Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Συνάντηση κορυφής

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Την περασμένη Κυριακή έγινε συνάντηση κορυφής Κίνας και Ταϊβάν, για πρώτη φορά από το 1949, οπότε, μετά την επικράτηση του ΚΚ στην Κίνα, οι δυνάμεις του εθνικιστικού κόμματος (γνωστού ως Κουονμιντάνγκ) υποχώρησαν στην Ταϊβάν και ανακήρυξαν «ανεξάρτητο» κράτος που σήμερα ωστόσο αναγνωρίζουν διεθνώς ελάχιστες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο ηγέτης της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζέου συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη και μετά από μια χειραψία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» είχαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», στη συνάντηση ο Σι κατέθεσε πρόταση τεσσάρων σημείων, στην οποία γίνεται ειδική αναφορά σε συμφωνία του 1992 με την οποία - εξηγεί το «Σινχουά» - αναγνωρίστηκε ως κοινό πολιτικό έδαφος των δύο πλευρών η αρχή της «μίας Κίνας». Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε για εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου και την «επίτευξη της μεγάλης αναγέννησης του ενιαίου κινεζικού έθνους». Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές ανήκουν σε μια χώρα... Αυτό ως γεγονός και νόμιμη βάση δεν άλλαξε και δε θα αλλάξει ποτέ». Εκανε λόγο για «σταυροδρόμι» στις διμερείς σχέσεις και συνέδεσε τη συνάντηση με την προσπάθεια για «παρεμπόδιση της επανάληψης της ιστορικής τραγωδίας, της απώλειας των καρπών της διμερούς συνεργασίας».

Ο Μα, από τη μεριά του, σχολίασε ότι η χειραψία των δύο ανδρών δημιουργεί συνάντηση «και των ελπίδων για την ανύψωση του κινεζικού έθνους». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις 23 διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί από το 2008, την αύξηση των Ταϊβανέζων φοιτητών και τουριστών στην Κίνα.

Η συνάντηση προβλήθηκε ως επιστέγασμα των προσπαθειών προσέγγισης που έγιναν την τελευταία 7ετία, μετά την οποία ο όγκος του ετήσιου διμερούς εμπορίου βρίσκεται πλέον στα 170 δισ. δολάρια. Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι εντάσεις στη γειτονική Νότια Κινεζική Θάλασσα, ειδικά μετά την πρόσφατη περιπολία αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή, για την οποία μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, επανέλαβε και μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε «στο παρελθόν, σε κάθε μεριά του κόσμου» επιχειρήσεις για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και «θα τις πραγματοποιήσουμε ξανά». Τόνισε ακόμα πως «ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθεί η Κίνα θα είναι η πραγματική δοκιμή στη δέσμευσή της για ειρήνη και ασφάλεια».

Το Σάββατο, μιλώντας από τη Σιγκαπούρη, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Κινέζος Πρόεδρος διαμήνυσε ότι η χώρα του θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, συμπληρώνοντας ότι οι εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα πρέπει να λυθούν ειρηνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ