Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στο επίκεντρο της ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ροχανί καταγγέλλει τη σαουδαραβική μοναρχία για «πρωτοφανείς παρεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών

Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου
Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρέσβεις χωρών της ΕΕ στο Λίβανο επιχείρησαν χτες να εκτονώσουν, με ανακοινώσεις, την επικίνδυνη όξυνση της πολιτικής έντασης που προκαλεί στη χώρα η (ανακοινωθείσα στη Σαουδική Αραβία) αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σαΐντ Χαρίρι και οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις Σαουδαράβων υπουργών περί «ενεργειών» του Λιβάνου και της «Χεζμπολάχ» που μπορεί να θεωρηθούν «πράξη πολέμου».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, ερωτηθείσα για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βηρυτό, δήλωσε ότι ο Λίβανος «παραμένει ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ», εκφράζοντας την υποστήριξή της «στους νόμιμους θεσμούς του λιβανέζικου κράτους». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι για τις ΗΠΑ η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» είναι «τρομοκρατική», μολονότι αυτή συμμετέχει στη βουλή και στην κυβέρνηση. Επιπλέον, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες σε ένα σταθερό, ασφαλές, δημοκρατικό και ευημερούντα Λίβανο», στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, με αφορμή τη χορήγηση 43.000.000 δολαρίων από τις ΗΠΑ για συνοριακές επιχειρήσεις του λιβανέζικου στρατού.

Το ίδιο 24ωρο, οι πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση, εκφράζοντας ομοίως την υποστήριξή τους «στη συνέχιση της ενότητας, της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Λιβάνου και του λαού του».

Αίσθηση προκάλεσε χτες η εμφάνιση αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Λίβανο, η οποία συναντήθηκε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν στο προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας ότι «στηρίζει οικονομικά και χρηματοπιστωτικά το Λίβανο» με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιδράσεις από Ιράν και Αραβικό Σύνδεσμο

Ενδιαφέρον είχαν, παράλληλα, η χτεσινή παρέμβαση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί για τις εξελίξεις στο Λίβανο και οι «βολές» που έριξε στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την για «πρωτοφανείς προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» χώρας της περιοχής. Αναρωτήθηκε για τα οφέλη που προσδοκά η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας «δείχνοντας εχθρότητα στους λαούς της περιοχής» και την κάλεσε «να επιλέξει τη φιλία», τονίζοντας (σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ISNA): «Σφάλλετε εάν νομίζετε ότι το Ιράν δεν είναι φίλος σας και ότι είναι φίλοι σας οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αυτό είναι στρατηγικά κακός υπολογισμός!». Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την ελπίδα πως ο Λίβανος δεν θα μεταβληθεί σε «πεδίο σύγκρουσης ξένων δυνάμεων», ούτε θα δώσει την αφορμή «για την επανεμφάνιση τρομοκρατών» τζιχαντιστών.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμούλ Γκέιτ εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ασφάλεια» της Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή την πρόσφατη ρίψη βαλλιστικού πυραύλου από Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε μάλιστα (σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια») ότι «οι ιρανικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες είναι μη ανεκτές και απαράδεκτες».

Δεν περνά επίσης απαρατήρητη η χτεσινή σιωπή Σαουδαράβων αξιωματούχων σε σχέση με τις εξελίξεις στο Λίβανο, ούτε η απόφαση ηγετικών στελεχών της «Χεζμπολάχ» και του Λιβανέζου Προέδρου να μην απαντήσουν στις προχτεσινές κατηγορίες του Ριάντ περί ενεργειών του Λιβάνου και της «Χεζμπολάχ» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εχθρικές» ή «κήρυξη πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ