ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις στη «συνάντηση διαλόγου» στο Σότσι

Οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τα δικά της συμφέροντα προκαλούν αντιπαραθέσεις με ανταγωνίστριες δυνάμεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στελέχη της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», που εκπροσωπεί ένα μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που επηρεάζεται από τη Σαουδική Αραβία, απέρριψαν χτες τη ρωσική πρόταση για τη συγκρότηση ενός «συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 18 Νοέμβρη. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι το νέο ρωσικό φόρουμ που επιχειρείται να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλες τις συριακές οργανώσεις και τη συριακή κυβέρνηση, θα υπονομεύσει τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που έχει δρομολογήσει ο ΟΗΕ στη Γενεύη στις 28 τρέχοντος μηνός.

Ο αντιπολιτευόμενος «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός» απέρριψε επίσης την πρόταση για συμμετοχή στο «συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου», λέγοντας ότι είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί «η διεθνής επιθυμία για πολιτική μετάβαση» στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την «αγανάκτηση» της Αγκυρας επειδή οι Ρώσοι προσκάλεσαν στις επικείμενες συνομιλίες στο Σότσι και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας από τις «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) που συμμετέχουν στις (υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ) «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις». Ο Καλίν δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το θέμα και ότι είχε και ο ίδιος μια συνάντηση «για να λυθεί επί τόπου το πρόβλημα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε την Τρίτη λίστα με 33 πολιτικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν στο «κογκρέσο» και από κόμματα της αντιπολίτευσης και από άλλα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης, πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Χτες, πάντως, οι Ρώσοι συνέχισαν από αέρος το σφυροκόπημα θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Αμπού Κεμάλ της συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στους βομβαρδισμούς συμμετείχαν έξι ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης TU-22M3, «πλήττοντας στόχους τρομοκρατών» στην περιοχή της πόλης Αμπού Κεμάλ. Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από αεροδρόμιο της Ρωσίας και πέταξαν πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους

Στη Βαγδάτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι ανακοίνωσε ότι «απέτυχαν» οι έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αναφορικά με την ανάπτυξη δυνάμεων του ιρακινού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας, στα διοικητικά όρια του αυτόνομου Κουρδιστάν. Η εξέλιξη σημειώνεται μετά από προσωρινή ανάσχεση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά», που είχαν σημειωθεί στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και άλλες μη αμιγώς κουρδικές περιοχές.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του Αμπάντι ανακοίνωσε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Ιράκ στις 15 Μάη 2018. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση περιοχών του Ιράκ που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΗΠΑ
Αυστηροποίηση των όρων μετανάστευσης με αφορμή την επίθεση στο Μανχάταν

Λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγάκι στη Νέα Υόρκη
Λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγάκι στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, πιθανής αύξησης των αντιτρομοκρατικών μέτρων και περαιτέρω πόλωσης του αμερικανικού λαού, σε μία περίοδο που η αμερικανική πολεμική μηχανή εντείνει τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε διεθνή πεδία έντονου ανταγωνισμού, ρίχνει η επίθεση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Νέας Υόρκης ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφούλο Σαΐποφ, όπως ταυτοποιήθηκε και επίσημα, αφού πρώτα διέρρευσαν τα στοιχεία του σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τρίτης, με ενοικιασμένο φορτηγάκι που οδηγούσε ο 29χρονος να πέφτει σε κατάμεστο από κόσμο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο του Μανχάταν σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας άλλα 11. Πέντε από τους οκτώ νεκρούς ήταν από την Αργεντινή, που είχαν έρθει στη Ν.Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την αποφοίτησή τους από τεχνικό λύκειο.

Για τον δράστη η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως είχε έρθει στις ΗΠΑ νόμιμα το 2010 μέσω προγράμματος λοταρίας για τη χορήγηση πράσινης κάρτας, ενώ σχεδίαζε την επίθεση «αρκετές βδομάδες». Ανακοινώθηκε επίσης πως έκανε την επίθεση στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» και πως σημαίες και ανακοινώσεις της οργάνωσης στα Αραβικά βρέθηκαν στο φορτηγάκι που χρησιμοποίησε σαν φονικό όπλο. Στη συνέχεια, τραυματίστηκε από αστυνομικούς και κρατείται στο νοσοκομείο.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς της Ν.Υόρκης» ανέφερε πως ο Σαΐποφ δεν ήταν άγνωστος στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, καθώς έπεσε στην αντίληψη των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών αρχών το 2015, όταν άρχισε να συναντάται σε τέμενος της Φλόριντα με έναν συμπατριώτη του ακραίο ισλαμιστή.

Ηταν παντρεμένος, είχε τρία παιδιά και το τελευταίο εξάμηνο δούλευε ως οδηγός φορτηγών για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας υπηρεσιών μεταφοράς «Uber».

Πολιτικές αντιδράσεις...

Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, χαρακτήρισε το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση ενός δειλού σε αθώους ανθρώπους».

Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την άλλη, χαρακτήρισε τον Ουζμπέκο «κτήνος» και αξιοποίησε το γεγονός για να εξαπολύσει πολιτική επίθεση στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, με πρώτο τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, που είχαν προωθήσει πριν πέντε χρόνια ένα πρόγραμμα λοταρίας για πράσινες κάρτες ετησίως σε 50.000 υπηκόους χωρών με σχετικά χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στην Αμερική. Ωρες αργότερα, ο Τραμπ απαίτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει το πρόγραμμα της λοταρίας για πράσινες κάρτες, διαβεβαιώνοντας πως θα πάρει «όλα τα μέτρα» για να προστατεύσει «το λαό». Επίσης, διέταξε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο «να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια».

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επανεξετάζονται διάφορες συνεργασίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Οι Πρόεδροι της Κίνας και της Νότιας Κορέας, Σι Τζινπίνγκ και Μουν Τζε-ιν, αντίστοιχα, αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα του μήνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του APEC που θα γίνει στο Βιετνάμ. Στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν επαναφορά πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και επισημάνσεων της αμερικανικής ηγεσίας ότι όλες οι «εναλλακτικές» είναι στο τραπέζι για την «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας», ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να αναπτύξουμε ούτε να αποκτήσουμε πυρηνικά (όπλα)», όπως και ότι δεν μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Χερσόνησο χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησής του. Μάλιστα, χτες, τα υπουργεία Εξωτερικών Κίνας και Νότιας Κορέας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ότι θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου.

Ταυτόχρονα, η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιούνγκ-χουά, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η χώρα της δε σκοπεύει να ενταχθεί πλήρως στο «αντιπυραυλικό σύστημα» των ΗΠΑ και ότι θέλει να αναπτύξει δικό της αντιπυραυλικό σύστημα, το KAMD.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» σημείωνε σε χτεσινή του ανάλυση: «Οσο η Κίνα και η Νότια Κορέα σέβονται και κατανοούν πλήρως η μία τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα της άλλης, (αυτές) οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ασίας θα έχουν τεράστιες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν από κοινού μια μεγαλύτερη γκάμα διεθνών θεμάτων...».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σήμερα και αύριο η «απολογία» Καταλανών αυτονομιστών

Η ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την καταργηθείσα καταλανική περιλαμβάνει σήμερα και αύριο την κλήτευση από τη Γενική Εισαγγελία, με τις κατηγορίες «της στάσης, εξέγερσης και υπεξαίρεσης», του αποπεμφθέντος Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που βρίσκεται στο Βέλγιο, και του 13μελούς «Υπουργικού Συμβουλίου» της τοπικής κυβέρνησης. Ο μεν πρώτος και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας (PDECat) παραμένει στις Βρυξέλλες και επιμένει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά και ζητάει εγγυήσεις για μια δίκαιη λύση. Από την άλλη, 3 υπουργοί που τον είχαν ακολουθήσει στο Βέλγιο επέστρεψαν χτες το πρωί στη Βαρκελώνη και πιθανότατα θα καταθέσουν σήμερα στη Μαδρίτη.

Η όλη διαφυγή του Πουιτζντεμόντ εκτός από «πονοκέφαλο» στη βελγική κυβέρνηση δημιουργεί και αντιγνωμίες στο αυτονομιστικό στρατόπεδο. Για παράδειγμα ο Σάντι Βίλα, πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων και μέλος του PDECat, ο οποίος όμως παραιτήθηκε την παραμονή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, σε χτεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Rac1» σημείωνε δεικτικά: «Αυτή η διαδικασία της ανεξαρτησίας (...) ξεκίνησε από την πλάνη ότι θα ήταν εύκολη, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς συνέπειες».

«Πού είναι το υπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να ιδρυθεί; Πού είναι η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης που θα έπρεπε να θεσπιστεί; Πού είναι ο έλεγχος των λιμένων, των αεροδρομίων...;» διερωτήθηκε. «Ολοι εκείνοι που, ίσως χωρίς να θέλουν να εξαπατήσουν κανέναν αλλά από υπερβολική πίστη, από αφέλεια, έλεγαν ότι όλα ήταν έτοιμα (...) θα πρέπει τώρα να δώσουν εξηγήσεις».

Την Τρίτη το βράδυ, πάντως, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας προχώρησε στην κατάργηση ορισμένων οργανισμών που είχε συστήσει η καταλανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, προχωράνε και οι προετοιμασίες για τις πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκέμβρη, όπου θα συμμετάσχουν, όπως διαβεβαιώνουν καθημερινά, τα περισσότερα αυτονομιστικά κόμματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ταξί έπεσε πάνω σε πεζούς στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες κοντά στο Κόβεν Γκάρντεν του κεντρικού Λονδίνου, όταν ένα ταξί παρεξέκλινε της πορείας του, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και έπεσε πάνω σε πεζούς.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε πως το συμβάν, που σημειώθηκε στην οδό Σαουθάμπτον, δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά μάλλον τροχαίο περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός προκάλεσε πανικό στους Λονδρέζους, καθώς σημειώθηκε περίπου ένα 23ωρο μετά την επίθεση 29χρονου Ουζμπέκου ισλαμιστή στη Ν. Υόρκη, με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και 11 τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ