Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα για διάφορες συνεργασίες με αναβάθμιση ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Τα μοντέλα Ταϊβάν, Μονακό και Γιβραλτάρ μπορούν να αποτελέσουν μοντέλα λύσης στην πολιτική σφαίρα (του Κυπριακού)» επανέλαβε ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, καθώς αναμοχλεύεται συνεχώς η συζήτηση για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μεταξύ άλλων και μέσα από επαφές «αξιωματούχων» του με κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Ατούν είπε πως «όταν έμαθα για το μοντέλο Ταϊβάν ήμουν 12 χρόνων. Μετά από χρόνια έμαθα ότι κανένα κράτος δεν αναγνώρισε την Ταϊβάν, αλλά όλος ο κόσμος αποδέχτηκε την ύπαρξή της. Είναι μια χώρα που κάνει εμπόριο με όλο τον κόσμο» και συμπλήρωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Τουρκίας μπορεί και η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)" να γίνει μια χώρα που θα αποδεχτούν την ύπαρξή της».

Την ίδια στιγμή, ο Ατούν υποστήριξε ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» δεν πρέπει να περιμένει από την ελληνοκυπριακή να επιστρέψει στο τραπέζι, ωστόσο θα συνεχίσουν να αναζητούν «νέα μοντέλα» για την Κύπρο. Ταυτόχρονα, είπε ότι τα Κατεχόμενα είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τη «νότια Κύπρο» στα «προγράμματα Ενέργειας» που «θα υλοποιήσουν Τουρκία και "ΤΔΒΚ"» και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο Β', χωρίς να εγκαταλειφθεί ο στόχος μιας διευθέτησης, αλλά να μην παραμείνουμε δεσμευμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις σχετικά με τους δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Η "ΤΔΒΚ" συγκαταλέγεται στα συμφέροντα της Τουρκίας και θα παραμείνει. Ετσι, όποιο κι αν είναι το νέο μοντέλο που θα συζητηθεί, αυτό σίγουρα δεν θα είναι ένα μοντέλο που αποδυναμώνει την ενότητά μας (με την Τουρκία), αλλά ένα μοντέλο που ενισχύει την ενότητά μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της «κυβέρνησης» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», όπως προκλητικά έχει αυτοαναγορευτεί (και αποκαλείται από Τουρκία και όχι μόνο), η «κυβέρνηση» συμμετείχε σε Διεθνή Εκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο, 6-8 Νοέμβρη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν, μάλιστα, ο «υπουργός Τουρισμού» του ψευδοκράτους Φικρί Ατάογλου, ενώ το περίπτερό του επισκέφτηκε και ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, που δήλωσε ότι «η "ΤΔΒΚ" είναι μέρος της ζωής μας και μέρος της χώρας μας».

Νέα δημοσκόπηση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση που έγινε ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στην Κύπρο στις 28 Γενάρη, δίνει σημαντικό προβάδισμα στον σημερινό Πρόεδρο της χώρας και ξανά υποψήφιο με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη, που συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με 23% και στην τρίτη θέση ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, με 22,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ