ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες

Τη Μόρια της Λέσβου και το σεισμόπληκτο χωριό Βρίσα επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Από την επίσκεψη στη Βρίσα
Από την επίσκεψη στη Βρίσα
Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Λέσβου του Κόμματος επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, όπως επίσης και το χωριό Βρίσα που είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές από το σεισμό του Ιούνη.

Στο κέντρο κράτησης συναντήθηκε με τον διοικητή Ιωάννη Μπαλμπακάκη και με άλλα στελέχη του Κέντρου, και ενημερώθηκε για τις τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί: Περίπου 6.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε κοντέινερ, σε μεγάλες σκηνές και σε 233 μικρές σκηνές, που αποτελούν και το μεγάλο πρόβλημα τώρα, μέσα στο χειμώνα. Μεταξύ αυτών των προσφύγων υπάρχουν 300 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και 900 με τις οικογένειές τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κατάσταση στο "hot spot" της Μόριας είναι απαράδεκτη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους κινδύνους που θα προκύψουν, όπως και πέρυσι, για την υγεία, ακόμα και τη ζωή όλων των έγκλειστων εκεί. Η δυναμικότητα είναι πολύ κάτω από τον αριθμό που φιλοξενεί. Η αύξηση του αριθμού των νέων αφίξεων και του εγκλεισμού είναι αλματώδης σε σχέση με τα περσινά στοιχεία. Και η κυριότερη ανησυχία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί, χειροτερεύοντας την κατάσταση τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων στο νησί. Οι προσφυγικές ροές χρησιμοποιούνται σαν "μπαλάκι" ανάμεσα στα κράτη, γίνονται μέσο άσκησης πιέσεων στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς (βλ. Τουρκία με ΕΕ και ΗΠΑ). Τα μεγάλα αντικρουόμενα συμφέροντα παίζουν στην πλάτη χιλιάδων δυστυχισμένων.

Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα, κουβέντα δεν κάνουν για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών για να πάνε εκεί που επιλέγουν, εφαρμόζοντας τη λογική "μακριά πρόσφυγες και μετανάστες από την ΕΕ".

Από τη λεγόμενη αναβάθμιση της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με νέες βάσεις, διευκολύνσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού της σε τέτοιους σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού, φαίνεται ότι αναλήφθηκαν και περαιτέρω υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού με τον ίδιο αντιδραστικό τρόπο. Κόντρα στα συμφέροντα και των προσφύγων και του λαού των νησιών και της χώρας.

Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, δήθεν για να χαλαρώσουν την κατάσταση, όπως προτείνεται από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός από τα νησιά που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Είναι προκλητικό να εκφράζεται δήθεν ευαισθησία από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως η δήθεν "κοινωνική συνείδηση" αυτού του πολιτικού χώρου. Εχει στηρίξει και έχει ισάξια ευθύνη με το αρμόδιο υπουργείο και συνολικά την κυβέρνηση για την υποστήριξη της συμφωνίας και του εγκλωβισμού.

Στη γραμμή του άμεσου απεγκλωβισμού από τα νησιά, του ανοίγματος του δρόμου να μεταβούν οι εγκλωβισμένοι στις χώρες που επιλέγουν, στα άμεσα μέτρα για την ανθρώπινη διαβίωσή τους όσο παραμένουν εδώ, παλεύει το ΚΚΕ. Σ' αυτήν τη γραμμή καλεί το λαό, τα συνδικάτα, τους λαϊκούς φορείς να εντείνουν την πάλη δίπλα στους πρόσφυγες, κόντρα σε όσους ανοιχτά ή συγκαλυμμένα εκφράζουν θέσεις εθνικιστικές, ρατσιστικές, απομονώνοντας τους φασίστες της Χρυσής Αυγής».

Επίσκεψη στη Βρίσα

Μόνο από την εικόνα των κατεστραμμένων σπιτιών, που χάσκουν ανοιγμένα από τις στέγες μέχρι τα θεμέλιά τους, καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία όλων αυτών, υπουργών και διάφορων άλλων παραγόντων, που κατά δεκάδες έφτασαν μετά το σεισμό για να τραβήξουν μια φωτογραφία με τα ερείπια και μετά να τα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους...

Στη Βρίσα, τον Σ. Ζαριανόπουλο ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός και επισκέφτηκε το σχολείο, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε κοντέινερ.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο ζητά την πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών από φυσικές καταστροφές και τους παρέδωσε το σχετικό ψήφισμα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Γολγοθάς περιμένει τους χιλιάδες εγκλωβισμένους το χειμώνα

Τραγική χαρακτήρισε την εικόνα στα νησιά με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα και όχι ευχολόγια για το χειμώνα, διότι, όπως είπε, τους περιμένει «ένας νέος Γολγοθάς».

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε συζήτηση με τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, τόνισε ότι τόσο ο εγκλωβισμός όσο και η αύξηση των ροών αποδεικνύουν ότι η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και η συμφωνία με την Τουρκία δεν συμβάλλουν ούτε υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών ούτε υπέρ των κατοίκων των νησιών.

Ανέφερε πως η αύξηση των «ροών» αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, αλλά λόγω των ανταγωνισμών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι. Σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει συμβολή στην όξυνση του Προσφυγικού αφού αναβαθμίζει τη χώρα ως πολεμικό ορμητήριο με την επέκταση της Σούδας, την προσφορά νέων βάσεων και την αύξηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Ζήτησε να προχωρήσει η επανένωση οικογενειών στη Γερμανία, που αφορά περίπου 2.500 πρόσφυγες, και έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση, να ληφθούν μέτρα για τη βρώμικη προπαγάνδα που γίνεται μέσω διαδικτύου και να μην απολυθούν εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου.

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το τελευταίο «αντίο» στον Κυριάκο Καλογερή

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε την Τρίτη 31 Οκτώβρη στο Αυλάκι της Ικαρίας ο σ. Κυριάκος Καλογερής. Αμέτρητοι σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι από κάθε γωνιά της Νικαριάς, του απέδωσαν τον ύστατο φόρο τιμής για την προσφορά στο Κόμμα και τον τόπο που αγάπησε.

Ο σ. Κ. Καλογερής οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1975, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του. Ανέλαβε διάφορες στελεχικές θέσεις έως του Γραμματέα της ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων (1998 - 2011) και στήριξε το Κόμμα ενάντια στις αναθεωρητικές, διασπαστικές κινήσεις τα χρόνια '90 - '91, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ικαρία και τους Φούρνους. Με αγωνιστική σεμνότητα, τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ. Είχε πάντα σαν αφετηρία στη σκέψη και τη δράση του, τη ζωή και τα βάσανα των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Λαμπρινού, και αντιπροσωπείες από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, από την ΚΟ Φούρνων του ΚΚΕ, από τον Δήμο Ικαρίας με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, αλλά και πλήθος φορέων της περιοχής.

Η Μαρία Λαμπρινού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βαρύ το μαντάτο για το φευγιό σου, το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου που τιμούσαμε τους αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ για την πάλη κατά του φασιστικού εισβολέα και τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ (...) Για κοντά 50 χρόνια είχε συνδέσει τη ζωή του με τον αγώνα του λαού μας για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί έζησε και ένιωσε από παιδί την αδικία αυτής της κοινωνίας (...) Ηταν πεισμένος ότι μόνο με το ΚΚΕ, που οργανώνει και στέκεται μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, από την ίδρυσή του έως σήμερα - που σε ένα χρόνο κλείνει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του - ήξερε, το πίστευε βαθιά ότι θα έρθει η άλλη κοινωνία η σοσιαλιστική - κομμουνιστική».

Από την ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων για τον Κ. Καλογερή μίλησε ο Νίκος Λαρδάς, που αποχαιρετώντας τον είπε: «Θα μας μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη η αποφασιστικότητά σου, η επιμονή σου για τη δουλειά του Κόμματος (...) εκ μέρους των μελών του Κόμματος σε αυτήν την τελευταία "συνέλευση" μαζί με το τελευταίο "αντίο", σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου μέχρι να εφαρμοσθεί στην πράξη η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στόχος για τον οποίο αγωνίστηκες και έπεισες και αρκετούς νεότερούς σου ότι μπορεί να γίνει πράξη».

Τέλος, από την ΠΑΣΕΒΕ και τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Βιοτεχνών για τον σ. Κυριάκο μίλησε ο Μιχάλης Τσάκαλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ