ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Ζωντανεύοντας τις συγκλονιστικές μέρες του Οκτώβρη και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

Συζήτηση με μέλη και φίλους του Κόμματος οι οποίοι συμμετέχουν στη μεγάλη θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στις 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Το θεατρικό αυτό πολυθέαμα θα ζωντανέψει πλευρές της προετοιμασίας της Επανάστασης, των συγκλονιστικών ημερών του Οκτώβρη, των επιτευγμάτων της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, αλλά και τις αντιφάσεις και τις ταλαντεύσεις που υπήρχαν σε όλη αυτήν την πορεία της οικοδόμησης, φτάνοντας μέχρι και τις ανατροπές. Το σενάριο βασίζεται σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι και Μπ. Μπρεχτ. Το σενάριο θα εμπλουτίζεται με βίντεο και μουσική από σοβιετικά τραγούδια, αλλά και πρωτότυπη.

Δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλων των ηλικιών, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, καθημερινά, μετά τη δουλειά, τη σχολή, την πρακτική άσκηση, τις σχολές τους, συμμετέχουν στις πρόβες που πραγματοποιούνται, ώστε στις 26 Νοέμβρη να είναι όλα έτοιμα! Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σε αυτήν τη σχεδιασμένη δουλειά είναι το μεράκι, η εθελοντική προσφορά και η συλλογικότητα, χαρακτηριστικά που άλλωστε είναι κοινά και γνώριμα σε ό,τι προετοιμάζουν οι κομμουνιστές.

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την προετοιμασία του θεατρικού, βρέθηκε σε μία από τις πρόβες και συζήτησε με μερικούς από τους δεκάδες που συμμετέχουν στην παράσταση.

Σκηνές που θα προβληματίσουν, θα πεισμώσουν, θα αφυπνίσουν

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Η Χρυσάνθη Κόκκου, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, στέκεται στην προετοιμασία που έχει γίνει με όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στην παράσταση, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: «Αρχικά, όλοι οι συντελεστές μπήκαμε στη διαδικασία να διαβάσουμε και να αναλύσουμε αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός της εφόδου της εργατικής τάξης και των μπολσεβίκων στον ουρανό. Οχι μόνο για να μπορέσουμε καλύτερα να μπούμε στο ρόλο και στο κλίμα, αλλά πρώτα και κύρια για να αισθανθούμε τη σημασία και τον απόηχο που αφήνουν τα γεγονότα αυτά στο παρόν και στο μέλλον.

Ολη η προετοιμασία της μεγάλης παράστασης απαιτεί από μεριά μας καλή συνεργασία, συνεννόηση και πειθαρχία, καθώς είμαστε πάρα πολλοί συντελεστές και δουλεύουμε σαν μεγάλη ομάδα. Αυτό πιστεύω πως λειτουργεί μια χαρά μέχρι στιγμής, καθώς όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα και μέσα από τις καθημερινές πρόβες γνωριζόμαστε, δενόμαστε, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.

Σίγουρα πιστεύω πως η προετοιμασία και η ίδια η παράσταση μας δημιουργούν συναισθήματα που ίσως δεν ξαναζήσαμε. Με μεγάλη θέληση, μεράκι και επιμονή, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε το πολυθέαμα αυτό και να σας εκπλήξει, αλλά και να είναι η καλύτερη τιμή του Κόμματός μας για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση».


Ο Νίκος Βεχλίδης, φοιτητής της Ιατρικής, αναφερόμενος στην επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση, σημειώνει: «Το Κόμμα μας είχε αρχίσει να γιορτάζει τη μέρα αυτή αρκετό καιρό πριν, με ένα σύνολο δραστηριοτήτων γύρω από αυτό το θέμα. Ολη αυτή η δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος πέτυχε σε μεγάλο βαθμό όχι απλά να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, αλλά να βγουν και συμπεράσματα για το τι καλούμαστε να κάνουμε σήμερα. Λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο και σαν προετοιμασία της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Προετοιμασία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συμμετέχουμε ως συντελεστές».

Τονίζει ακόμα πως στόχος όλων των συντελεστών είναι να αποτελέσει η παράσταση αφορμή για να ψάξει ένας νέος άνθρωπος πιο βαθιά, κάτω απ' αυτά που του πλασάρουν. «Επιστρατεύσαμε λοιπόν το μεράκι μας, τη διάθεσή μας να μάθουμε αλλά και να βοηθήσουμε έναν κόσμο να έρθει σε πιο στενή επαφή με την πρόταση του ΚΚΕ και ξεκινήσαμε τις πρόβες μας. Με αυτήν την παράσταση, το ΣΕΦ για λίγη ώρα θα φιλοξενήσει εικόνες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, που θα προβληματίσουν, θα αφυπνίσουν, θα πεισμώσουν, θα συγκινήσουν, και σίγουρα θα αποτελέσουν αφορμή για περισσότερο ψάξιμο».

Μοναδικά αισθήματα δημιουργούνται σε όσους συμμετέχουν

Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης, συνταξιούχος ξενοδοχοϋπάλληλος, μας τονίζει ότι του δημιουργήθηκε ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και όταν βγήκε το σχετικό κάλεσμα συμμετοχής στις Οργανώσεις, ανταποκρίθηκε αμέσως. «Μέρα με τη μέρα, κάθε κομμάτι της παράστασης που ολοκληρώνεται, για όλους εμάς είναι πολύ σημαντικό. Καθημερινά το ζούμε! Και μόλις ολοκληρώσουμε μια σκηνή, αυθόρμητα πέφτει χειροκρότημα, πέφτει σύνθημα! Δεν είναι κάτι εύκολο... Θέλει κόπο, προσπάθεια, επανάληψη, αλλά όταν καταφέρεις να ολοκληρώσεις μια σκηνή γεμίζεις με ένα αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης! Και πλάι - πλάι με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες νιώθω κι εγώ λιγάκι νεολαίος και ακόμα πιο πολύ χαρούμενος...».

Ο Ερι Ζίλφο, εργαζόμενος, στέκεται στη δύναμη της Τέχνης, όταν στρατεύεται στο πιο μεγάλο ιδανικό, αυτό της κοινωνικής απελευθέρωσης. «Μέσα από την Τέχνη φωτίζουμε τον αγώνα που έδωσε ο ρωσικός λαός ενάντια στην αστική τάξη για να κατακτήσει την εξουσία». Οσον αφορά τις πρόβες, αυτό που εντυπωσιάζει τον ίδιο περισσότερο απ' όλα είναι «πώς μια κίνηση ενός ανθρώπου, όταν ενώνεται με κινήσεις δεκάδων ανθρώπων, έχει τη δύναμη να φτιάχνει εικόνες, να ζωντανεύει αναμνήσεις και να δημιουργεί σε όλους μας την ελπίδα για κάτι καινούριο».

Η Κλαίρη Γερανίου, η οποία σπουδάζει Μαιευτική, είναι απόγονος εργαζομένων που έζησαν στην ΕΣΣΔ και στέκεται στα αισθήματα που δημιουργούνται σε όσους συμμετέχουν: «Χαρά και σίγουρα μεγάλη τιμή... Αυτά είναι τα δύο αισθήματα που νιώθω... Κυριαρχεί ενθουσιασμός στις πρόβες. Παρά το χρόνο και την αφοσίωση που χρειάζεται, αυτό που προετοιμάζουμε είναι κάτι μαγικό, που σίγουρα θα μας λείψει όταν τελειώσει».

Οταν τη ρωτάμε τι είναι αυτό που της έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, μας απαντά αυθόρμητα... «Είμαστε το μοναδικό Κόμμα που μπορεί να κάνει κάτι τόσο μεγάλο! Σχεδόν 100 άνθρωποι, άλλοι επαγγελματίες, άλλοι ερασιτέχνες, καταφέρνουν και δουλεύουν μαζί τόσο αρμονικά και πειθαρχημένα. Και σίγουρα, αυτό που κερδίζουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε, είναι ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία γνωρίζουμε πιο πολλά πράγματα. Μάλιστα, μέσα από τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση συνδύασα ιστορίες που άκουγα στο σπίτι και έρχομαι πιο κοντά σε γεγονότα που αφορούν και τη ζωή δικών μου ανθρώπων που έζησαν εκεί».


Οι συντελεστές της παράστασης

Ομάδα Σκηνοθεσίας: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Δανάη Κατσαμένη, Διονύσης Ξενάκης, Γιώργος Πέππας

Κινησιολογία - Χορογραφία: Δανάη Βογιατζή, Νικολέτα Γκριμέκη, Βαγγελιώ Κυριαζίδου, Αννα Λιανοπούλου, Αννα Παντελαίου

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής

Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Σκηνογραφία: Αντα Γόντικα, Αποστόλης Δημακόπουλος, Βαγγελιώ Νικολάου, Αννα Λουκίδη - Ανδρέου, Στράτος Σαραντίδης

Φώτα: Ακης Αποστολίδης

Ομάδα βίντεο: Παυλίνα Αγαλιανού, Σωτήρης Γκέκας, Νότης Λιτσιούλης, Γιάννης Μαρούδας, Σήφης Στάμου, Παύλος Χαρμπαλής

Ηχοληψία και σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλλούς, Βασίλης Μητρόπουλος

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μιχαήλ Γιαννικάκης, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Ζιώγαλας, Κώστας Καζάκος, Δανάη Κατσαμένη, Λίλα Καφαντάρη, Στέλιος Μάινας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Διονύσης Ξενάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Πέππας, Μαριάνθη Σοντάκη, Θανάσης Χουλιαράς

Στους ρόλους:

Των αστών: Κώστας Γαβριλάκης, Αντώνης Γουγής, Γεωργία Καούκη, Ανδριαννή Τουντοπούλου, Σπύρος Κοντορίζος και Αννα Λιανοπούλου

Της Γυναίκας: Σοφία Μπότση

Του Εργάτη: Ερι Ζίλφο

Του Στρατιώτη: Νίκος Βεχλίδης

Της νέας και του νέου: Ηρα Ρόκου και Γιάννης Γεραμαζίδης

Της Προσωρινής Κυβέρνησης: Γρηγόρης Βακάλης, Παναγιώτης Κυριαζίδης, Αποστόλης Ελμαλόγλου

Των Ανθρώπων στο super market: Δανάη Βογιατζή, Νικολέτα Γκριμέκη και Στάθης Ντόντος

Της Γυναίκας με πανιά: Κατερίνα Φερεκίδη

Με την καλλιτεχνική υποστήριξη του Σταύρου Τσακίρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ