Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο λαός στη «μέγγενη» των εθνικισμών

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βαρκελώνη, άλλη μια «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βαρκελώνη, άλλη μια «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε οριστικά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία είχε κρίνει προσωρινά άκυρη την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι η διακήρυξη είχε ψηφιστεί στις 27 Οκτώβρη από τα αυτονομιστικά κόμματα και ακολούθησε η άρση της αυτονομίας της επαρχίας με την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Ακολούθησε η αποπομπή του Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και της κυβέρνησης με φυλακίσεις, ενώ ο Πρόεδρος και 4 σύμβουλοι - υπουργοί που τον ακολούθησαν επέλεξαν να συνεχίσουν το αυτονομιστικό σχέδιο από το Βέλγιο, όπου διέφυγαν και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης, που πρέπει να απαντήσει στο ισπανικό ένταλμα σύλληψής τους για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος».

Πάντως, ο Πουιτζντεμόντ συνεχίζει από τις καθημερινές παρεμβάσεις με συνεντεύξεις και παραινέσεις στην ΕΕ για «σεβασμό στα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα», ενόψει και των προκηρυγμένων τοπικών εκλογών για τις 21 Δεκέμβρη. Προχτές βρέθηκαν στις Βρυξέλλες διακόσιοι δήμαρχοι της Καταλονίας, που τον στηρίζουν, ενώ ο Πουιτζντεμόντ, σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard», τόνισε χαρακτηριστικά για τους ηγέτες της ΕΕ ότι «ο Γιούνκερ και οι λοιποί καταστρέφουν την Ευρώπη». Επίσης, απαντώντας για τις σχέσεις του με το εθνικιστικό και αποσχιστικό κόμμα της ολλανδόφωνης περιοχής της Φλάνδρας στο Βέλγιο N-VA, που τον στηρίζει, επέμεινε ότι «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά του Βελγίου».

Ακόμα, ο Καταλανός αστός πολιτικός του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός κοινού ψηφοδελτίου όλων των δυνάμεων που στηρίζουν την ανεξαρτησία από την Ισπανία, κάτι ωστόσο το οποίο φαίνεται να συναντά σημαντικές δυσκολίες, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά του φυλακισμένου στην Ισπανία αντιπροέδρου έως τώρα, Οριόλ Ζουνκέρας, αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Λαϊκή Ενότητα, που εμφανίζεται με αντικαπιταλιστική ρητορική και έως τώρα στήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το Ναι», προχωράει σε εσωτερικό δημοψήφισμα, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής στις εκλογές. Επίσης, έχει διατυπωθεί η πρόταση για ενότητα όλων των δυνάμεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του άρθρου 155, που περιλαμβάνει και το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος» ή το σχήμα «Καταλονία από Κοινού», με την Ενωμένη Αριστερά, αλλά αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται ακόμα πιο απίθανο.

Την ίδια ώρα, το αυτονομιστικό συνδικάτο Ιntersyndical διοργάνωσε γενική απεργία, χωρίς να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο διαδηλωτές από δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία και απαιτούν την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων», οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πλατείες πόλεων και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της επαρχίας, που κλιμακώνεται, αντανακλά ανταγωνιστικά συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης, που συνδέουν τα συμφέροντά τους είτε με την ανεξαρτησία αλλά εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ είτε με την ενότητα του ισπανικού κράτους, επίσης μέσα στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις αυτές, είτε με τον καταλανικό είτε με τον ισπανικό εθνικισμό, καταφέρνουν να εγκλωβίζουν και λαϊκές δυνάμεις που δίκαια αντιδρούν σε αυταρχικά μέτρα και να τις βάζουν κάτω από ξένες, για τα συμφέροντά τους, σημαίες, χάνοντας από τον ορίζοντα τον πραγματικό αντίπαλο και την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, στην καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ