ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνεται η πλούσια δραστηριότητα

Με την κεντρική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα κορυφωθούν οι πολύμορφες δραστηριότητες του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Πρόκειται για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό πολυθέαμα, με απόδοση - μεταξύ άλλων - πλευρών της Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, των επιτευγμάτων της νέας εξουσίας της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς. Το σενάριο είναι βασισμένο σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Βλ. Μαγιακόφσκι, Τζ. Ριντ και Μπ. Μπρεχτ και εμπλουτίζεται από βίντεο και μουσική, τόσο με σοβιετικά τραγούδια όσο και πρωτότυπη. Οι πάνω από 100 συντελεστές της παράστασης προετοιμάζονται εντατικά, με καθημερινές πρόβες. Στόχος της παράστασης είναι να φωτίσει και με καλλιτεχνικά μέσα τα βασικά συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την προετοιμασία της εκδήλωσης θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Στην Κεντρική Μακεδονία


Οι δραστηριότητες της ΚΟ Κ. Μακεδονίας θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Στην Κομοτηνή

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Καιρός - αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ...», που είναι βασισμένη και εμπνευσμένη από το ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν» και την ιστορική νουβέλα του Εμμανουήλ Καζακέβιτς «Το γαλάζιο τετράδιο».


Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση της ΤΟ Βορείων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στίχοι και μελωδίες που γεννήθηκαν μέσα στη φλόγα του αγώνα, που ενέπνευσαν και συντρόφεψαν τους αλύγιστους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην εποποιία που δημιούργησαν, που εμψύχωναν το λαό και μιλούν ακόμα και σήμερα στις καρδιές μας.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 22/10 η ΤΟ Βορείων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με θέμα «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ».

Μέσα από την εκδήλωση, αναδείχτηκε το πώς η λάμψη της νέας ζωής που εξέπεμψε η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση φώτισε το δρόμο της πραγματικής ελευθερίας και αυτό εκφράστηκε και στα αντάρτικα τραγούδια στην Ελλάδα. Ο απόηχος του ρωσικού επαναστατικού τραγουδιού ξεκίνησε από τα πεδία των μαχών της Οκτωβριανής Επανάστασης και έφτασε μέχρι τα ελληνικά βουνά της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Αυτή η σημαντική διάσταση της μετάδοσης της επαναστατικής φλόγας προβλήθηκε στην εκδήλωση μέσα από βίντεο με ρώσικα επαναστατικά τραγούδια. Στη συνέχεια, το νεοσύστατο μουσικό συγκρότημα της Οργάνωσης του Κόμματος και της ΚΝΕ, «Συν-ωδή» ερμήνευσε αντάρτικα της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ. Τραγούδια που οι αντάρτες είχαν διασκευάσει από ρώσικα επαναστατικά τραγούδια προσαρμόζοντάς τα στο πνεύμα και το νόημα του δικού τους αγώνα, εκφράζοντας έτσι το σεβασμό και το θαυμασμό του λαού μας προς τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της, τη δύναμη που σήκωνε το κύριο βάρος του αντιφασιστικού αγώνα.



ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση αρχειακού υλικού στην Ελευσίνα

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ελευσίνα.

Η έκθεση φιλοξενείται από την ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας Αττικής του ΚΚΕ στην «Ελαιουργική» και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Νοέμβρη, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με θεματολογία για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Τηλέφωνο για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις: 210.5548.961.


ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδεικνύοντας τη συμβολή των Ελλήνων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Δεκάδες είναι οι πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα δύο εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αττική με θέμα τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Καλλιθέας στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου (ΙΖΟΛΑ) με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ. Και η δεύτερη, το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από την ΤΟ Μενιδίου - Φυλής στο Κλειστό Γυμναστήριο «Χολίδης», με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στο Μενίδι θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, ενώ στην Καλλιθέα θα γίνει έκθεση φωτογραφίας και θα παρουσιαστεί χρονικό με στοιχεία από τη δράση των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ.

Στις εκδηλώσεις θα αναδειχτεί ο σπουδαίος ρόλος που διαδραμάτισαν οι ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αφού διέπρεψαν σε όλα τα πεδία: Στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική κ.α. Ερέθισμα για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων είναι το γεγονός ότι σε Μενίδι και Καλλιθέα μένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και έχουν νωπές μνήμες από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Αυτός ο πληθυσμός βρίσκεται στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» πως εδώ και καιρό η Οργάνωση διαπιστώνει ότι ειδικά στους απογόνους των Ελλήνων (κυρίως Ποντίων) που προέρχονται από την ΕΣΣΔ γίνεται συστηματική προπαγάνδα από τα αστικά επιτελεία για να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός, για να διαστρεβλωθεί η ιστορική αλήθεια. «Μια προπαγάνδα που κάνει λόγο για "εθνοκάθαρση" και διωγμούς εναντίον Ελλήνων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε σημαντική προσφορά τόσο στην Επανάσταση όσο και στην οικοδόμηση. Πέρα από μια μειοψηφία αστών με ελληνική καταγωγή που έδρασαν αντεπαναστατικά, οι περισσότεροι Ελληνες πήραν ενεργό μέρος και μάλιστα πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν, όπως η Πάσα Αγγελίνα, ο Ωρ. Αλεξάκης, οι οχτώ ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης κ.ά.», εξηγεί η Χρ. Μπέλλα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΚΟ μαζί με την απόφαση να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση πήρε και μέτρα εξοπλισμού των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. «Αυτό έγινε αφορμή να μάθουμε και πράγματα που δεν γνωρίζαμε, αλλά κυρίως να έρθουμε σε επαφή με ένα τμήμα των εργαζομένων της περιοχής που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτό το θέμα. Η προετοιμασία της εκδήλωσης, το άνοιγμα που κάνουμε για την επιτυχία της, μας φέρνει σε επαφή με αυτόν τον κόσμο και μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτήν τη βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα».

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής, μάλιστα, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, αξιοποίησε τη σειρά πρόσφατων άρθρων του «Ριζοσπάστη» που καταπιάνονται με τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Φρόντισε να ανατυπώσει τα άρθρα αυτά και μαζεμένα σε ειδική έκδοση τα διακινεί στους κατοίκους της περιοχής (βλ. σελ. 12). Ετσι, διακινώντας το 8σέλιδο συζητούν με τους εργαζόμενους τόσο για τη δράση των Ελλήνων προεπαναστατικά, όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Επίσης, για την αντεπαναστατική δράση της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και για τη συμμετοχή Ελλήνων ακόμα και στον Κόκκινο Στρατό, για την άρνηση Ελλήνων στρατιωτών του αστικού στρατού να πολεμήσουν ενάντια στη νεαρή σοβιετική εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ