Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις στη «συνάντηση διαλόγου» στο Σότσι

Οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τα δικά της συμφέροντα προκαλούν αντιπαραθέσεις με ανταγωνίστριες δυνάμεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στελέχη της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», που εκπροσωπεί ένα μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που επηρεάζεται από τη Σαουδική Αραβία, απέρριψαν χτες τη ρωσική πρόταση για τη συγκρότηση ενός «συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 18 Νοέμβρη. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι το νέο ρωσικό φόρουμ που επιχειρείται να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλες τις συριακές οργανώσεις και τη συριακή κυβέρνηση, θα υπονομεύσει τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που έχει δρομολογήσει ο ΟΗΕ στη Γενεύη στις 28 τρέχοντος μηνός.

Ο αντιπολιτευόμενος «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός» απέρριψε επίσης την πρόταση για συμμετοχή στο «συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου», λέγοντας ότι είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί «η διεθνής επιθυμία για πολιτική μετάβαση» στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την «αγανάκτηση» της Αγκυρας επειδή οι Ρώσοι προσκάλεσαν στις επικείμενες συνομιλίες στο Σότσι και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας από τις «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) που συμμετέχουν στις (υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ) «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις». Ο Καλίν δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το θέμα και ότι είχε και ο ίδιος μια συνάντηση «για να λυθεί επί τόπου το πρόβλημα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε την Τρίτη λίστα με 33 πολιτικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν στο «κογκρέσο» και από κόμματα της αντιπολίτευσης και από άλλα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης, πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Χτες, πάντως, οι Ρώσοι συνέχισαν από αέρος το σφυροκόπημα θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Αμπού Κεμάλ της συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στους βομβαρδισμούς συμμετείχαν έξι ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης TU-22M3, «πλήττοντας στόχους τρομοκρατών» στην περιοχή της πόλης Αμπού Κεμάλ. Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από αεροδρόμιο της Ρωσίας και πέταξαν πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους

Στη Βαγδάτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι ανακοίνωσε ότι «απέτυχαν» οι έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αναφορικά με την ανάπτυξη δυνάμεων του ιρακινού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας, στα διοικητικά όρια του αυτόνομου Κουρδιστάν. Η εξέλιξη σημειώνεται μετά από προσωρινή ανάσχεση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά», που είχαν σημειωθεί στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και άλλες μη αμιγώς κουρδικές περιοχές.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του Αμπάντι ανακοίνωσε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Ιράκ στις 15 Μάη 2018. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση περιοχών του Ιράκ που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ