ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ανακληθούν οι δύο απολύσεις των εκπαιδευτικών με αυτοάνοσα νοσήματα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της απόλυσης δυο αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με ανίατες ασθένειες φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση: «Το υπουργείο Παιδείας, με δελτίο Τύπου στις 20/10, ανακοίνωσε την ξαφνική απόλυση δύο αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε σχολεία της ΔΙΔΕ Πειραιά και της ΔΙΔΕ Βοιωτίας.

Ο λόγος που επικαλείται το υπουργείο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδική κατηγορία (αυτοάνοσο νόσημα) δεν έχουν προσκομίσει το πιστοποιητικό από ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι. Η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που εργαζόταν σε σχολείο της ΔΙΔΕ Πειραιά:

  • έχει καταθέσει σχετική αίτηση για εξέταση και έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού από τις 25 Απρίλη και
  • έχει ήδη καταθέσει ανάλογο πιστοποιητικό την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά αυτό στην πορεία έληξε.

Η εκπαιδευτικός απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας και εξήγησε το αυτονόητο, ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την καθυστέρηση, αλλά το ΚΕΠΑ (δημόσια υπηρεσία). Εξήγησε επίσης ότι η ασθένειά της δεν είναι ιάσιμη. Κατέθεσε, τέλος, τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχει λάβει για να εξεταστεί ξανά και να εκδώσει νέο πιστοποιητικό (από τις 25 Απρίλη)! Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της εκπαιδευτικού από τη Βοιωτία.

Οι απολύσεις αυτές είναι άδικες. Πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ, Ομάδες Γυναικών και οργανώσεις ατόμων με αναπηρία τις καταδικάζουν και ζητούν την ανάκλησή τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας την άμεση επιστροφή των δύο αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο σχολείο που εργάζονταν, με προσμέτρηση όλης της υπηρεσίας από τη μέρα που διορίστηκαν, χωρίς καμιά διακοπή και με καταβολή των ημερομισθίων που έχασαν. Παράλληλα, ζητούν την οριστική απαλλαγή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την εξοντωτική και χρονοβόρα διαδικασία κατάθεσης κάθε χρόνο των ίδιων εγγράφων και πιστοποιητικών, τα οποία είναι ήδη στη διάθεση της υπηρεσίας.

  • Ενάντια στις απολύσεις των δυο εκπαιδευτικών, διαδηλώνουν αύριο Παρασκευή, στη ΔΙΔΕ Πειραιά, στη 1.30 μ.μ., μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία.
Κινητοποιήσεις σε σχολές

Στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πειραιά
Στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πειραιά
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά έκαναν χτες οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου. Κατήγγειλαν την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως «η στήριξη της Παιδείας και των νέων που πλασάρει η κυβέρνηση είναι στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες». Απαίτησαν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές, ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Επίσης, στη Λάρισα κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ έκαναν χτες η Πρωτοβουλία Σπουδαστών από όλες τις σχολές του ΤΕΙ Λάρισας και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών. Ανάρτησαν γιγαντοπανό στο κτίριο και πρόβαλλαν τις διεκδικήσει τους για: Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάρτες σίτισης σε όλους τους φοιτητές χωρίς περιορισμούς, δωρεάν μεταφορά από και προς το ΤΕΙ, να μην καταργηθούν οι εμβόλιμες εξετάσεις, να μη χρειάζεται να πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για βιβλία, αναλώσιμα κ.λπ., να ενοικιαστούν ξενοδοχεία με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας για να λειτουργήσουν ως εστίες, να καταργηθεί το χαράτσι που επιβάλλεται για την παραλαβή δωματίου και να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαμονής στις εστίες.

Στο ΤΕΙ Λάρισας
Στο ΤΕΙ Λάρισας
Διαμαρτυρίες στην Κεφαλονιά

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων απέστειλε το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σάμης Κεφαλονιάς, ζητώντας να σπάσει σε δυο τμήματα η Ε' τάξη του σχολείου. Οπως εξηγούν οι γονείς, στην Ε' τάξη του σχολείου «φοιτούν σε ένα τμήμα 26 παιδιά, με 6 από αυτά να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διαγνωσμένες από ΚΕΔΔΥ, ενώ δεν λειτουργεί ούτε το τμήμα ένταξης, λόγο άδειας κύησης της δασκάλας, γεγονός που μεγεθύνει το παραπάνω πρόβλημα». «Οπως αντιλαμβάνεστε, η αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος που σας αναφέρουμε πρέπει να είναι άμεση, με χωρισμό του ενός τμήματος σε δύο, γιατί είναι αδύνατον να υπάρξει απρόσκοπτη και ποιοτικά επιθυμητή εκπαιδευτική διαδικασία», σημειώνουν οι γονείς προς τον περιφερειακό διευθυντή.

Παράλληλα, στην Κεφαλονιά, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και της διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η τοπική ΕΛΜΕ καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων και την Ενωση Γονέων, καθώς και όλα τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων του νομού σε σύσκεψη στα γραφεία της (3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου) αύριο Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα.

Πολιτιστικές Ομάδες στο Στέκι της ΚΝΕ

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί νέους που έχουν μεράκι για τη μουσική, το θέατρο και το χορό να συμμετάσχουν και φέτος στη δραστηριότητα των Πολιτιστικών Ομάδων της ΚΝΕ, να «ταξιδέψουν» στα μονοπάτια της Τέχνης και του Πολιτισμού που «δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας» αλλά προβληματίζει, διαπαιδαγωγεί και εμπνέει για την αλλαγή της! Η ΚΝΕ γνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Με «σπίτι» τους το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, που λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 21.00, στην οδό Τροίας 36 στη Βικτώρια, θα φιλοξενηθούν οι εξής ομάδες: Θεατρική Ομάδα, Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, Σύνολα Κλασικής Μουσικής και Ομάδα Χορού.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί επίσης όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Στεκιού.

Ακόμα, θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά τα μαθήματα μουσικής στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, με τμήματα κλασικής κιθάρας, φωνητικής και θεωρίας μουσικής. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 25 του Νοέμβρη.

Εκδήλωση για τους νέους στην Κατάρτιση

Εκδήλωση - συζήτηση θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας και Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ με θέμα «Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στόχος να μάθουν από κοντά οι σπουδαστές για τι παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μέσα από περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους Μαθητείας και Κατάρτισης, στα δημόσια ΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Η δραστηριότητα αυτή ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα, με περιοδείες την περασμένη Δευτέρα στο δημόσιο ΙΕΚ της Μυτιλήνης και σήμερα στο δημόσιο ΙΕΚ της Ρόδου. Μέσα από τις περιοδείες και εξορμήσεις, τα μέλη της ΚΝΕ άκουσαν τους προβληματισμούς των σπουδαστών για τις σπουδές, για τη ζωή τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ
Αυτοδύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Αυτοδύναμη είναι φέτος η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων, που έκανε εκλογές την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, επί 80 ψηφισάντων (πέρυσι 78), βρέθηκαν 8 λευκά (6 πέρυσι), 22 άκυρα (3 πέρυσι), ενώ η ΑΣΕ έλαβε 50 ψήφους (από 33 πέρυσι). Πέρυσι είχε συμμετάσχει στις εκλογές του Συλλόγου και η παράταξη «Κόντρα» (είχε λάβει 36 ψήφους), που φέτος δεν κατέβηκε.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν και τους καλεί «σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας καθώς και στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας! Συνεχίζουμε με τη στήριξή σας αταλάντευτα τον αγώνα για τη ζωή και τη μόρφωση που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας.

Συνεχίζουμε πιο δυνατά: Για έναν Σύλλογο που θα είναι μπροστά στον αγώνα για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα! Για συνδικαλιστικό κίνημα καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας», καταλήγει η ΑΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ