω από το εργοτάξιο, γνωρίστηκαν με τους εργάτες, έμαθαν τα προβλήματά τους. Για παράδειγμα, στο εργοτάξιο του «Αστέρα» οι εργάτες δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αναφορά έγινε και στις δυσκολίες που συναντά η δράση του Συνδικάτου και την προσπάθεια να ξεπερνιούνται. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο έργο δραστηριοποιούνται 28 υπεργολάβοι, πράγμα που δημιουργεί εμπόδια στην επιδίωξη του Συνδικάτου να συνενώσει τους εργάτες και την πάλη τους.

Εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις Επιτροπές που δημιουργήθηκαν στους οικοδόμους που δουλεύουν στα 8μηνα στους δήμους Μενιδίου και Χαλανδρίου, στις κινητοποιήσεις που έγιναν για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος. Επισημαίνοντας ότι το αστικό κράτος είναι «πρωτομάστορας στην εκμετάλλευση», εξήγησαν πως «το μεγάλο όφελος για τους κατασκευαστικούς ομίλους είναι να μάθουν οι οικοδόμοι να δουλεύουν με το 20άρικο» του μεροκάματου που δίνει το 8μηνο. Εκτίμησαν πως μεγαλύτερο κέρδος κι από αυτά που κατέκτησαν είναι το γεγονός ότι οικοδόμοι που είχαν βρεθεί στην ανεργία και την αδράνεια ξαναμπήκαν στον αγώνα.

Αλλες τοποθετήσεις επισήμαναν πως το στήσιμο μιας σωματειακής επιτροπής σε έναν χώρο δουλειάς δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία αλλά απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, με Γενική Συνέλευση, συζήτηση και ανάδειξη των μελών της, ώστε οι επιτροπές να αποτελούν πυρήνες αντίστασης και διεκδίκησης.

Την προσπάθεια για σταθερή παρουσία του Συνδικάτου σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) μετέφερε εργαζόμενος από την Επιτροπή Νέων. Οι σπουδαστές που δουλεύουν για 16 ευρώ τη μέρα, τόνισε, πρέπει να δώσουν ηχηρό «παρών» στις αρχαιρεσίες και τη δράση του Συνδικάτου.

Το ζήτημα της οργάνωσης περισσότερων μεταναστών απασχόλησε τις τοποθετήσεις Ελλήνων και ξένων οικοδόμων, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στην κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Οφείλουμε λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια να μεταφράσουμε τι σημαίνει δυνατό Συνδικάτο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Επισήμανε την ανάγκη για συγκεκριμένη επεξεργασία του στόχου για δυνατό Συνδικάτο σε κάθε χώρο, στις μορφές αγώνα και δράσης, φέρνοντας το παράδειγμα του εργοταξίου στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου 200 εργαζόμενοι οργανώνονται και παλεύουν μέσα από το Συνδικάτο τους.

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια

Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα του αγώνα
Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα του αγώνα
Στάσεις εργασίας έγιναν χτες στα εργοτάξια κατασκευής των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα και της κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια για υπογραφή Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς στα μεγάλα εργοτάξια.

Σε δελτίο Τύπου, το Συνδικάτο Οικοδόμων αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις και στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Εδειξαν αποφασιστικότητα για συνέχιση των κινητοποιήσεων απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, όπως στο εργοτάξιο της ΑΓΓΕΜΑΡ, όπου οι εργοδότες δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση που είχαμε ζητήσει και αξιοποιούν το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει για να μη δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, να μην έχουν Συλλογικές Συμβάσεις».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν με νέες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 2/11 (11 π.μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή, ενώ στο εργοτάξιο της ΑΓΓΕΜΑΡ θα συνεχίσουν να πιέζουν για συνάντηση με την εργοδοσία.

Στο μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο της ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Η κινητοποίηση γίνεται μετά την επιτυχημένη 24ωρη απεργία της προηγούμενης βδομάδας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για υπογραφή Εργοταξιακής Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα.

Συνελεύσεις στα Παραρτήματα

Τις επόμενες μέρες, Γενικές Συνελεύσεις θα ακολουθήσουν σε όλα τα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Τα Παραρτήματα θα συνεδριάσουν με βάση το εξής πρόγραμμα:

Κέντρο (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) 29/10, 10.30. Νέα Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20, Ν. Ιωνία) 1/11, 18.30. Πειραιάς (Ομ. Σκυλίτση 19) 1/11, 19.00. Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 & Χρυσηίδος, Ιλιον) 1/11, 18.30. Καλλιθέα (Αριστείδου 92) 1/11, 19.00. Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42, Μενίδι) 2/11, 18.30. Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5) 3/11, 18.00. Βόρεια - Βορειοανατολικά (Φειδιππίδου 25Α, πλ. Ελευθερίας, παλιό δημαρχείο Παλλήνης) 3/11, 19.00. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) 3/11, 19.00. Ηλιούπολη - Μπραχάμι (Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη) 5/11, 10.00. Περιστέρι (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών 20) 5/11, 10.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ