Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Με φόντο σκληρούς ανταγωνισμούς και σύνθετα παζάρια

Από την επίσκεψη Τραμπ και Σι στην Απαγορευμένη Πόλη

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη Τραμπ και Σι στην Απαγορευμένη Πόλη
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Κίνας έφτασε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που θα έχει επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας μέχρι και αύριο, που αναμένεται να αναχωρήσει για να συνεχίσει νοτιότερα την πολυήμερη περιοδεία του σε Ασία - Ειρηνικό που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο.

Επιλέγοντας τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών μονοπωλίων έκρινε σκόπιμο να εκφράσει τη «μεγάλη ανυπομονησία» του να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που «μόλις πέτυχε μια μεγάλη πολιτική νίκη», όπως είπε αναφερόμενος στο 19ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας (ΚΚΚ), που έδωσε νέα ορμή στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα. Την ίδια στιγμή, κατέφυγε σε ωμό αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι η 7η Νοέμβρη, επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, πρέπει να κηρυχθεί «μέρα των θυμάτων του κομμουνισμού», αφού «σήμερα θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και αυτούς που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον κομμουνισμό».

Από τη μεριά του, ο Σι υποδέχτηκε τον Τραμπ εκφράζοντας προσδοκίες για «θετικά και σημαντικά αποτελέσματα» που θα έχει η επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη. Μεταξύ άλλων, συνόδευσε τον Αμερικανό Πρόεδρο σε επισκέψεις του σε διάφορα μνημεία, όπως την Απαγορευμένη Πόλη (μια πόλη - ανάκτορο όπου ζούσαν Κινέζοι αυτοκράτορες), στη διάρκεια των οποίων οι δυο ηγέτες φωτογραφήθηκαν με τις συζύγους τους και μοίρασαν νέα πλάνα σε αναλύσεις για τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και τις διμερείς «τριβές», καθώς τα πλατιά χαμόγελα δεν μπορούν να ακυρώσουν τον ανταγωνισμό που οξύνεται και τις πολύπλευρες αντιθέσεις που βαθαίνουν. Αυτές, άλλωστε, είναι που εκφράζονται μέσα από τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιφέρεια, σε περιοχές όπως η Κορεατική Χερσόνησος (όπου η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD προκαλεί τον έντονο προβληματισμό Κίνας αλλά και Ρωσίας) ή και η Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου η ενίσχυση κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ασκήσεων αλληλεπιδρά με κινήσεις όπως οι περιπολίες αμερικανικών πολεμικών πλοίων κ.τ.λ.).

Στο τραπέζι των διμερών επαφών θα βρεθούν φυσικά και η έκταση και το περιεχόμενο των οικονομικών συνεργασιών των δυο χωρών, που αντικειμενικά επηρεάζουν τις ισορροπίες σε πάρα πολλούς κλάδους, σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Γουάνγκ Γιανγκ και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος είχαν χωριστή συνάντηση, εξετάζοντας σε βάθος πλευρές των διμερών εμπορικών σχέσεων, ενώ σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 9 δισ. δολαρίων. «Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα», όπως είπε ο Ρος.

Την ίδια στιγμή, στο «Σινχουά» έχουν αναρτηθεί αναλύσεις για το μέλλον των διμερών σχέσεων, που - σύμφωνα με μια από αυτές - θα ενισχυθούν μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου συνεδρίου του ΚΚΚ. «Από τη μία πλευρά, η ισορροπημένη σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ απαιτεί αλληλεπίδραση και συνεργασία σε διάφορους τομείς και διάφορα επίπεδα (...) από την άλλη πλευρά, ισορροπημένες σινο-αμερικανικές σχέσεις σημαίνουν ότι η Κίνα θα έχει ισότιμο λόγο στη λήψη αποφάσεων ως προς το είδος μιας σχέσης που οικοδομείται μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, όπως κάνει και η άλλη πλευρά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πενθήμερη επίσκεψη Μελόνι στην Κίνα (2024-07-30 00:00:00.0)
«Στρατηγική επιλογή» για τα «συμφέροντα» των δύο πλευρών (2023-12-21 00:00:00.0)
Δηλώνει έτοιμη για «ειλικρινή διάλογο» με τις ΗΠΑ (2021-02-23 00:00:00.0)
Διακηρύξεις για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας (2017-03-21 00:00:00.0)
Συνάντηση κορυφής (2015-11-10 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (2014-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ