ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα παρτίδα «αποκαλύψεων» για φορολογικούς «παραδείσους»

Τα «Paradise papers» εμφανίστηκαν σε μια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους
Τα «Paradise papers» εμφανίστηκαν σε μια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους
Για άλλη μια φορά, μεγάλα ΜΜΕ που στηρίζουν κάθε φιλομονοπωλιακό μέτρο σε όλο τον κόσμο και τις κυβερνήσεις που τσακίζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα εμφανίζονται πως νοιάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ανακαλύπτουν τους φορολογικούς «παραδείσους» των κροίσων σε δεκάδες νησιά της Καραϊβικής και της Ασίας και τη Μάλτα. Οπως πέρσι τα «Panama papers» (έγγραφα του Παναμά) ή τα «Luxemburg leaks» (διαρροές του Λουξεμβούργου) ή τα «Bahama papers», φέτος εμφανίστηκαν τα «Paradise papers», από τη διαρροή των 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων, που προέρχονται από δύο δικηγορικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με οφσόρ εταιρείες, την «Appleby» και την «Αsiaciti Trust», που έχουν έδρα στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα και μητρώα εταιρειών σε φορολογικούς «παραδείσους».

Οι ...ερευνητές του Σόρος

Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στην κατοχή μεγάλων εφημερίδων και ΜΜΕ (έως τώρα 95), όπως οι «Suddeutsche Zeitung», «Le Monde», «New York Times», «The Guardian» και κάποιων ελληνικών, όπως το «Εθνος», που άρχισαν να δημοσιεύουν και τις επόμενες μέρες αναμένεται να «βομβαρδίζουν» με «αποκαλύψεις» ηχηρών ονομάτων επιχειρηματιών, πολιτικών, ανθρώπων του θεάματος που βρίσκουν τρόπους να κρύβουν εισοδήματα και να μην πληρώνουν φόρους. Την επεξεργασία των στοιχείων που μεταφέρονται στα ΜΜΕ κάνει η λεγόμενη Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), που - πρέπει να σημειώσουμε - έχει ως χορηγούς ανάμεσα σε άλλα και τα ιδρύματα των μεγαλοκαπιταλιστών Σόρος και Φορντ.

Τα έγγραφα αυτά, που καταγράφουν ένα μέρος από τον τεράστιο πλούτο που παράγεται από την εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων εργαζομένων και καρπώνονται μερικές χιλιάδες πλουτοκράτες, αξιοποιούνται από αστούς πολιτικούς για να ρίξουν το ανάθεμα στους φοροφυγάδες στο ...όνομα του λαού που υποφέρει. Το ίδιο έκανε χτες με διάγγελμά του και ο Αλ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, που παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το οποίο του δίνει καθημερινά τα εύσημα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» πλασάροντας το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης».

Αποπροσανατολισμός ολκής

Τα συγκεκριμένα έγγραφα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με έντονο το στοιχείο του αποπροσανατολισμού και της σκοπιμότητας, για τη χρονική στιγμή στην οποία οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια, αφορούν λιγότερο σε «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σε σχήματα και μεθόδους που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας ώστε να αποκρύβονται εισοδήματα.

Η σταδιακή δημοσίευση των στοιχείων τις επόμενες μέρες αναγγέλλεται ότι θα αποκαλύψει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αρχηγούς κρατών και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, της show business και του αθλητισμού που έχουν κρύψει αμύθητο πλούτο σε νησιά της Καραϊβικής, στη Μάλτα, ή περιοχές της Ασίας όπου υπάρχουν ...νομιμότατοι, στο πλαίσιο του συστήματος, φορολογικοί «παράδεισοι».

Ηδη γίνεται λόγος για τις «εξωχώριες» επενδύσεις της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, για τις κρυφές εταιρείες των υπουργών Εμπορίου και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον, αντίστοιχα, του Στίβεν Μπρόνφμαν, επιχειρηματία και οικονομικού υπεύθυνου του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μεγάλων πολυεθνικών εταιρείών, όπως η «Aplle» και η «Nike», Ρώσων πλουτοκρατών πολύ κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Αφρικανών επιχειρηματιών, σταρ του αθλητισμού και του θεάματος, όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο.

Τα έγγραφα αφορούν σε τουλάχιστον 25.000 οφσόρ εταιρείες που συνδέουν άτομα από 180 χώρες, ενώ ανάμεσά τους εμφανίζονται και τουλάχιστον 130 Ελληνες που σχετίζονται με τέτοιες εταιρείες και δραστηριότητες. Οπως ήδη διαρρέεται, αναφέρονται και σε άτομα κοντά σε πολιτικούς, εφοπλιστές και άλλους πλουτοκράτες. Υπάρχουν 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων που εντοπίζονται στον Πειραιά και στα βόρεια και νότια παραλιακά προάστια της Αθήνας.

Οι νέες «αποκαλύψεις» για τις οφσόρ με τα ηχηρά ονόματα δεν ...«ανακαλύπτουν την Αμερική». Ετσι λειτουργεί ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός. Η αγοραπωλησία εταιρειών και μετοχών όπου κρύβεται ο πραγματικός κάτοχός τους, όπως και η προέλευση του χρήματος γίνονται καθ' όλα νόμιμα μέσα από νόμιμες εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που έχουν αλισβερίσια και με τους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους». Ετσι, είναι μεγάλη η υποκρισία όσων ισχυρίζονται, ενώ υπερασπίζονται το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, ότι μπορεί να υπάρξουν κανόνες και διαφάνεια. Ενα τέτοιο «σόου» αναμένεται και στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου το θέμα των φορολογικών «παραδείσων» έχει τεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων.

«Χαλινάρι» στον «ατίθασο» καπιταλισμό υπόσχεται η κυβέρνηση

Κροκοδείλια δάκρυα για την «άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας» και για τους «απάνθρωπους μηχανισμούς του καπιταλισμού της εποχής μας» έχυσε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του χτες για τα «Paradise papers».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την «παγκόσμια ελίτ» (με την οποία συναγελάζεται και την οποία στην Ελλάδα υπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση) ότι «αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων, τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης»!

Φέρνοντας την υπόθεση στα μέτρα της ανάγκης για εξαπάτηση του λαού, υποστήριξε πως ήταν «η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ» μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση! Για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι το σύστημα που γεννάει και την κρίση του και είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά μπορεί να διορθωθεί. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης, που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης. Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών», ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Την ευκαιρία για υποδαύλιση της αντιπαράθεσης δεν άφησε να πάει χαμένη η ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να «ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Ελληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερο δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με απλά λόγια καλούμε την κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από τη γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της».

Επίσκεψη Αναστασιάδη στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το έντονο ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλίων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Την Κυριακή ο Κύπριος ηγέτης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της «Total» Πατρίκ Πουγιανέ, μετά την οποία τονίστηκε ότι ο όμιλος θα δραστηριοποιηθεί στο τεμάχιο «6» το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είναι ήδη γνωστό και από τον τελευταίο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες και εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του τμήματος Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής του ομίλου, Ελίας Κασίς.

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης γεώτρησης που έγινε, αλλά πολύ περισσότερο οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της εταιρείας, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ». Ο ίδιος μίλησε για «ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή ΑΟΖ».

Από τη δική του μεριά, ο Πουγιανέ εξέφρασε την ευχή τα συνεργεία «να προβούν σε καλές ανακαλύψεις προς όφελος της Κύπρου στο εγγύς μέλλον».

Χτες το απόγευμα, ο Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να συναντήσει και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο και της ευρύτερης προσπάθειας της γαλλικής πλουτοκρατίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στο κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την ατζέντα, τη συνάντησή τους θα απασχολούσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις, με ειδική έμφαση σε θέματα Ενέργειας και Αμυνας. Ακόμα, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μια ακόμα απόδειξη της σήψης και της αδικίας του καπιταλιστικού συστήματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα «Paradise papers» τονίζει:

«Η υπόθεση των "Paradise papers" είναι μία ακόμα απόδειξη της σήψης και της αδικίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και της τεράστιας υποκρισίας κυβερνήσεων και κομμάτων, που ενώ υποστηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, σπέρνουν αυταπάτες για δήθεν εξανθρωπισμό του. Αποδεικνύεται επίσης ο τεράστιος πλούτος που βγαίνει μέσα από την εκμετάλλευση και φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, από τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι εκτός των άλλων αξιοποιούν την ευρωενωσιακή ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν κορόνα στο κεφάλι τους.

Το γεγονός ότι αυτές οι αποκαλύψεις δημοσιοποιούνται αυτή την περίοδο δείχνει και τους οξύτατους ανταγωνισμούς καπιταλιστικών κέντρων, όπου ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ