Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Η Αγκυρα θέλει προσεκτική μελέτη των αιτημάτων της

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς. Στην ατζέντα των επαφών βρίσκονται όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που ξεδιπλώνονται ραγδαία σε σχέση με κρίσιμα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Η πρόσφατη σύλληψη υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη (που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύνδεση με τους πραξικοπηματίες του 2016), όπως και η απόφαση (του αμερικανικού ΥΠΕΞ) για αναστολή της έκδοσης άδειας εισόδου σε όσους ήθελαν να πάνε στην Τουρκία, ήταν ενδεικτικές των «τριβών», που αφορούν ευρύτερες διαφωνίες για θέματα όπως ο ρόλος των Κούρδων στην περιοχή, το μέλλον της Συρίας κ.τ.λ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε από την Αγκυρα ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «αναξιόπιστη χώρα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον παραβίασε «τους κανόνες της συμμαχίας» απέναντι στην Αγκυρα. «Αν οι ΗΠΑ μελετούσαν προσεκτικά τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε το τουρκικό έθνος θα έκανε (από τη μεριά του) ό,τι είναι απαραίτητο... Αλλά δεν το κάνουν αυτό». Και ο Μπαχτσελί κατέληξε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν καλά να επανεξετάσουν τη στάση τους».

Στο μεταξύ, φτάνοντας στις ΗΠΑ ο Γιλντιρίμ συνάντησε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή (από το Τενεσί) και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ. Σε δηλώσεις του στο «Αναντολού», ο Κόρκερ είπε ότι έγινε συζήτηση για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», λέγοντας ακόμα ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό.

Σημειώνουμε ότι τον Γιλντιρίμ συνοδεύουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπεράτ Αλμπαϊράκ αντίστοιχα, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής (και πρώην Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα) του πρωθυπουργού Κερίμ Ουράς κ.ά.

Νέο έγκλημα σε εργοστάσιο

Κι ενώ η τουρκική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της να διασφαλίσει τη θέση και τη δύναμη της πλουτοκρατίας στην περιφέρεια και γενικότερα, η εργατική τάξη της Τουρκίας συνεχίζει να πληρώνει την ανάπτυξη με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Χτες, έγινε νέο, πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε έκρηξη σε ασυντήρητο λέβητα σε εργοστάσιο βαφής υφασμάτων στην περιοχή Γκιουρσού της επαρχίας Προύσα (βορειοδυτικά). Επίσης, άλλοι 16 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, αφού η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, το κτίριο κατέρρευσε και προκλήθηκαν ζημιές και σε δύο γειτονικά εργοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ