ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο λαός στη «μέγγενη» των εθνικισμών

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βαρκελώνη, άλλη μια «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βαρκελώνη, άλλη μια «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε οριστικά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία είχε κρίνει προσωρινά άκυρη την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι η διακήρυξη είχε ψηφιστεί στις 27 Οκτώβρη από τα αυτονομιστικά κόμματα και ακολούθησε η άρση της αυτονομίας της επαρχίας με την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Ακολούθησε η αποπομπή του Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και της κυβέρνησης με φυλακίσεις, ενώ ο Πρόεδρος και 4 σύμβουλοι - υπουργοί που τον ακολούθησαν επέλεξαν να συνεχίσουν το αυτονομιστικό σχέδιο από το Βέλγιο, όπου διέφυγαν και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης, που πρέπει να απαντήσει στο ισπανικό ένταλμα σύλληψής τους για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος».

Πάντως, ο Πουιτζντεμόντ συνεχίζει από τις καθημερινές παρεμβάσεις με συνεντεύξεις και παραινέσεις στην ΕΕ για «σεβασμό στα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα», ενόψει και των προκηρυγμένων τοπικών εκλογών για τις 21 Δεκέμβρη. Προχτές βρέθηκαν στις Βρυξέλλες διακόσιοι δήμαρχοι της Καταλονίας, που τον στηρίζουν, ενώ ο Πουιτζντεμόντ, σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard», τόνισε χαρακτηριστικά για τους ηγέτες της ΕΕ ότι «ο Γιούνκερ και οι λοιποί καταστρέφουν την Ευρώπη». Επίσης, απαντώντας για τις σχέσεις του με το εθνικιστικό και αποσχιστικό κόμμα της ολλανδόφωνης περιοχής της Φλάνδρας στο Βέλγιο N-VA, που τον στηρίζει, επέμεινε ότι «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά του Βελγίου».

Ακόμα, ο Καταλανός αστός πολιτικός του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός κοινού ψηφοδελτίου όλων των δυνάμεων που στηρίζουν την ανεξαρτησία από την Ισπανία, κάτι ωστόσο το οποίο φαίνεται να συναντά σημαντικές δυσκολίες, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά του φυλακισμένου στην Ισπανία αντιπροέδρου έως τώρα, Οριόλ Ζουνκέρας, αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Λαϊκή Ενότητα, που εμφανίζεται με αντικαπιταλιστική ρητορική και έως τώρα στήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το Ναι», προχωράει σε εσωτερικό δημοψήφισμα, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής στις εκλογές. Επίσης, έχει διατυπωθεί η πρόταση για ενότητα όλων των δυνάμεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του άρθρου 155, που περιλαμβάνει και το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος» ή το σχήμα «Καταλονία από Κοινού», με την Ενωμένη Αριστερά, αλλά αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται ακόμα πιο απίθανο.

Την ίδια ώρα, το αυτονομιστικό συνδικάτο Ιntersyndical διοργάνωσε γενική απεργία, χωρίς να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο διαδηλωτές από δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία και απαιτούν την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων», οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πλατείες πόλεων και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της επαρχίας, που κλιμακώνεται, αντανακλά ανταγωνιστικά συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης, που συνδέουν τα συμφέροντά τους είτε με την ανεξαρτησία αλλά εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ είτε με την ενότητα του ισπανικού κράτους, επίσης μέσα στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις αυτές, είτε με τον καταλανικό είτε με τον ισπανικό εθνικισμό, καταφέρνουν να εγκλωβίζουν και λαϊκές δυνάμεις που δίκαια αντιδρούν σε αυταρχικά μέτρα και να τις βάζουν κάτω από ξένες, για τα συμφέροντά τους, σημαίες, χάνοντας από τον ορίζοντα τον πραγματικό αντίπαλο και την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, στην καπιταλιστική εξουσία.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
«Ισορροπία» μεταξύ ελαφρύνσεων και ανταγωνιστικότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ισορροπία μεταξύ ελάφρυνσης των βαρών των πολιτών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομική σταθερότητα» θα πρέπει να βρουν οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι), δήλωσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, παραλαμβάνοντας χτες την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας. Πρόκειται για μια «ισορροπία», όπου οι όποιες μικρές ελαφρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων θα αντισταθμιστούν με μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ του παραγόμενου πλούτου και του λαϊκού εισοδήματος και εντείνοντας την εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Welt», οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το 2017 η Γερμανία θα καταγράψει ανάπτυξη 2%, ενώ το 2018 2,2%. Αντίστοιχα, η Ευρωζώνη θα πετύχει ανάπτυξη 2,3% για το τρέχον έτος και 2,1% για το επόμενο. Αναφορικά με τη γερμανική οικονομία, προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής επιβάρυνσής της, με τα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης να εμφανίζονται στον κλάδο των κατασκευών, στον οποίο διαπιστώνεται και έλλειψη προσωπικού.

Νέα μείωση προσωπικού σχεδιάζει η Ντόιτσε Μπανκ

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, άφησε σαφή υπαινιγμό ότι η τράπεζα σκοπεύει να κάνει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον απολύσεις: «Απασχολούμε 97.000 ανθρώπους. Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν μάλλον τους μισούς», δήλωσε στους «Financial Times».

Η γερμανική τράπεζα έχει προχωρήσει σε 4.000 από τις 9.000 απολύσεις, τις οποίες είχε ανακοινώσει στο πενταετές σχέδιο αναδιάρθρωσής της στα τέλη του 2015. Οι πρόσθετες περικοπές θα προκύψουν και από τη χρήση της τεχνολογίας. «Εκεί θα έχουμε τα περισσότερα κέρδη. Είμαστε πολύ χειροκίνητοι, κάτι που μπορεί να σε κάνει επιρρεπή σε λάθη και σε καθιστά μη αποδοτικό. Υπάρχει μεγάλο εύρος εκμηχανισμού και εκμάθησης των μηχανών», είπε ο Κράιαν, και πρόσθεσε ότι η αναλογία του προσωπικού πρώτης γραμμής, που δημιουργεί έσοδα, προς το διοικητικό προσωπικό, που λειτουργεί τα συστήματα της τράπεζας, δεν είναι σωστή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών και υποβάθμιση των σχολείων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ώρα που τα κόμματα στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) συζητούν - στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης - για την ανάγκη προσαρμογής της εκπαίδευσης στην ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία και η υποβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης.

Τη συζήτηση πυροδότησε έκθεση του Ιδρύματος Ερευνών «Bertelsmann», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως στην ψηφιακή τεχνολογία των σχολείων (υπολογιστές, γρήγορο ίντερνετ, τεχνική υποστήριξη, ψηφιακά διδακτικά εργαλεία κ.ά.), προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για την προετοιμασία των αυριανών εργαζομένων, που θα κατέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο δεξιοτήτων, προσαρμοσμένων στις τεχνολογικές εξελίξεις για να τροφοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ανησυχούν για την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην «εποχή της ψηφιοποίησης».

Παράλληλα, εκτός «ατζέντας» μένουν τα σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια, η έλλειψη εκπαιδευτικών και οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στην εκπαίδευση, ως αποτέλεσμα και της λειτουργίας τους από τα κρατίδια. Ενδεικτικά, το Σεπτέμβρη υπήρχαν πάνω από 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι νέες προσλήψεις δεν αντισταθμίζουν τις συνταξιοδοτήσεις. «Οι πολιτικοί επικάλυπταν για πολύ καιρό την έλλειψη εκπαιδευτικών», λέει ο πρόεδρος της ένωσης καθηγητών του Βερολίνου (VBE), Ούντο Μπέκμαν.

Οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί ανησυχούν περισσότερο για το μεγάλο αριθμό των μαθητών που «δεν μπορούν να γράψουν μια ξεκάθαρη σκέψη από την αρχή μέχρι το τέλος ή να διατυπώσουν σωστά ένα επιχείρημα».

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση των μαθητών λόγω της αύξησης των γεννήσεων και της μετανάστευσης, από 7,9 εκατ. σήμερα σε 8,3 εκατ. το 2025 (ίδρυμα Bertelsmann), και τα κρατίδια θα πρέπει να δαπανήσουν 4,7 δισ. ευρώ ετησίως για να αποφευχθεί μια δραματική έλλειψη προσωπικού, σχολικών τάξεων, κατάλληλων κτιρίων. Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές αναμένεται να αυξηθούν από 2,8 εκατ. σε 3,2 εκατ. Σε 8 χρόνια τα γερμανικά δημοτικά σχολεία θα χρειαστούν τουλάχιστον 24.000 επιπλέον δασκάλους.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Μείωση των πιο χαμηλών μισθών, αύξηση του πλούτου

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σημαντική μείωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων από το 2000 έως σήμερα και ταυτόχρονα αύξηση του πλούτου στη χώρα φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστρίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυστριακά ΜΜΕ που παρουσιάζουν τα βασικά συμπεράσματα των στατιστικών στοιχείων: «Η Αυστρία εξακολουθεί να ανήκει σε μια μικρή ελίτ χωρών με άνευ προηγουμένου πλούτο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει ένα σαφές σημάδι στην κοινωνία».

Συγκεκριμένα, το καθαρό εισόδημα των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 20% τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ οι πιο υψηλόμισθοι εργαζόμενοι είχαν μια μικρή αύξηση της τάξης 3% στο μισθό τους (σ.σ. προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Στα εισοδήματα των εργαζομένων «μεσαίας κλίμακας» καταγράφεται στασιμότητα.

Ως βασική αιτία για τη μείωση ή τη στασιμότητα στους μισθούς αναφέρεται η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης, που υπερδιπλασιάστηκε από το 2000 (σ.σ. το 28,7% των εργαζομένων υποαπασχολείται). Μικρή αύξηση στους μισθούς είχαν οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του κράτους και των επιχειρήσεων παρουσιάζουν έντονη ενίσχυση. Με άλλα λόγια, έχει αυξηθεί ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος, όμως αυτός καταλήγει στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω της φορολεηλασίας για να δοθούν κίνητρα και απαλλαγές είτε με ένταση της εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ