Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασία για τη νέα πολυμερή συνάντηση στη Βιέννη

Από την πολυμερή συνάντηση για τη Συρία στις 30 Οκτώβρη
Από την πολυμερή συνάντηση για τη Συρία στις 30 Οκτώβρη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Καθώς περνούν οι μέρες μέχρι τη νέα συνάντηση στη Βιέννη για τη Συρία, που θα γίνει μέσα στη βδομάδα (σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, την Πέμπτη 12/11, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας στις 14/11, μένει να διευκρινιστεί πότε ακριβώς), τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζουν τις κινήσεις τους υπολογίζοντας και τα δεδομένα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση ενός συμβιβασμού για το μέλλον της σημερινής συριακής ηγεσίας, και ενώ το «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάθε πλευρά, δηλαδή, μελετά τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να υπερασπιστεί τα σχέδιά της. Η συνάντηση αυτή είναι συνέχεια του πρώτου συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις 30 Οκτώβρη και πάλι στη Βιέννη, από εκπροσώπους 17 χωρών, της ΕΕ και του ΟΗΕ, όπου κάθισαν στο τραπέζι εκτός από τις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για πρώτη φορά και σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Στο Λονδίνο, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επαναφέρει την ανάγκη η χώρα να ενταχθεί πιο άμεσα και καθαρά στην αναμέτρηση, επεκτείνοντας και στη Συρία τους «αντιτρομοκρατικούς» - υποτίθεται - βομβαρδισμούς που σήμερα διεξάγει στο Ιράκ. Ετσι, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός σερ Νίκολας Χούτον, υπογράμμισε στο BBC πως σε ένα βαθμό, «ναι, απογοητεύουμε τους συμμάχους μας με το να μην είμαστε πλήρης παίκτης» (σ.σ. στη Συρία), μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ανησυχία ότι η χώρα θα εμφανιστεί «κατώτερη των περιστάσεων» και θα αποκλειστεί από το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα, ο Χούτον υπογράμμισε, σύμφωνα και πάλι με το BBC, ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, μπορεί να αποδειχθούν «σημείο καμπής» για τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και τη στάση τους απέναντι στο μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Υπάρχει μια ευκαιρία για πολιτική σύγκληση μεταξύ ΗΠΑ, εμάς, της Δύσης και του Πούτιν», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο έγινε, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ στη Δαμασκό, το Φόρουμ «Μαζί στη Δαμασκό 1», όπου «αξιολογήθηκε η σημασία αντίθετων εγχώριων δημοκρατικών δυνάμεων να συμμετάσχουν στη λήψη εθνικών αποφάσεων ως επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Στη συνάντηση συμμετείχαν επικεφαλής συριακών κομμάτων και μέλη του Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια είναι τα συγκεκριμένα αυτά πολιτικά κόμματα. Στην τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα φάση, κάτι που απαιτεί διαμόρφωση εθνικού προγράμματος. Ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης, Αλι Χαϊντάρ, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας στα προγράμματα που αφορούν τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ